DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Cale

1 * Cuvantul cu diacritice: cále
Cuvantul fara diacritice: cale

Definitie: CALE, căi, substantiv feminin I. 1. Fâșie de teren special amenajată pentru a înlesni circulația oamenilor, a vehiculelor și a animalelor; drum. ♢ Locutiune adverb Din cale-afară sau afară din cale = peste măsură, neobișnuit, foarte. ♢ Expresie A fi (sau a sta, a se pune) în calea cuiva sau a-i sta cuiva în cale = a se afla (sau a ieși) înaintea cuiva, împiedicându-l (să înainteze, să facă un lucru etcetera); a împiedica pe cineva într-o acțiune, a i se împotrivi. A ieși (sau a se duce) în calea cuiva = a întâmpina pe cineva. A găsi (sau a afla, a crede, a socoti etcetera) cu cale = a socoti că este nimerit. Calea-valea = treacă-meargă, așa și așa, fie. Ce mai calea-valea = ce mai încolo și încoace; pe scurt, în concluzie. A pune la cale = a pregăti ceva, a aranja; a sfătui, a îndruma; a pedepsi pe cineva. A fi pe cale de a... (sau ...) = a fi aproape să..., pe punctul să..., gata de a... ♦ Cale ferată = mijloc de transport terestru, destinat circulației vehiculelor prin rulare pe șine sau pe cabluri. ♦ (Art.; urmat de determinări care indică numele) Nume dat unor străzi lungi și largi. ♦ Căile respiratorii = aparatul respirator. 2. Arteră de pătrundere într-un oraș, făcând legătura cu o șosea importantă. 3. Element al unei construcții pe care se deplasează un aparat sau o mașină. 4. Succesiune de linii și centrale intermediare prin care se realizează legătura telefonică sau telegrafică între două localități. 5. Călătorie. Dor de cale. ♢ Expresie A face (sau a apuca) calea întoarsă = a se întoarce din drum. Cale bună formulă de urare la plecarea cuiva; drum bun 6. Distanță, depărtare. A mers cale de două ceasuri. II. Figurativ Direcție luată de o dezvoltare, de o acțiune, de o mișcare; linie. ♦ Metodă, mijloc, modalitate, procedeu. ♢ Cale de atac = mijloc prin care partea nemulțumită de hotărârea unui organ de jurisdicție sesizează organul competent în vederea desființării hotărârii și rejudecării litigiului. ♢ Locutiune adverb Pe cale... = pe linie..., prin intermediul... Pe cale administrativă. – Limba Latina callis.


2 * Cuvantul cu diacritice: cále
Cuvantul fara diacritice: cale

Definitie: CALE substantiv verifica cuvantul: depărtare, distanță, motiv, pretext, scuză, spațiu.


3 * Cuvantul cu diacritice: cále
Cuvantul fara diacritice: cale

Definitie: CALE substantiv 1. drum, (învechit și reg.) potecă. (Îi stă în -.) 2. cale ferată = drum-de-fier, linie-ferată, (popular) șină, (Transilvania, Bucovina și Banat) ștrec. (Se deplasează pe -.) 3. (ANAT.) cale aferentă verifica cuvantul: cale motoare; cale motoare = cale aferentă. 4. direcție, linie, sens. (Ce - va urma această dezvoltare?) 5. verifica cuvantul: mod. 6. filieră, intermediu, mijlocire. 7. (ASTRON.) calea lactee = calea-laptelui, (popular) calea-robilor, drumul-robilor, (regional) brâul-Cosânzenii, brâul-lui-Dumnezeu, brâul-popii, calea-lui-Troian, calea-orbilor, calea-șchiopilor, calea-țiganului, drumul-laptelui, paiele-țiganului; Calea-Laptelui verifica cuvantul: Calea Lactee.


4 * Cuvantul cu diacritice: cále
Cuvantul fara diacritice: cale

Definitie: cale substantiv feminin, g.-d. art. căii; plural căi


5 * Cuvantul cu diacritice: cále căi
Cuvantul fara diacritice: cale

Definitie: CALE căi f. 1) Fâșie de teren special amenajată pentru circulația oamenilor, a vehiculelor sau a animalelor. ♢ Din - -afară peste măsură. -ea vieții cursul vieții. A-și face - (sau drum) a) a-și crea posibilități de pătrundere undeva; b) a căuta pretext pentru a vizita pe cineva. A găsi cu - a socoti că este nimerit. A face cuiva - a lăsa să treacă. A sta în -ea cuiva a împiedica pe cineva să-și ajungă ținta. A-i ține -ea cuiva a) a urmări pe cineva în mod insistent pentru a-i câștiga bunăvoința; b) a pândi trecerea cuiva. A pune țara la - a discuta multe și de toate. A fi pe - de a... a fi gata de a...; a fi pe punctul să... A-și pune gura (sau burta) la - a mânca pe săturate. - bună urare făcută la plecarea cuiva; călătorie plăcută A face - întoarsă a se întoarce din drum. -ea-valea fie; treacă-meargă. Ce mai -ea-valea ce să mai lungim vorba; ce mai încolo-încoace 2) înv. Stradă care servea drept arteră principală de circulație într-un oraș. 3) Linie de comunicație. - ferată. - aeriană. Pe -ea aerului. 4) la plural: Căi respiratorii sistem de organe care asigură respirația; aparatul respirator. 5) Element al unui sistem tehnic, amenajat pentru a permite transportul pe el al unei mașini, al unui aparat. ♢ - de rulare suprafață pe care rulează roțile sau rolele unui sistem tehnic. - de transmisiune ansamblu de mijloace folosite pentru transmisiuni în radiodifuziune sau în telefonie. 6) figurat Direcție de dezvoltare, de mișcare. ♢ Pe - administrativă prin organele de administrație. Pe - ierarhică din instanță în instanță. A o lua pe altă - a încerca prin altă metodă. 7) Interval care separă două puncte în spațiu; distanță; depărtare. A mers - de două zile. [Art. calea; G.-D. căii] limba latina callis


6 * Cuvantul cu diacritice: cále
Cuvantul fara diacritice: cale

Definitie: cale cale, substantiv feminin (regional) coș, horn; ogeac.


7 * Cuvantul cu diacritice: cále cắi
Cuvantul fara diacritice: cale

Definitie: cale (cai), substantiv feminin – 1. Stradă, drum, șosea. – 2. Parcurs și durată a acesteia. – 3. Distanță (mai ales în expresia cale de). – 4. Mijloc, procedeu, modalitate. – Mr. cale, megl. cali, istr. cǫle. Limba Latina callem (Pușcariu 262; REW 1520; Candrea-Dens., 234; DAR; Pușcariu, Lr., 319); conform limba italiana calle (ven. cale), cat. call, sp. calle. Pentru semantism conform Pușcariu, Etudes de linguistique, 40; și Dacor., VIII, 283; și Rosetti, I, 174. Conform: călător. Derivat docale adverb (Maram., dintr-odată); calist, substantiv masculin (Arg., om care se plimbă alene), în argoul din București și în limbaj familiar desemnează de obicei pe cei care se plimbă în mod regulat pe Calea Victoriei, arteră principală a orașului. Cale a trecut în limba neogreaca: ϰαλειά, cuvînt care pare a se folosi în unele expresii fixe, cum sînt πάω ϰαλειά μου „plec, mă duc” sau πίγαινε ϰαλειά σου „urmează-ți drumul”.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.