DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Pătul

1 * Cuvantul cu diacritice: pătúl
Cuvantul fara diacritice: patul

Definitie: PĂTUL1, pătule, substantiv neutru 1. Construcție cu pereții din șipci, din nuiele împletite etcetera, ridicată pe un postament la mică înălțime deasupra solului, care servește la păstrarea porumbului (în știuleți); p. gener. hambar pentru cereale. 2. (Popular) Coteț (construit pe pari sau într-un copac) pentru păsările de curte; coteț pentru porumbei. 3. (Popular) Culcuș improvizat din frunze, din paie, din fân etcetera, care servește pentru dormit; prin extensiune pat rudimentar (și mic). 4. Un fel de podeț așezat pe pari la suprafața apei, de pe care se pescuiește. 5. Pătuiac. 6. Platformă înaltă construită pe stâlpi sau în copaci, care servește ca loc de observație (pentru paznici, pentru vânători etcetera); – Conform: limba latina  p a t u b u l u m (= patibulum).


2 * Cuvantul cu diacritice: pătúl
Cuvantul fara diacritice: patul

Definitie: PĂTUL2, pătuli, -e, adjectiv (În sintagmele) Măr pătul (și substantivat, m.) = specie de măr cu fructele galbene-verzui (cu pete roșii). Măr pătul (și substantivat, n.) = fructul mărului mai sus definit. – Din limba germana Batullen[apfel], Batullen[baum].


3 * Cuvantul cu diacritice: pătúl
Cuvantul fara diacritice: patul

Definitie: PĂTUL substantiv verifica cuvantul: comarnic, corlată, grajd, staul.


4 * Cuvantul cu diacritice: pătúl
Cuvantul fara diacritice: patul

Definitie: PĂTUL substantiv 1. coșar, porumbar, (regional) magazin, (Mold. și Transilvania) coș, (Transilvania) coșarcă. (- de porumb.) 2. verifica cuvantul: hambar. 3. porumbar, porumbărie, (regional) hulubărie, pătuiac, porumbariță, porumbăriște, porumbelniță, porumbiște, porumbiță, (Ban.) golâmbar. (- pentru porumbei.) 4. (popular) cotineață, (regional) pătuiac, poiată. (- pentru păsările de curte.) 5. (regional) alaș, pătuiac. (- pentru pază, la o vie.) 6. pătuiac. (- pentru clădit claia de nutreț.) 7. verifica cuvantul: răsadniță.


5 * Cuvantul cu diacritice: pătúl
Cuvantul fara diacritice: patul

Definitie: pătul adjectiv m., plural pătuli


6 * Cuvantul cu diacritice: pătúl
Cuvantul fara diacritice: patul

Definitie: pătul substantiv neutru, plural pătule


7 * Cuvantul cu diacritice: pătúl
Cuvantul fara diacritice: patul

Definitie: pătul1, pătule și pătuluri, substantiv neutru (popular) 1. postament din scânduri, din crengi etcetera fixat pe pari sau într-un copac, care servește ca loc de observație (pentru paznici, vânători etcetera); pătuiac. 2. postament de scânduri, de crengi, de pari etcetera așezat pe stâlpi, pe furci sau în copaci, pe care se clădește o claie de nutreț; pătuiac. 3. leasă de nuiele sau poliță sprijinită pe furci înalte, pe care se pune cașul să se scurgă; comarnic. 4. un fel de podeț construit pe stâlpi, la suprafața unei ape, de pe care se pescuiește noaptea. 5. construcție cu pereții de șipci sau din nuiele împletite pentru păstrarea porumbului; porumbar, hambar de cereale, mogtar, coșar. 6. coteț construit pe pari sau într-un copac pentru păsările de curte; poiată, cotineață, pătuiac. 7. coteț pentru porumbei așezat pe unul sau mai mulți pari; porumbar, hulubărie, pătuiac. 8. grajd, staul. 9. șopron pentru unelte, căruță etcetera 10. (regional) colibă ciobănească la stână. 11. (regional) adăpost format dintr-un acoperiș susținut pe pari, la câmp sau la stână; pătuiac. 12. chioșc; frunzar. 13. postament improvizat din lemne, din crengi etcetera așezat direct pe pământ sau pe țăruși scunzi, pe care se clădește un stog sau o claie, se pune cânepă, fructele la uscat, stupii etcetera; pat, păteac, pătiuc. 14. culcuș improvizat din frunze, paie și fân, bun de dormit; pat rudimentar, pătuiac. 15. cuib, cuibar unde ouă păsările de curte. 16. postament de piatră sau cărămidă pe care se clădește cuptorul de pâine. 17. raft cu polițe suprapuse pe care se așază fructele sau unele legume. 18. corlata carului. 19. cursă pentru prins animalele sălbatice reprezentată printr-o groapă adâncă acoperită cu frunziș. 20. băț special acoperit la un cap cu mămăligă, iar cu celălalt înfipt pe fundul bălții, servind ca nadă la pește. 21. (art.) numele unui dans popular jucat de călușari.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "l"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.