DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Buf

1 * Cuvantul cu diacritice: buf
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: BUF1 interjectie Cuvânt care imită zgomotul înfundat produs de căderea unui obiect tare, de o lovitură sau de o explozie. – Onomatopee.


2 * Cuvantul cu diacritice: buf
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: BUF2 substantiv neutru Numele unei figuri la jocul de arșice. – Etimologie necunoscuta


3 * Cuvantul cu diacritice: buf -ă
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: BUF3, -Ă, bufi, -e, adjectiv (Despre comedii) Cu un caracter comic exagerat. ♦ (Despre opere muzicale) Care este compus în genul liric ușor. ♦ (Despre actori sau cântăreți) Care s-a specializat în interpretarea unor roluri comice de comedie sau de operă muzicală bufă3; (despre roluri) specific comediei sau operei muzicale bufe3. – Din franceza bouffe.


4 * Cuvantul cu diacritice: buf
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: BUF interjectie puf


5 * Cuvantul cu diacritice: buf
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: BUF adjectiv burlesc, caraghios, caricatural, grotesc, parodic, ridicol. (De un comic -.)


6 * Cuvantul cu diacritice: buf
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: buf adjectiv m., plural bufi; f. singular bufă, plural bufe


7 * Cuvantul cu diacritice: buf
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: buf interjectie, substantiv neutru


8 * Cuvantul cu diacritice: buf -ă -i -e
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: BUF2 -ă (-i, -e) 1) (despre opere muzicale sau dramatice) Care are un caracter comic exagerat. 2) (despre actori) Care este angajat în roluri comice. franceza bouffe


9 * Cuvantul cu diacritice: buf
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: BUF1 interj. (se folosește pentru a reda zgomotul puternic și înfundat, produs de un obiect greu la cădere, de o lovitură, de o explozie etcetera). /Onomat.


10 * Cuvantul cu diacritice: buf -ă
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: BUF, -Ă adjectiv (despre opere muzicale sau dramatice) cu un caracter comic grotesc, caricatural. (< limba italiana buffo, franceza bouffe)


11 * Cuvantul cu diacritice: buf -ă
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: BUF, -Ă adjectiv (Despre opere muzicale sau dramatice) Hazliu; exagerat de comic; vesel. ♦ (Despre cântăreți, actori) Care joacă roluri în opere comice, în farse, în comedii de intrigă etcetera [< limba italiana buffo, franceza bouffe].


12 * Cuvantul cu diacritice: buf -fi
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: buf (-fi), substantiv masculin – Bufniță. – Varianta bufă, bufnă, buh(n)ă, buhniță, buhac, puhaci, puhace. – Mr., megl. buf. Limba Latina būfus, de la būho, būfo (Pușcariu 231; REW 1352; Pascu, I, 54); conform limba italiana gufo, sp. buho, port. bufo. Forma simplă are circulație, generalizîndu-se formele contaminate cu cuvinte mai mult sau mai puțin asemănătoare din alte limbi, cum sînt bulgara buchu(l), mag. buhu (› buhă), limba neogreaca: μποῦφος, pol. puhacz (› puhaci), poate și cu creațiile expresive bazate pe interjectie buf.


13 * Cuvantul cu diacritice: buf
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: buf interjectie – Exprimă zgomotul produs de ciocnirea a două corpuri, de o lovitură sau o căzătură. Creație expresivă, care se întîlnește cu limba slava (veche) buchnoti sau buchati „a bate cu putere”, de unde bulgara buchnuvam, limba sarba: buchnuti, limba rusa buchatĭ (Berneker 97); fapt pentru care Miklosich, Slaw. Elem., 18, n-a șovăit să derive cuvîntul rom. din limba slava (veche) Pe de altă parte, rezultatele acestei rădăcini expresive s-au contaminat și cinfundat adesea cu cele ale lui buh-. Derivat bufni (var. buhni, buvni, bumni, bugni, bufui, buhăi), verb (a izbucni; a bombăni, a izbi); bufneală (var. bufăială, bufnet, bufnitură, buhnitură), substantiv feminin (zgomot brusc); buhnaci, substantiv masculin (certăreț, gîlcevitor); bufnos, adjectiv (prost dispus, ursuz); îmbufna, verb (a supăra, a irita); răbufni, verb (a pocni; a cădea zgomotos).


14 * Cuvantul cu diacritice: buf
Cuvantul fara diacritice: buf

Definitie: buf substantiv neutru singular (mar.) obiecte aduse din cursă cu intenția de a fi comercializate. (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 3 litere.
Fiind format din 3 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "f"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.