DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul A

1 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: A1 substantiv masculin invar. Prima literă a alfabetului limbii române; sunetul notat cu această literă (vocală deschisă nerotunjită medială). ♢ Expresie De la a la z = de la început până la sfârșit; totul, în întregime.


2 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: A2 interjectie Exclamație care exprimă: surprindere, admirație, entuziasm; plăcere, satisfacție; necaz, supărare; regret; indignare, reamintirea bruscă a unui lucru omis; ah (2).


3 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: A3 prep. 1. (Precedă infinitivul scurt ca formă-tip a verbului) A lucra. 2. (Exprimă un raport de comparație sau de asemănare) Miroase a pământ. ♦ În semn de... Fluieră a pagubă. 3. (Intră în compunerea unor adverbe, locuțiuni adverbiale și prepoziționale și a unor substantive și adjective în care este inclus tot) De-a dreapta, atoatevăzător, atotputernic. – Limba Latina ad.


4 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: A4 prep. (Formează numerale distributive). De câte... 3 saci a 80 de kg. – Din franceza à.


5 * Cuvantul cu diacritice: a-
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: A5- Element de compunere care indică absența, excluderea etcetera Amoral, anhidru. [Varianta: an-] – Din franceza a-.


6 * Cuvantul cu diacritice: a-an-
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: A-/AN- pref. „privativ, negativ”. (< franceza a-, an-, conform limba greaca (veche) a-, an-, fără, lipsit de)


7 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: A interjectie verifica cuvantul: of.


8 * Cuvantul cu diacritice: a a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: A, a substantiv masculin invar.


9 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a prep.


10 * Cuvantul cu diacritice: aaaa
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a/aaa interjectie


11 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: A2 interj. (se folosește pentru a exprima: a) bucurie, plăcere, admirație; b) surprindere, mirare; c) durere, întristare, regret, supărare; d) reamintire bruscă). /Onomat.


12 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: A1 prep. 1) (exprimă raport de identificare sau de asemănare) Miroase a trandafir. 2) (exprimă raport prezumtiv) Nu-i a bine. Vremea e a ploaie. limba latina ad


13 * Cuvantul cu diacritice: aaa
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a7/aa interjectie


14 * Cuvantul cu diacritice: novem
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: A noua lună din calendarul roman, folosit până în sec.VII î.Hr, unde anul avea zece luni și începea la 1 martie. Din latinescul novem + sufix


15 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: A interjectie Exprimă surpriză, cu un sens secundar de mirare sau de indignare. Crea ie expresivă


16 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a prep. – 1. (Înv.) Exprimă o relație spațială (cu sau fără ideea de mișcare): șezu a dreapta lui Dumnezeu (Coresi). – 2. (Înv.) Exprimă o relație temporală sau instrumental-modală: sîmbătă a prînzul cel mare (N. Costin). – 3. (Înv.) De la sensul spațial s-a dezvoltat un sens cauzal: mearsă în pădure a lemne (Dosoftei). – 4. Exprimă o relație de identitate, fie reală, fie presupusă: cîinii latră a om străin (N. Gane). – 5. Însoțește inf. scurt și (învechit) inf. lung. În primul caz, se suprimă la timpurile compuse cu inf. (voi fugi), după a ști și a putea (nu pot face nimic) și după un pronumerel.-inter. (n-are ce face). – 6. (Înv.) Însoțește gen. dat. nedeterminat: nice frate a frate va folosi, nice părinte a fecior (Varlaam). Limba Latina ad, al cărui rezultat romanic este în general a (Pușcariu 1; Candrea-Dens., 1; REW 136; DAR). Toate întrebuințările din rom. sînt romanice, chiar și gen.-dat.: conform Pușcariu, Lr., 190 (citat din CIL, XIII, 2483: membra ad duos fratres, rom. membrele a doi frați). A fost înlocuit treptat și astăzi aproape complet, de la. Tendința actuală este de a i se limita folosirea la 4 și 5.


17 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a interjectie – Exprimă surpriză, cu un sens secundar de mirare sau de indignare. Creație expresivă.


18 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a, s.m invar. 1.Prima literă a alfabetului limbii române;sunet notat cu această literă:vocală deschisă,nerotunjită,medială.O Expresie De la a la z=de la început până la sfârșit,în întregime.


19 * Cuvantul cu diacritice: a deranja
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a disturba, verb a deranja


20 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a (nu) le avea cu (ceva) expresie a (nu) se pricepe la (ceva) (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


21 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a (nu) avea față (de ceva) expresie a (nu) fi competent într-un domeniu de activitate; a (nu) se ridica la nivelul unei slujbe, funcții etcetera (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


22 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a (nu) avea față (de cineva) expresie a (nu) fi partenerul potrivit al cuiva (în dragoste, în afaceri etcetera) (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


23 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a (nu)-l duce capu / mintea expresie a (nu) fi inteligent. (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


24 * Cuvantul cu diacritice: a se face de baftă de basm
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a (se) face de baftă / de basm / (eufem.) de cacao / de căcat (vulg.) expresie a (se) compromite; a se face de râs. (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


25 * Cuvantul cu diacritice: a
Cuvantul fara diacritice: a

Definitie: a (nu) fi văzut cu ochi buni de către cineva expresie a (nu) avea parte de încrederea sau bunăvoința cuiva. (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 1 litere.
Fiind format din 1 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.