DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Bojoc

1 * Cuvantul cu diacritice: bojóc
Cuvantul fara diacritice: bojoc

Definitie: BOJOC, bojoci, substantiv masculin (Popular) Plămân (mai ales de animale). ♢ Expresie (Familiar) E numai bojoci = e foarte slab, dar foarte activ și plin de pasiune și entuziasm. [Varianta: (regional) bojog substantiv masculin] – Etimologie necunoscuta


2 * Cuvantul cu diacritice: bojóc
Cuvantul fara diacritice: bojoc

Definitie: BOJOC substantiv verifica cuvantul: plămân, pulmon.


3 * Cuvantul cu diacritice: bojóc
Cuvantul fara diacritice: bojoc

Definitie: bojoc substantiv masculin, plural bojoci


4 * Cuvantul cu diacritice: bojóc -ci
Cuvantul fara diacritice: bojoc

Definitie: BOJOC -ci m. popular Fiecare dintre cele două organe de respirație la om și la animale, așezate în cavitatea toracică; plămân; pulmon. /Origine necunoscuta


5 * Cuvantul cu diacritice: bojóc bojóci
Cuvantul fara diacritice: bojoc

Definitie: bojoc (bojoci), substantiv masculin – Plămîn. – Varianta borjoc, bo(r)jog, bojic, substantiv neutru (Trans., buzunar). Origine obscură. Semantismul varianta trans. este în legătura cu der. bojogar, substantiv masculin (hoț, pungaș); bojogăreală, substantiv feminin (hoție, furt, pungășie); bojogări, verb (a pungăși); bojogărie, substantiv feminin (pungășie), care indică existența în cadrul etimonului a sensului dublu „plămîn” și „pungă”. Aceasta pare să ducă la limba greaca (veche) βύρσα „pungă”, și să indice un intermediar limba slava (veche) sau limba neogreaca:, pentru a explica evoluția lui s la z, conform limba rusa birža „pungă”. În acest caz, varianta borjoc s-ar apropia mai mult de etimon, iar intermediarul ar putea fi foarte bine mag. borszak „pîntece”. Pentru semantism, conform foale. Totuși, DAR consideră că „bojoc” provine din boșog și acesta de la boașe „testicule”. În cazul lui „bojogar”, care a însemnat întotdeauna „hoț de buzunare”, DAR se bazează pe o explicație care are toate aparențele unei etimologii populare, și aplică acest nume hoților de bojoci de prin măcelării; însă este cert că bojocii sînt cel mai puțin furați din acestea. Este posibil să provină din același cuvînt der. bojoțel sau bojgățel, substantiv masculin (elebor, Helleborus purpurascens); bozățel, bozoțel, substantiv masculin (varietate de elebor). Rebreanu folosește blohotăi, substantiv feminin (organe interne în general), și bojotaie, substantiv feminin (tăiere a porcului), care sînt neîndoios cuvinte proprii regiunii sale (Trans. de Nord) și aflate în legătură cu etimonul mag. pe care l-am menționat.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "c"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.