DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Ce

1 * Cuvantul cu diacritice: ce
Cuvantul fara diacritice: ce

Definitie: CE pronume invar. I. (Interogativ, uneori cu nuanță exclamativă) 1. (Exprimă o întrebare) Ce ai? ♦ (Familiar; ca răspuns la o chemare) Poftim? ♦ (Cu valoare de interjecție) Cum adică? Se poate? Nu l-am găsit – Ce? ♦ (Adjectival) Care? Ce fel de... ? 2. Pentru care motiv? din care cauză? Ce te miri? ♢ Expresie (În formule de răspuns) De ce nu? = a) cum să nu, desigur; b) se poate, e posibil. De ce, de nece, se spune cuiva pentru a încheia discuția când nu vrei să-i răspunzi la întrebare. ♢ (Cu valoare de conjuncție) Nu văd de ce te superi. ♦ (Pop.; cu valoare de conjuncție cauzală) Pentru că, fiindcă, deoarece. 3. (Interogativ-exclamativ, indică surpriza, indignarea, neîncrederea etcetera) Cum adică? Nu cumva? Ce Vrei să spui că n-ai fost? II. (Adverbial) Cât (de tare, de mult), cum. Ce-aș mai râde să te văd păcălit. ♢ Expresie Te miri ce = nimica toată, puțin. Cât pe ce = aproape, gata-gata. Din ce în ce = cu cât trece timpul; tot mai mult. (Popular) Numai ce = (deodată) iată că..., pe neașteptate. ♦ (Dând nuanță de superlativ adjectivului sau adverbului pe care-l precedă) Cât de... III. (Cu valoare de conjuncție) Care lucru anume. Nu mai știa ce să facă de bucurie. ♢ Expresie A ști (sau a afla) ce și cum (e) = a fi bine informat despre ceva. IV. (Relativ) 1. Care. ♢ Expresie Pe zi ce trece (sau merge) sau de ce trece (sau merge) = pe măsură ce trece timpul, tot mai mult. 2. (În legătură cu „a fi”, „a găsi”, cu sens explicativ) Ființă ticăloasă ce ești ♢ Expresie N-ai (sau n-aveți) pentru ce (sau de ce), formulă de politețe prin care se răspunde cuiva care mulțumește. A (nu) avea de ce... = a (nu) exista motiv întemeiat pentru... 3. Ceea ce. Ați aflat ce s-a întâmplat? ♢ Expresie Ce-i drept = într-adevăr, de fapt. V. (Nehotărât) 1. Un lucru oarecare, nu știu ce, nu știu cât; ceva. ♢ (Substantivat; precedat de „un”) Un ce anume. ♢ Expresie (Regional) Cu mare ce = cu mare greutate; greu, anevoie. 2. (Cu repetarea verbului din propoziția principală) A stat ce-a stat. 3. Orice, oricât. Zică cine ce va vrea. – Limba Latina quid.


2 * Cuvantul cu diacritice: ce
Cuvantul fara diacritice: ce

Definitie: CE pronume, adjectiv , adverb , interjectie 1. pronume care, (popular) de. (Cei - priveau.) 2. adjectiv care. (- vânt te-a adus aici?) 3. pronume orice, orișice, (învechit) verice. (Zică lumea - o vrea.). 4. adverb cât, cum. (--aș mai râde) 5. interjectie (interogativ) cum? poftim? (familiar și popular) ha? (-? N-am auzit)


3 * Cuvantul cu diacritice: ce
Cuvantul fara diacritice: ce

Definitie: ce pr. invar., adjectiv invar.


4 * Cuvantul cu diacritice: ce
Cuvantul fara diacritice: ce

Definitie: CE2 pron. rel. (se folosește pentru a înlocui numele unui obiect și a introduce o propoziție subordonată) Ceea ce; care. ♢ Se știe ce și cum a cunoaște amănunțit, în detalii. Din ce în ce mai în mod ascendent sau descendent (în timp). Cât pe ce mai-mai; gata-gata. Cu mare ce cu mare greutate. Te miri ce ceva neînsemnat; un fleac. De ce din care cauză. O dată ce întrucât; deoarece. În timp (sau în vreme) ce în perioada cât. limba latina quid


5 * Cuvantul cu diacritice: ce
Cuvantul fara diacritice: ce

Definitie: CE1 pron. interog. 1) (se folosește pentru a obține informații despre un obiect necunoscut) Care (anume) obiect? Ce a căzut? Ce duci? 2) pop. (se folosește pentru a obține informații despre cauza unei acțiuni, unei stări etcetera) Din care cauză? Pentru care motiv? De ce? De ce ești trist? 3) pop. (se folosește pentru a obține informații despre o valoare sau o cantitate) Cât? Ce te costă? 4) (se folosește în întrebări retorice) Ce este mai scump decât libertatea? 5) (fiind însoțit de o intonație exclamativă, exprimă supărare, indignare, surpriză etcetera) Ce spui? Ce faci? limba latina quid


6 * Cuvantul cu diacritice: ce
Cuvantul fara diacritice: ce

Definitie: ce pronume inter. și rel. – 1. Pron. și adjectiv inter. De ce, la ce, pentru ce.2. Pron., adjectiv și adverb exclamativ; cu această funcție este adesea însoțit de maiCe de3. Pron. și adjectiv , exprimînd o interogație indirectă, după verb declarandi sau sentiendi. – 4. Care (pron. rel.) – Cel ce. Ce și cum.Ce e drept.Cine știe ce.Numai ce.Cît pe ce. Pe ce ... pe atît.5. Înainte de verb a fi, indică o definiție ai cărei termeni sînt inversați, obiectul sau persoana definite fiind precedate de noțiunea care le definește: ființă ticăloasă ce sînt (Negruzzi); prost ce ești (Creangă). – 6. (Înv.) Dar (cu acest sens, astăzi se folosește ci). – 7. (S.m. sing.) Ceva, un lucru oarecare, un obiect nedeterminat. – Mr. țe, ți, megl. ți, istr. țe. Limba Latina quid (Diez, I, 123; Pușcariu 326; Candrea-Dens., 296; REW 6953; DAR); conform limba italiana che, prov., cat., franceza, sp., port. que. Pentru adăugarea lui mai (2), conform modismul sp. que cosa mas bonita „ce lucru minunat”. Sensul 5 se poate explica fie prin valoarea relativă a lui ce (= ființă ticăloasă care sînt), fie prin funcția sa exclamativă (ce ființă ticăloasă sînt). Ce este identic cu conjunctie: ci (conform sensul 6) care s-a despărțit de el în epoca modernă (secolul XVII-XVIII), cu sensul specializat de „dar”. Identitatea sa nu prezintă îndoieli, și este frecventă, în textele vechi, folosirea lui ce cu accepția modernă a lui ci (mr. ți), conform Pușcariu 358 și DAR.Totuși, Cipariu, Gram., 115 și Tiktin au încercat să-l explice pe ci plecînd de la quin. Compară căci (învechit căce), conform ; ceva (mr. țîva), adverb și pronume indef. (învechit), cu va (‹ a voi), cu varianta cevași, cevașilea; fiece, pronume indef.; oarece, pronume indef., cu varianta oareș(i)ce; orice, pronume indef.; niște, art. indef., în loc de nișcenu șt(iu) ce; verice, pronume indef.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 2 litere.
Fiind format din 2 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.