DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Lovi

1 * Cuvantul cu diacritice: loví
Cuvantul fara diacritice: lovi

Definitie: LOVI, lovesc, verb IV. 1. Tranzitiv, instranzitiv și reflexiv A (se) atinge cu putere, a (se) izbi. ♦ Tranzitiv A bate. ♦ Tranzitiv Figurativ A aduce prejudicii, pagube; a atinge, a leza. 2. Tranzitiv și reflexiv A (se) atinge (fără violență). 3. Reflexiv A da peste o piedică, a se împiedica, a se izbi de... ♢ Expresie A se lovi cu capul de pragul de sus = a dobândi experiență în urma unor întâmplări nefericite. 4. Tranzitiv A izbi drept în țintă cu un proiectil, cu o săgeată etcetera 5. Reflexiv recipr. (Înv.; despre țări, terenuri etcetera) A se învecina. 6. Tranzitiv (Despre stări fiziologice, boli etcetera) A veni brusc asupra cuiva, a cuprinde, a apuca, a copleși. 7. Reflexiv recipr. (Înv.) A se asemăna, a se potrivi. ♢ Expresie A se lovi ca nuca-n perete = a nu se potrivi deloc. 8. Tranzitiv (Înv.) A ataca. ♦ Reflexiv recipr. A se lupta. – Din limba slava (veche) loviti „a vâna, a prinde, a pescui”.


2 * Cuvantul cu diacritice: loví
Cuvantul fara diacritice: lovi

Definitie: LOVI verb 1. verifica cuvantul: izbi. 2. a izbi, (învechit și reg.) a răzbi, (regional) a toca. (L-a - la cap.) 3. verifica cuvantul: bate. 4. verifica cuvantul: plesni. 5. verifica cuvantul: trânti. 6. (învechit) a (se) poticni. (S-a - tare la genunchi.) 7. a bate, a izbi, (rar) a zupăi, (Transilvania) a șupi. (- în ușă cu piciorul.) 8. a (se) bate, a (se) izbi. (Se - de toți pereții.) 9. verifica cuvantul: ciocni. 10. a se izbi, (învechit și reg.) a se clăti. (Apa se - de stânci.) 11. a ajunge, a atinge, a izbi, a nimeri, a ochi, a pocni, (popular) a păli, a picni, (regional) a tâlni, (Transilvania) a tălăli. (Glonțul a - iepurele.) 12. verifica cuvantul: ataca. 13. verifica cuvantul: zvârli. 14. a se bate, a se strivi, a se zdrobi, (regional) a se meci. (Fructele s-au -.)


3 * Cuvantul cu diacritice: loví
Cuvantul fara diacritice: lovi

Definitie: LOVI verb verifica cuvantul: aduce, ajunge, apropia, armoniza, asemăna, asemui, asorta, birui, combina, compara, concorda, conveni, copleși, corespunde, covârși, cuprinde, dăuna, înfrânge, înțelege, învinge, învoi, merge, podidi, potrivi, prejudicia, prinde, răzbi, semăna, toropi, vătăma.


4 * Cuvantul cu diacritice: loví
Cuvantul fara diacritice: lovi

Definitie: lovi verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural lovesc, imperfect 3 singular lovea; conjunctie: prezent 3 singular și plural lovească


5 * Cuvantul cu diacritice: a loví -ésc
Cuvantul fara diacritice: lovi

Definitie: A LOVI -esc 1. tranzitiv 1) A atinge cu putere. 2) A atinge în mod violent (și repetat), producând durere (cu mâna sau cu un obiect). 3) A atinge din întâmplare (fără violență). 4) figurat: A face să suporte o durere fizică sau morală. 5) fig. (despre stări fiziologice și psihice, boli, necazuri etcetera) A cuprinde pe neașteptate, aducând prejudicii. 6) (mai ales despre surse de lumină) A atinge brusc, provocând neplăcere. Lumina m-a -it în ochi. 7) A face să se lovească. 2. intranzitiv A bate cu putere, producând un zgomot (puternic). - cu pumnul în masă. limba slava (veche) loviti


6 * Cuvantul cu diacritice: a se loví mă -ésc
Cuvantul fara diacritice: lovi

Definitie: A SE LOVI mă -esc intranzitiv 1) A intra în contact violent (unul cu altul). 2) A se atinge din întâmplare (unul cu altul). 3) A-și produce dureri fizice, leziuni prin atingere bruscă și violentă (cu ceva sau de ceva). 4) fig. A întâmpina un obstacol, mai ales de ordin moral. 5) pop. A se îmbina în mod armonios (unul cu altul). ♢ - ca nuca de perete a fi foarte diferit; a nu se potrivi. 6) înv. (despre terenuri, țări) A avea hotare comune; a fi limitrof; a se învecina; a se mărgini. limba slava (veche) loviti


7 * Cuvantul cu diacritice: loví lovésc lovít
Cuvantul fara diacritice: lovi

Definitie: lovi (lovesc, lovit), verb – 1. A ataca, a se năpusti. – 2. A izbi, a da lovituri. – 3. A biciui, a bate cu, a pedepsi. – 4. (Refl.) A se ciocni. – 5. (Refl.) A coincide, a se armoniza. – 6. (Refl.) A se pune de acord, a se învoi. Sl. loviti „a prinde, a apuca” (Miklosich, Slaw. Elem., 28; Moklosich, Lexicon, 342; Cihac, II, 177; Berneker 735; Conev 94), conform bulgara lovjă „a apuca”. Pentru semantism, conform Șeineanu, Semasiol., 167 și Skok, Dacor., IX, 216. Derivat loavă, substantiv feminin (Oltenia, noroc, coincidență fericită); loveală, substantiv feminin (învechit, lovitură); loviște, substantiv feminin (vîrtej, cuvînt cuvant invechit, din limba slava (veche) lovište „îngrăditură, parc de vînătoare”; sensul rom., numai la Dosoftei, pare să fie o improprietate); lovitură, substantiv feminin (izbitură; chilipir). După Conev 37, loavă provine direct din bulgara lov „lovitură”.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.