DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Galerie

1 * Cuvantul cu diacritice: galeríe
Cuvantul fara diacritice: galerie

Definitie: GALERIE, galerii, substantiv feminin 1. Coridor subteran în formă de tunel care permite accesul minerilor la zăcământ și îngăduie executarea lucrărilor miniere. 2. Canal subteran de comunicație care face legătura între două puncte ale unei lucrări hidrotehnice. 3. Coridor subteran (adesea ramificat) pe care și-l sapă unele animale pentru a le servi ca adăpost. 4. Coridor lung (și boltit) situat în interiorul sau în afara unei clădiri, servind ca element de legătură sau ca loc de plimbare. 5. Muzeu, secție a unui muzeu sau sală într-o expoziție ori într-un muzeu, în care sunt expuse mai ales opere de pictură și de sculptură. ♦ Serie de tablouri expuse; prin extensiune serie de portrete descrise într-o operă (literară). 6. Magazin în care se vând opere de artă; p. gener. (la plural) magazin cu caracter universal. 7. Balconul dintr-o sală de spectacole cu mai multe nivele situat la nivelul cel mai înalt; (familiar) spectatorii de la acest balcon; prin extensiune publicul care manifestă zgomotos la un spectacol, la o adunare, la o întrunire etcetera ♢ Expresie A face galerie = a manifesta zgomotos în semn de aprobare, de încurajare (în cursul unui spectacol, al unei întreceri sportive etcetera). 8. Bară de lemn sau de metal de care se atârnă perdelele. 9. Un fel de tavă de metal care se pune în fața sobei ca să nu cadă cărbunii din sobă pe dușumea. – Din franceza galerie. Conform: limba italiana g a l l e r i a, limba germana G a l e r i e.


2 * Cuvantul cu diacritice: galeríe
Cuvantul fara diacritice: galerie

Definitie: GALERIE substantiv feminin 1. cavitate subterană, îngustă și alungită, săpată prin eroziune. ♢ canal săpat de animale în sol. ♢ excavație minieră în formă de tunel, executată pentru a permite accesul la un zăcământ. 2. canal de legătură între două puncte ale unei lucrări hidrotehnice. ♢ coridor ca element de legătură sau de promenadă la o construcție. 3. conductă metalică, montată la motoarele cu ardere internă, care conduce amestecul carburant către cilindri sau prin care sunt evacuate produsele rezultate din arderea combustibilului. 4. muzeu, sală unde sunt expuse sculpturi, picturi sau alte obiecte de artă. 5. magazin cu obiecte de artă; (prin extensiune) magazin universal. 6. ultimul balcon (de sus) al sălilor de spectacol. ♢ (familiar) spectatorii de la acest balcon; (prin extensiune) publicul care se manifestă zgomotos la un meci, la un spectacol. 7. platformă mică la prora sau pupa unei nave. 8. bară de lemn sau metalică de care se atârnă perdelele. 9. (figurativ) șir, serie (de portrete literare). (< franceza galerie, limba italiana galeria, limba germana Galerie)


3 * Cuvantul cu diacritice: galeríe
Cuvantul fara diacritice: galerie

Definitie: GALERIE substantiv 1. (învechit) tindă. (- la o casă.) 2. (glumeț) cucurigu. (- la teatru.) 3. (Transilvania și Banat) știoalnă, (prin Transilvania) ștrec. (- de mină.)


4 * Cuvantul cu diacritice: galeríe
Cuvantul fara diacritice: galerie

Definitie: galerie substantiv feminin, art. galeria, g.-d. art. galeriei; plural galerii, art. galeriile (silabe -ri-i-)


5 * Cuvantul cu diacritice: galeríe -i
Cuvantul fara diacritice: galerie

Definitie: GALERIE -i f. 1) Drum subteran în formă de coridor lung, care permite accesul minerilor la zăcământ. 2) Loc de plimbare sau de trecere dintr-o clădire în alta, având o formă boltită, mai mult lungă decât largă, și fiind acoperit cu sticlă sau cu un material transparent. 3) Muzeu sau secție a unui muzeu unde sunt expuse opere de pictură și de sculptură; colecție de opere de artă. 4) Bară (de lemn sau de metal) de care se atârnă perdelele. 5) Canal subteran săpat de unele animale. 6) Balcon situat la cel mai înalt nivel într-o sală de teatru. 7) Spectatorii așezați pe locurile unui astfel de balcon. 8) fam. Public (așezat, de obicei, în urma unei săli de spectacole) care se manifestă zgomotos în timpul reprezentației. ♢ A face - a se purta agitat la o manifestare (în semn de aprobare, încurajare etcetera). 9) Succesiune de elemente omogene; șir; serie. -a personajelor. [G.-D. galeriei] franceza galerie, limba italiana galleria


6 * Cuvantul cu diacritice: galeríe
Cuvantul fara diacritice: galerie

Definitie: GALERIE substantiv feminin 1. Formă de relief carstic reprezentată printr-o cavitate subterană, îngustă și alungită, săpată prin eroziune. ♦ Excavație minieră (în formă de tunel) executată pentru a permite accesul la un zăcământ. 2. Canal de legătură între două puncte ale unei lucrări hidroelectrice. 3. Muzeu, sală unde sunt expuse sculpturi, picturi sau alte obiecte de artă. 4. Ultimul balcon (cel mai de sus) al sălilor de spectacol. ♦ (Fam.) Spectatorii care stau la galerie; (prin extensiune) publicul care participă la un meci, la un spectacol. ♢ A face galerie = a manifesta zgomotos la un spectacol. 5. Platformă de dimensiuni mici aflată la prora sau la pupa unei nave. [Genitiv -iei. / conform franceza galerie, lat galeria, limba germana Galerie].


7 * Cuvantul cu diacritice: galeríe galeríi
Cuvantul fara diacritice: galerie

Definitie: galerie (galerii), substantiv feminin – 1. Coridor. – 2. La teatru, ultimele locuri sus la balcon. – 3. Public, spectatori. Franceza galerie.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "e"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.