DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Mocăi

1 * Cuvantul cu diacritice: mocăí
Cuvantul fara diacritice: mocai

Definitie: MOCĂI, mocăi, verb IV. Intranzitiv și reflexiv (Pop. și familiar) 1. A lucra încet, fără spor; a (se) moșmondi, a (se) mocoși. 2. A pierde vremea cu nimicuri; a tândăli. [Prez. indicativ și: mocăiesc] – Etimologie necunoscuta Conform: m o a c ă.


2 * Cuvantul cu diacritice: a se mocăi
Cuvantul fara diacritice: mocai

Definitie: A se mocăi antonim: a se grăbi, a se pripi


3 * Cuvantul cu diacritice: mocăí
Cuvantul fara diacritice: mocai

Definitie: MOCĂI verb verifica cuvantul: ațipi, dormita, mocni, moțăi, picoti, piroti.


4 * Cuvantul cu diacritice: mocăí
Cuvantul fara diacritice: mocai

Definitie: MOCĂI verb a migăli, a (se) mocoși, a (se) moșmondi, a (se) moșmoni, a (se) ticăi, (popular) a tândăli, (regional) a migoroși, a moșinci, a moșoi, a moșorogi, a motroși, a mușina, (prin Transilvania) a se mighiti, a (se) moșogăi, (familiar) a moși. (Ce tot - acolo?)


5 * Cuvantul cu diacritice: mocăí
Cuvantul fara diacritice: mocai

Definitie: mocăi verb, indicativ prezent 1 singular mocăi/mocăiesc, 3 singular și plural mocăie/mocăiește, imperfect 3 singular mocăia; conjunctie: prezent 3 singular și plural mocăie/mocăiască; ger. mocăind


6 * Cuvantul cu diacritice: a se mocăi mă mócăi
Cuvantul fara diacritice: mocai

Definitie: A SE MOCĂI mă mocăi intranzitiv pop1) A lucra încet și fără spor; a migăli; a se mocoși; a bichiri. 2) A pierde timpul în zadar. /Origine necunoscuta


7 * Cuvantul cu diacritice: mocăí -ăésc mocăít
Cuvantul fara diacritice: mocai

Definitie: mocăi (-ăesc, mocăit), verb – 1. A da din cap. – 2. A munci din greu. – 3. A lucra încet și fără spor. – Varianta mogăi. Creație expresivă, pornind de la rădăcina moc-, conform moacă. – Derivat mocoși, verb (a se speti; a munci fără spor), cu sufix expresiv -și (după Tiktin, legat de limba slava (veche) mąka, conform muncă; după Bogrea, Dacor., IV, 834, din rut. Makoša „zeița odihnei”); morcoși, verb (Trans., a pune buceaua la butucul roții), cu r epentetic; morcoașe, substantiv feminin (Trans., bucea); morcoti, verb (învechit, a bolborosi), conform Iordan, BF, 194 (după Tiktin, din pol. markotač; după Candrea, din rut. morkotati; după Scriban, din rut. morkotiti); mogoroji (var. mogorogi), verb (a căra; a bolborosi, a mormăi), pe care Cihac, II, 516 îl pune în legătură cu mag. mocorogni „a se bîlbîi” și Scriban cu mag. megmorogni „a grohăi”; mogorog, substantiv masculin (Mold., persoană nemulțumită); morocăni, verb (a bombăni, a dojeni), pe care Cihac, II, 516 îl lega de mag. morgolodni, Tiktin cu limba slava (veche) mrŭknąti „a întuneca” și Scriban cu mag. morogni; morocăneală, substantiv feminin (bombănit); morocănos, adjectiv (nemulțumit; ursuz, posac); modoși, verb (Banat, a lenevi).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.