DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Umbla

1 * Cuvantul cu diacritice: umblá
Cuvantul fara diacritice: umbla

Definitie: UMBLA, umblu, verb I. Intranzitiv I. 1. A se deplasa dintr-un loc în altul; a merge (I 1), a circula (1). ♢ Expresie A-i umbla cuiva ceva prin gură = a nu-și putea aminti pentru un moment de ceva care îi este extrem de familiar, de cunoscut. (Popular) A-i umbla cuiva ceva prin (sau în) cap = a fi preocupat de ceva, a avea ceva de gând. (Popular) Umblă sănătos (sau cu bine), urare adresată cuiva care pleacă. (Popular) A umbla după cineva = a căuta cu insistență să obțină simpatia cuiva; a face curte unei femei. 2. A străbate (ca drumeț) un loc; a merge din loc în loc, a colinda, a cutreiera; a hoinări, a vagabonda. ♦ (Rar) A se plimba. ♦ (Pop.; despre nori) A se mișca, a se deplasa. 3. (Popular) A merge, a se duce undeva regulat; a frecventa. Umblă la școală. ♦ A se ocupa, a se îndeletnici cu..., a lucra la... Umblă în cărăușie. 4. A se purta (îmbrăcat sau încălțat) într-un anumit fel. Umblă întunecat și încruntat. II. 1. (Pop; despre unelte, aparate, mecanisme etcetera) A se afla în funcțiune; a funcționa. 2. (Despre gură, ochi etcetera) A se mișca continuu. ♢ Expresie A-i umbla cuiva limba (prin gură) = a vorbi (mult). III. (Popular) A trece (din mână în mână), a ajunge (de la unul la altul). ♦ (Despre bani) A fi în circulație, a avea valoare, curs. IV. 1. A căuta, a scotoci, a cotrobăi (pentru a găsi ceva). 2. A lua în mână; a pune mâna pe ceva, a atinge. ♦ (Popular) A lucra cu..., a se servi de...; a mânui. ♦ Figurativ A se folosi de..., a face uz de... Nu umbla cu minciuni V. Figurativ A căuta, a se strădui să obțină ceva; a se sili, a încerca să... ♢ Expresie A umbla după cai verzi (pe pereți) = a căuta să obțină lucruri nerealizabile. A umbla după doi iepuri deodată = a urmări în același timp două scopuri, două avantaje diferite. ♦ A intenționa, a fi gata să... [Varianta: (înv și popular) îmbla verb I.] – Limba Latina ambulare.


2 * Cuvantul cu diacritice: umblá
Cuvantul fara diacritice: umbla

Definitie: UMBLA verb 1. verifica cuvantul: merge. 2. a se deplasa, a se duce, a merge, a se mișca, (popular) a se purta. (- puțin prin grădină.) 3. verifica cuvantul: circula. 4. verifica cuvantul: colinda. 5. verifica cuvantul: călători. 6. verifica cuvantul: hoinări. 7. verifica cuvantul: purta. 8. verifica cuvantul: funcționa. 9. verifica cuvantul: încerca. 10. verifica cuvantul: căuta. a cotrobăi, a răscoli, a scormoni, a scotoci, (popular) a scociorî, (învechit și reg.) a scodoli, a scorbeli, (regional) a bodicăi, a corleși, a cotili, a hojbăi, a scobârlăi, (Moldova) a bârcâi, (Bucovina) a boltăi, (prin Olt.) a bulduși, (prin Banat) a burfăi, (Ban.) a cobârlui, (Mold. și Bucovina) a cociobăi, (Munt.) a scofeli, (învechit) a scorteli. (Nu mai - prin lucrurile mele.) 11. a (se) folosi, a întrebuința, a se servi, a se sluji, a utiliza, a uza. (- cu tertipuri.)


3 * Cuvantul cu diacritice: umblá
Cuvantul fara diacritice: umbla

Definitie: umbla verb, indicativ prezent 1 singular umblu, 2 singular umbli, 3 singular și plural umblă


4 * Cuvantul cu diacritice: a umblá úmblu
Cuvantul fara diacritice: umbla

Definitie: A UMBLA1 umblu intranz. I. 1) A se deplasa dintr-un loc în altul (pe jos, călare sau cu un vehicul); a merge. - cu căruța. ♢ - în cruce a circula în toate direcțiile fără răgaz. - după cineva a) a merge din urma cuiva; b) a căuta să câștige simpatia (sau dragostea) cuiva. - de ici-colo (sau de colo până colo) a nu-și găsi locul; a nu avea astâmpăr. 2) A merge din loc în loc fără un scop precis; a hoinări; a vagabonda. - pe drumuri. 3) pop. (despre mijloace de locomoție) A circula pe o cale de comunicație; a parcurge un traseu. Autobuzul umblă regulat. 4) (despre persoane) A merge cu regularitate. - la școală. 5) (despre persoane) A răscoli un spațiu restrâns cu mâinile, căutând ceva; a cotrobăi. - prin cărți. 6) pop. (despre sisteme tehnice) A fi în stare de funcționare; a funcționa. Ceasul umblă. 7) (despre ființe) A se atinge de ceva fără știrea persoanei responsabile. - la bani. 8) (urmat de o complinire cu prepoziția după) A căuta insistent (să obțină ceva). - după onoruri. 9) (urmat de o complinire cu prepoziția cu) A se ocupa un timp oarecare (cu ceva). - cu oile. II. (în îmbinări stabile) 1) (exprimă ideea de circulație) Umblă vești (sau zvonuri). ♢ - din mână în mână a trece de la unul la altul. 2) (exprimă ideea de ținută vestimentara) - cu pălărie. 3) (exprimă ideea de mișcare continuă și frecventă) A-i - (cuiva) fălcile. limba latina ambulare


5 * Cuvantul cu diacritice: a umblá úmblă
Cuvantul fara diacritice: umbla

Definitie: A UMBLA2 umblă intranz. reg. (despre borș, vin etcetera) A se afla în proces de transformare sub acțiunea fermenților; a fierbe; a fermenta. limba latina ambulare


6 * Cuvantul cu diacritice: umblá -lu -át
Cuvantul fara diacritice: umbla

Definitie: umbla (-lu, -at), verb – 1. A merge. – 2. A circula, a călători, a se mișca, a funcționa. – 3. A se duce undeva regulat, a frecventa. – 4. A vizita, a parcurge, a străbate. – 5. A circula, a avea valoare de circulație. – 6. A valora. – 7. A avea curs, a fi acceptat. – 8. A merge după cineva sau ceva, a urmări. – 9. A privi prin, a se ocupa de. – 10. a căuta, a scotoci, a cerceta. – 11. A trata de, a căuta de. – 12. (Trans.) A urma un curs, a studia. – Varianta îmbla. Mr. imnu, megl. amnu, amnari, istr. omnu. Limba Latina ambŭlāre (Diez, I, 19; Candrea, Elements, 82; Pușcariu 1797; REW 412), conform limba italiana ambiare, prov., sp., port. amblar, franceza ambler. – Derivat umblăreț, adjectiv (care umblă mult); umblat, adjectiv (care a călătorit mult, frecventat, circulat); umblător, adjectiv (care umblă; pribeag; mobil; varietate de grîu); umblătoare, substantiv feminin (closet, privată); umblătură, substantiv feminin (mers); umblet, substantiv neutru (mers, fel de a merge; umblare, călătorie; drumeție; comportare, conduită; intrigă, demers, procedură).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.