DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Orb oarbă

1 * Cuvantul cu diacritice: orb oárbă
Cuvantul fara diacritice: orb

Definitie: ORB2, OARBĂ, orbi, oarbe, adjectiv 1. (Adesea substantivat) Lipsit de simțul văzului, care nu vede (deloc). ♢ Expresie A nimerit orbul Brăila sau nimeresc orbii Suceava, se spune pentru a încuraja pe cel care șovăie să se ducă într-un loc necunoscut de teamă că nu va nimeri. A se bate ca orbii = a se bate foarte tare. 2. Figurativ Care nu admite alte păreri, 3. Figurativ Care pare să acționeze fără discernământ; a cărui rațiune e întunecată, tulburată de o pasiune, lipsit de clarviziune; prin extensiune de temut, fioros. ♦ Complet, total. ♦ Care denotă lipsă de inteligență, de reflecție, de perspicacitate. 4. Figurativ Lipsit de lumină; întunecos, întunecat. 5. (În sintagmele) Fereastră oarbă sau geam orb = adâncitură în perete, de forma unei ferestre, făcută cu scop arhitectonic. Sobă oarbă = motiv ornamental de forma unei sobe; sobă care are gura în a doua cameră. Dușumea oarbă = dușumea de scânduri brute așezate distanțat, peste care se montează parchetul. Cartuș orb = cartuș fără proiectil, folosit la exerciții, la parade, la demonstrații etcetera Cameră oarbă = cameră fără ferestre, destinată unor scopuri speciale (în fizică, în medicină etcetera). Puț orb = puț de mină care nu are ieșire directă la suprafață. – Limba Latina orbus.


2 * Cuvantul cu diacritice: orb
Cuvantul fara diacritice: orb

Definitie: ORB1 substantiv neutru (În sintagma) Orbul găinilor (sau găinii) = numele popular al unei boli de ochi care se manifestă prin imposibilitatea de a vedea seara după apusul soarelui; prin extensiune miopie. ♢ Expresie A avea orbul găinilor = a nu vedea sau a nu observa un obiect aflat foarte aproape. – Din orbi (derivat regresiv).


3 * Cuvantul cu diacritice: orb
Cuvantul fara diacritice: orb

Definitie: Orb antonim: văzător


4 * Cuvantul cu diacritice: orb
Cuvantul fara diacritice: orb

Definitie: ORB substantiv verifica cuvantul: cârtiță, sobol.


5 * Cuvantul cu diacritice: orb
Cuvantul fara diacritice: orb

Definitie: ORB adjectiv , substantiv 1. adjectiv , substantiv nevăzător, (popular) chior, orbeț. (Asociația -ilor.) 2. adjectiv întunecat, întunecos. (Felinare oarbe.)


6 * Cuvantul cu diacritice: orb
Cuvantul fara diacritice: orb

Definitie: ORB adjectiv verifica cuvantul: complet, deplin, desăvârșit, infinit, nemărginit, sărac, slab, total.


7 * Cuvantul cu diacritice: orb
Cuvantul fara diacritice: orb

Definitie: orb adjectiv m., plural orbi; f. singular oarbă, plural oarbe


8 * Cuvantul cu diacritice: orb
Cuvantul fara diacritice: orb

Definitie: orb substantiv neutru


9 * Cuvantul cu diacritice: orb
Cuvantul fara diacritice: orb

Definitie: ORB1 n. : -ul găinilor boală constând în diminuarea sau pierderea vederii în condiții de iluminare redusă. ♢ A avea -ul găinilor a nu vedea sau a nu observa un obiect aflat foarte aproape. /v. a orbi


10 * Cuvantul cu diacritice: orb oárbă orbi oárbe
Cuvantul fara diacritice: orb

Definitie: ORB2 oarbă (orbi, oarbe) 1) și substantival (despre ființe) Care nu vede cu amândoi ochii. Cal -. Alfabet pentru orbi.A se ține (de ceva) ca -ul de gard a urma întru totul modelul imitat. -ului degeaba îi spui că s-a făcut lumină pe cel prost în zadar îl povățuiești. 2) figurat Care este lipsit de lumină; cufundat în întuneric; obscur. ♢ Fereastră oarbă adâncitură în perete, sub formă de fereastră, făcută în scop decorativ. Cameră oarbă cameră fără ferestre. Cartuș - cartuș cu exploziv, dar fără glonț; cartuș fals. 3) fig. (despre persoane și despre manifestările lor) Care vădește lipsă de rațiune, de judecată. Supunere oarbă. Încredere oarbă. limba latina orbus


11 * Cuvantul cu diacritice: orb oárbă
Cuvantul fara diacritice: orb

Definitie: orb (oarbă), adjectiv – 1. Fără vedere. – 2. (Banat, Trans.) Chior. – 3. (S.m.) Cecitate, orbire. Limba Latina orbus (Diez, I, 295; Densusianu, Hlr., 193; Pușcariu 1223; Candrea-Dens., 1284; REW 6086), conform limba albaneza verb, vegl. vuarb, limba italiana orbo (It. de N orp, calabr. orvu), verifica cuvantul: franceza, cat. orb. Pentru răspîndirea rom., conform Gamillscheg, Differenzierung, 34 și Cah. S. Pușcariu, I, 10; pentru sensul 2 din rom. conform ALR, I, 67. Derivat orbecăi (var. orbăcăi, orbeca), verb (a merge pe dibuite), cu sufix expresiv -căi (după Scriban este doar un cuvînt expresiv; după Pușcariu 1224, Candrea-Dens. și Candrea, din limba latina orbicare); orbecăială (var. orbăcăială), substantiv feminin (căutare pe dibuite); orbește, adverb (ca orbii); orbeț, substantiv masculin (orb, cerșetor orb; Mold., cîrtiță) cu sufix -ete, sau -, conform franceza orvet; orbi, verb (a pierde văzul; a fascina); orbie, substantiv feminin (lipsă de vedere); orbiș, adverb (ca orbii); orbitor, adjectiv (care ia văzul, fascinează); orbitură, substantiv feminin (învechit, lipsă de vedere); orbiciune, substantiv feminin (învechit, orbire).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 3 litere.
Fiind format din 3 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "b"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.