DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Vultur

1 * Cuvantul cu diacritice: vúltur
Cuvantul fara diacritice: vultur

Definitie: VULTUR, vulturi, substantiv masculin 1. Numele mai multor păsări răpitoare de zi, cu ciocul lung, ascuțit și coroiat, cu aripi lungi și cu picioare puternice, cu gheare tari, care se hrănesc cu animale vii și cu stârvuri; vultan. ♢ Ochi (sau privire) de vultur = privire foarte ageră, pătrunzătoare. ♢ Compuse: vultur-bărbos sau vultur-cu-barbă, vultur-negru = vultur impunător, cu spatele brun-cenușiu, aripile negre, pântecele și pieptul galben-ruginiu; zăgan (Gypaëtus barbatus); vultur-pleșuv = vultur cu gâtul gros, cu penele de culoare brun-închis, cea mai mare pasăre răpitoare din Europa (Aegypius monachus); vultur-pescar = specie de vultur, de culoare brun-închis pe partea dorsală și albă pe partea ventrală, care se hrănește cu pește (Pandion heliaëtus). ♦ Figurativ Bărbat viteaz, curajos, măreț, falnic. 2. Stindard al legiunilor romane, înfățișând de obicei un vultur (1); figură simbolică reprezentând un vultur, pe stemele, monedele, pecețile sau steagurile unor țări. 3. (Art.) Constelație boreală, situată la sud de constelația Lebedei și vizibilă vara. [Accentuat și: vultur] – Limba Latina vultur, -uris.


2 * Cuvantul cu diacritice: vúltur
Cuvantul fara diacritice: vultur

Definitie: VULTUR substantiv (ORNIT.) 1. (popular) vultan, (prin Transilvania) șaș. (- este numele mai multor păsări răpitoare mari.) 2. vultur bărbos (Gypætus barbatus) verifica cuvantul: zăgan, (rar) vultur negru, (regional) șurligaie, (Transilvania) ceahlău, (Transilvania și Banat) șorliță, (Transilvania) șușugaie.


3 * Cuvantul cu diacritice: vúltur
Cuvantul fara diacritice: vultur

Definitie: vultur substantiv masculin, plural vulturi


4 * Cuvantul cu diacritice: vúltur -i
Cuvantul fara diacritice: vultur

Definitie: VULTUR -i m. 1) pop. Pasăre sedentară răpitoare, de talie mare, cu cioc lung și coroiat, cu gheare și aripi lungi, puternice, care se hrănește cu animale vii și cu stârvuri. ♢ --pleșuv vultur cu gâtul gol și cu penaj brun-cenușiu. --pescar vultur care se hrănește cu pește. --imperial vultur răspândit în regiunile montane; acvilă; pajură. Ochi (sau privire) de - ochi (sau privire) ageră. 2) figurat: Om curajos și mândru. 3) Simbol reprezentând o astfel de pasăre, care se imprimă pe steme, steaguri, monede. 4) art. Constelație din emisfera boreală, vizibilă vara. limba latina vultur, -uris


5 * Cuvantul cu diacritice: vúltur -ri
Cuvantul fara diacritice: vultur

Definitie: vultur (-ri), substantiv masculin – 1. Acvilă (Aquila). – 2. Vultan, zăgan (Vultur). – Varianta vulture, hultur(e). Mr. vultur, megl. văltur. Limba Latina vŭltŭr (Pușcariu 1923; REW 9466), conform verifica cuvantul: franceza voutre, sp. buitre, port. abutre. Dubla der., de la vultur și de la vulturius, pentru a explica diferența de accent (Pușcariu, ZRPh., XXVII, 738; REW 9467; Byck-Graur 22) nu pare convingătoare. – Derivat vultan (varianta Moldoveneasca hultan), substantiv masculin (vultur), a cărui der. nu este clară; vulturariu, adjectiv (rapace), rar; vulturesc adjectiv (de vultur); vulturește, adverb (ca vulturul); vulturică (var. vulturoancă, hultenioară), substantiv feminin (plantă, Hieracium pilosella). Din rom. provine bulgara vuntur (Capidan, Raporturile, 218).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "r"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.