DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Găsi

1 * Cuvantul cu diacritice: găsí
Cuvantul fara diacritice: gasi

Definitie: GĂSI, găsesc, verb IV. 1. Tranzitiv A da de (sau peste) ceva sau cineva (din întâmplare sau căutând anume); a descoperi, a afla. ♢ Expresie (Familiar) A-și găsi beleaua = a se afla într-o situație neplăcută, a avea necazuri. (Intranz.) Ți-ai găsit = aș de unde nici gând A-și găsi (sau, reflexiv, a se găsi) să... = a-i veni (pe neașteptate și într-un moment nepotrivit) să..., a se apuca să... (Regional) A (-i) găsi (cuiva) dreptate = a (-i) face (cuiva) dreptate. ♢ (Loc. verb) A-și găsi mormântul (sau moartea) = a muri. ♦ Tranzitiv și reflexiv A întâlni pe cineva sau a se întâlni cu cineva. ♢ Expresie (Tranzitiv) A-și găsi omul (sau nașul, popa) = a da de cineva pe care nu-l poți înșela sau birui, care te obligă să te comporți cum se cuvine. Să te găsesc sănătos formulă de salut la despărțire. ♦ A descoperi o nouă metodă, un nou preparat, un nou aparat etcetera (în urma unor cercetări și studii prealabile). 2. Tranzitiv (Despre suferințe fizice sau despre moarte) A cuprinde, a surprinde (pe neașteptate) pe cineva. ♢ Expresie Ce te-a găsit (de...)? = (exprimă reproșul) ce ai? ce ți s-a întâmplat (de...)? ce te-a apucat? 3. Reflexiv A se afla undeva, a fi; a se afla într-o anumită situație, împrejurare etcetera; a se prezenta într-un anumit fel. 4. Tranzitiv A fi de părere că...; a socoti, a crede că... – Conform: limba slava (veche) g a s i t i „a stinge”.


2 * Cuvantul cu diacritice: a găsi
Cuvantul fara diacritice: gasi

Definitie: A găsi antonim: a pierde


3 * Cuvantul cu diacritice: a se găsi
Cuvantul fara diacritice: gasi

Definitie: A se găsi antonim: a lipsi


4 * Cuvantul cu diacritice: găsí
Cuvantul fara diacritice: gasi

Definitie: GĂSI verb verifica cuvantul: întâlni, vedea.


5 * Cuvantul cu diacritice: găsí
Cuvantul fara diacritice: gasi

Definitie: GĂSI verb 1. a afla, a descoperi, (livresc) a depista, (astăzi rar) a pricepe, (învechit și popular) a oblici, (popular și familiar) a dibăci, a dibui, (învechit) a ispiti, a izvodi. (A - infractorul.) 2. a surprinde. (Moartea l-a - în somn.) 3. verifica cuvantul: prinde. 4. verifica cuvantul: afla. 5. a se afla, a exista, a fi, (popular) a sta. (Se - acolo mărfuri în mare cantitate.) 6. a se afla, a fi, a sta. (Plicul se - pe masă nedesfăcut) 7. a se afla, a fi, a figura, a se număra. (Se - printre invitați.) 8. verifica cuvantul: pomeni. 9. verifica cuvantul: situa. 10. verifica cuvantul: ști. 11. verifica cuvantul: avea. 12. verifica cuvantul: considera. 13. verifica cuvantul: surprinde.


6 * Cuvantul cu diacritice: găsí
Cuvantul fara diacritice: gasi

Definitie: găsi verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural găsesc, imperfect 3 singular găsea; conj. prezent 3 singular și plural găsească


7 * Cuvantul cu diacritice: a se găsí mă -ésc
Cuvantul fara diacritice: gasi

Definitie: A SE GĂSI mă -esc intranzitiv 1) fam. (despre persoane) A trece prin același loc, venind în întâmpinare și continuându-și drumul în direcții opuse; a se încrucișa; a se întâlni. 2) A se afla în realitate; a exista; a fi. - la serviciu. limba slava (veche) gasiti


8 * Cuvantul cu diacritice: a găsí -ésc
Cuvantul fara diacritice: gasi

Definitie: A GĂSI -esc tranzitiv 1) (ființe, lucruri etcetera) A scoate la iveală căutând sau din întâmplare; a descoperi; a afla. - strada. A-i - acasă. ♢ A-și - nașul (sau popa) a da peste omul care poate să-l pună la punct. A nu-și - locul a fi foarte îngrijorat. A-și - să... a-i veni pe neașteptate să...; a-l apuca să... 2) A obține în urma unui efort; a dobândi. - un apartament bun. 3) (despre suferințe fizice sau despre moarte) A cuprinde brusc; a lua pe neașteptate; a surprinde. 4) A socoti de cuviință; a crede. El -ește că lucrarea poate fi publicată. 5) A descoperi prin muncă creatoare; a inventa; a născoci. - rezolvarea problemei. - un pretext. 6) A putea să aibă la dispoziție. - timp. - o ocazie. 7) (ființe, obiecte) A vedea într-o anumită stare sau situație. Am găsit ușa încuiată. L-am găsit dormind. limba slava (veche) gasiti


9 * Cuvantul cu diacritice: găsí găsésc găsít
Cuvantul fara diacritice: gasi

Definitie: găsi (găsesc, găsit), verb – 1. A afla, a întîlni. 2. A afla, a descoperi. – 3. A afla, a observa, a constata. – 4. A considera, a crede, a socoti. – 5. (Refl.) A se afla, a fi prezent. – 6. (Impers.) A avea o idee. Sl. gasiti „a stinge” (DAR; Pușcariu, Lr., 282). Semantismul deosebit de ciudat, s-ar putea explica printr-un sens primitiv „a stinge suflînd” sau „a sufla”, care ajunge astfel să coincidă cu afflareafla. Este de asemenea posibilă o confuzie, din partea subiectului rom., între limba slava (veche) gasiti „a stinge” și limba slava (veche) desiti, dositi „a afla”. Evoluția semantică „a stinge” › „a potoli setea” › „a afla” (Skok, Dacor., IX, 217), nu pare probabilă. Nici der. din limba albaneza gjëig „aflu” (Cihac, II, 717), din limba sarba: gaziti „a trece prin vad” (Weigand, BA, III, 107) sau din gepidicul gasihts „acțiunea de a zări” (Gamillscheg, Rom. Germ., II, 252) nu par probabile. Derivat găsitură, substantiv feminin (descoperire); găselniță, substantiv feminin (invenție, născocire stilistică), formație artificială modernă.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.