DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Depune

1 * Cuvantul cu diacritice: depúne
Cuvantul fara diacritice: depune

Definitie: DEPUNE1, depun, verb III. 1. Tranzitiv A lăsa un obiect din mână, punându-l undeva. ♢ Expresie A depune bani (la o instituție bancară) = a lăsa o sumă de bani (în păstrare la o instituție bancară). A depune mandatul = a renunța la o însărcinare încredințată, invocând drept motivare imposibilitatea de a continua îndeplinirea ei. A depune un act (sau o cerere, un memoriu etcetera) = a înainta, a preda forului competent un act (sau o cerere, un memoriu etcetera). A depune muncă (sau efort, osteneală etcetera) = a munci, a se strădui. (Rar) A depune un examen = a da un examen. A depune jurământ(ul) = a) (despre o parte în litigiu sau despre un martor) a se angaja să spună tot adevărul în legătură cu faptele unui proces; b) (despre unele categorii de oameni și despre militari) a se angaja solemn să-și îndeplinească îndatoririle cu respectarea legilor țării. A depune mărturie = (despre un martor) a face declarații în fața unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală în legătură cu faptele unui proces. 2. Tranzitiv (Despre animale care se înmulțesc prin ouă) A elimina ouăle (la loc potrivit). 3. Reflexiv (Despre substanțe solide aflate în stare de suspensie sau dizolvate într-un lichid) A se așeza la fund, formând sedimente; a se sedimenta. [Perf. substantiv depusei, part. depus] – Din limba latina deponere (cu sensurile franceza deposer).


2 * Cuvantul cu diacritice: depúne
Cuvantul fara diacritice: depune

Definitie: DEPUNE2, pers. 3 depune, verb III. Intranzitiv (Reg.; despre vaci, bivolițe etcetera) A-și mări ugerul (ca urmare a secreției abundente de lapte), a fi aproape să fete. [Perf. substantiv depuse, part. depus] – Limba Latina deponere.


3 * Cuvantul cu diacritice: depúne
Cuvantul fara diacritice: depune

Definitie: DEPUNE verb I. tr. 1. a pune, a lăsa (un obiect) undeva (în păstrare). o a - bani = a încredința bani spre păstrare (unei instituții); a - mandatul = a renunța la o demnitate, la o însărcinare specială pe care cineva nu o poate îndeplini; a - jurământ = a) a spune tot adevărul într-un proces; b) (despre unii funcționari, despre militari) a jura în mod solemn pentru respectarea anumitor angajamente. 2. a desfășura, a executa, a presta (o muncă, un efort). II. tr., reflexiv a cădea, a lăsa să cadă la fund (substanțe solide în stare de suspensie sau dizolvare într-un lichid care formează un sediment pe fundul vasului). III. intr. (jur.) a face o depoziție. (< limba latina deponere, după franceza deposer)


4 * Cuvantul cu diacritice: depúne
Cuvantul fara diacritice: depune

Definitie: DEPUNE verb 1. a lăsa, a preda. (A - geamantanul la gară.) 2. verifica cuvantul: preda. 3. verifica cuvantul: pune. 4. verifica cuvantul: plăti. 5. a se așeza, a se așterne, a se pune. (S-a - mult praf pe ...) 6. verifica cuvantul: cădea. 7. verifica cuvantul: sedimenta. 8. verifica cuvantul: desfășura. 9. verifica cuvantul: presta. (A - un jurământ.)


5 * Cuvantul cu diacritice: depúne
Cuvantul fara diacritice: depune

Definitie: depune verb → pune


6 * Cuvantul cu diacritice: a se depúne
Cuvantul fara diacritice: depune

Definitie: A SE DEPUNE pers. 3 se - intranzitiv (despre materii, substanțe aflate în suspensie) A se așeza la fund sub formă de sediment; a se sedimenta. limba latina deponere


7 * Cuvantul cu diacritice: a depúne depún
Cuvantul fara diacritice: depune

Definitie: A DEPUNE depun tranzitiv 1) (obiecte) A lăsa din mâini, punând într-un anumit loc. 2) (bani, hârtii de valoare etcetera) A pune pentru păstrare la o instituție bancară; a consemna. 3) (acte, cereri, memorii etcetera) A înainta (unui for competent) spre examinare. ♢ - mandatul a renunța la o demnitate, la un post, invocând diverse motive. - muncă (sau efort, osteneală) a munci cu străduință. - armele a recunoaște că a fost învins și a înceta să lupte; a se preda. - jurământ a) a jura în privința autenticității faptelor pe care le declară; b) a jura în mod solemn privind îndeplinirea datoriei față de patrie. - mărturie a face declarații în fața unei instanțe judecătorești sau penale. limba latina deponere


8 * Cuvantul cu diacritice: depúne
Cuvantul fara diacritice: depune

Definitie: DEPUNE verb III. 1. tr. A pune, a lăsa (un obiect) undeva (în păstrare). ♢ A depune bani = a încredința bani spre păstrare (de obicei unei instituții); a depune un mandat = a renunța la o demnitate, la o însărcinare specială pe care cineva nu o poate îndeplini. 2. tr., reflexiv A cădea sau a lăsa să cadă la fund (substanțe solide aflate în stare de suspensie sau dizolvate într-un lichid care formează un sediment pe fundul vasului). 3. intr. A face o depoziție. [P.i. depun, perf.s. -pusei, part. -pus. / < limba latina deponere, conform franceza deposer, după pune].


9 * Cuvantul cu diacritice: depúne -n -ns
Cuvantul fara diacritice: depune

Definitie: depune (-n, -ns), verb – 1. Despre oi și vaci, a făta. – 2. Despre oi și vaci, a fi fecundată. – 3. A depune, a lăsa. – Varianta (sensurile 1 și 2) dăpune. Mr., megl. dipun „descind”. Limba Latina dĕpōnĕre (Pușcariu 502; Candrea-Dens., 1463; REW 2572; Tiktin; Candrea; Scriban), conform limba italiana deporre, sp., prov. deponer, port. depôr. Este cuvînt popular, din fondul tradițional lat., cu primele sensuri. Cu toate uzurile care înseamnă „a depune” este neol. – Derivat deponent, adjectiv ; depunător, adjectiv ; depozant, substantiv masculin, din franceza deposant; depozit, s.n, mr. dipozit, din limba italiana deposito; depozita, verb; depozitar, substantiv masculin; depoziți(un)e, substantiv feminin, toate neol.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "e"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.