Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Prăpădi
1 * Cuvantul cu diacritice: prăpădí
Cuvantul fara diacritice: prapadi
Definitie: PRĂPĂDI, prăpădesc, verb IV. 1. Tranzitiv și reflexiv A (se) distruge, a (se) nimici, a (se) face praf; a (se) nărui, a (se) ruina, a (se) strica. ♦ Tranzitiv A duce la pierzanie; a nenoroci. 2. Tranzitiv A ucide, a omorî, a răpune. ♦ Reflexiv A-și pierde viața, a muri, a pieri. ♢ Expresie A se prăpădi de râs (sau de plâns, de rușine etcetera) = a râde (sau a plânge etcetera) foarte tare. A se prăpădi după cineva (sau ceva) = a iubi, a-i plăcea cineva (sau ceva) foarte mult. A se prăpădi de dorul... = a dori foarte mult... (Tranzitiv) A prăpădi (pe cineva) din ochi = a iubi (pe cineva) nespus de mult. A se prăpădi cu firea = a-și da foarte mare osteneală; a-și face foarte multe griji, a se consuma, a pune la inimă. 3. Tranzitiv (Popular) A pierde un bun; a risipi, a irosi. 4. Tranzitiv (Popular) A nu mai recunoaște, a nu mai găsi; a rătăci. A prăpădit drumul. ♦ A nu mai vedea, a pierde din ochi. ♦ Reflexiv A se face nevăzut; a dispărea. – Din bulgara propadam.
2 * Cuvantul cu diacritice: prăpădí
Cuvantul fara diacritice: prapadi
Definitie: PRĂPĂDI verb 1. verifica cuvantul: distruge. 2. a desființa, a distruge, a lichida, a nimici, (figurativ) a topi. (A - pur și simplu totul în cale.)3. verifica cuvantul: masacra. 4. verifica cuvantul: nimici. 5. verifica cuvantul: muri. 6. a (se) distruge, a (se) nenoroci, (învechit și reg.) a (se) ticăloși, (figurativ) a se ruina. (Băutura l-a -.)7. verifica cuvantul: mistui. 8. a (se) distruge, a (se) nimici, a (se) strica. (Ploaia a - recolta.)9. verifica cuvantul: cheltui.
3 * Cuvantul cu diacritice: prăpădí
Cuvantul fara diacritice: prapadi
4 * Cuvantul cu diacritice: prăpădí
Cuvantul fara diacritice: prapadi
Definitie: prăpădi verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural prăpădesc, imperfect 3 singular prăpădea; conjunctie: prezent 3 singular și plural prăpădească
5 * Cuvantul cu diacritice: a prăpădí -ésc
Cuvantul fara diacritice: prapadi
Definitie: A PRĂPĂDI -esctranzitiv 1) A înceta de a mai poseda; a nu mai avea în posesie; a pierde. 2) (bani, produse alimentare sau industriale etcetera) A folosi în mod nechibzuit; a irosi; a risipi; a cheltui. - ziua. 3) A face să se prăpădească; a distruge; a nimici. 4) A înceta de a mai avea în câmpul vizual. ♢ - din ochi (pe cinevasau ceva) a) a nu mai vedea (pe cineva); b) a avea o afecțiune deosebită (pentru cineva sau ceva). bulgara propadam
6 * Cuvantul cu diacritice: a se prăpădí mă -ésc
Cuvantul fara diacritice: prapadi
Definitie: A SE PRĂPĂDI mă -escintranzitiv A înceta să mai existe (în mod fatal); a dispărea fără urmă; a se pierde; ♢ - de râs a râde mult și cu poftă. - de rușine a se rușina foarte tare. - după cineva (sauceva) a-i plăcea nespus de mult cineva (sau ceva). bulgara propadam
7 * Cuvantul cu diacritice: prăpădí prăpădésc prăpădít
Cuvantul fara diacritice: prapadi
Definitie: prăpădi (prăpădesc, prăpădit), verb – 1. A distruge, a anihila, a extermina. – 2. A (se) strica, a (se) deteriora. – 3. (Moldova) A pierde, a rătăci. – 4. (Refl.) A dispărea, a muri, a pieri. – 5. (Refl.) A izbucni, a nu mai putea să. Sl. propasti, propadą „a se crăpa” (Miklosich, Lexicon, 702; Cihac, II, 211), conform limba rusa propadatĭ „a pieri” și prăpastie. – Derivat prăpăd, substantiv neutru (exterminare, distrugere; catastrofă); prăpădenie, substantiv feminin (distrugere); prăpădit, substantiv masculin (istovit, lefter); prăpăditor, adjectiv (distrugător). Din rom. provine bulgara din Trans. propodenie (Miklosich, Bulg., 131).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere.
Fiind format din 9 litere, acest cuvant este de dimensiune mare. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.