DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Rula

1 * Cuvantul cu diacritice: rulá
Cuvantul fara diacritice: rula

Definitie: RULA, rulez, verb I. Tranzitiv 1. A înfășura manual sau mecanizat un material textil pe un sul de lemn sau metalic, formând un rulou (1). 2. A proiecta un film pe ecran într-o sală de cinematograf. 3. A face să circule bunuri, bani, investindu-i în afaceri. 4. A deplasa un corp prin rostogolire sau prin alunecare pe o cale fixă. ♦ (Livresc; despre vehicule) A înainta prin intermediul unor roți sau role. 5. A netezi sau a întinde o suprafață prin apăsare cu un obiect în rostogolire. – Din franceza rouler.


2 * Cuvantul cu diacritice: a rula
Cuvantul fara diacritice: rula

Definitie: A rula antonim: a derula


3 * Cuvantul cu diacritice: rulá
Cuvantul fara diacritice: rula

Definitie: RULA verb 1. a învârti, a răsuci, a roti, a suci, (popular) a sucăli, (regional) a rotila, a rotocoli, (Transilvania) a tecărui. (A - un obiect flexibil, pentru a-l face sul.) 2. a juca, a se proiecta. (Ce film - astăzi?)


4 * Cuvantul cu diacritice: rulá
Cuvantul fara diacritice: rula

Definitie: rula verb, indicativ prezent 1 singular rulez, 3 singular și plural rulează


5 * Cuvantul cu diacritice: a rulá -éz
Cuvantul fara diacritice: rula

Definitie: A RULA -ez 1. tranzitiv 1) (materiale textile, fire etcetera) A înfășura în formă de sul; a suci. 2) (corpuri, sisteme tehnice etcetera) A face să se miște prin rostogolire. 3) (terenuri, suprafețe) A netezi cu ajutorul unui obiect în rostogolire. 4) (fonduri bănești) A face să circule; a pune în circulație. 2. intranzitiv 1) (de-spre vehicule) A se deplasa cu ajutorul roților sau al rotilelor. 2) (despre filme) A se proiecta pe ecran; franceza rouler


6 * Cuvantul cu diacritice: rulá
Cuvantul fara diacritice: rula

Definitie: RULA verb I. 1. tr. A înfășura, a face sul. ♦ (Croitorie) A rotunji reverul unei haine, o piesă din stofă etcetera 2. intr. A se proiecta pe ecran. 3. tr. A deplasa un corp prin rostogolire. ♦ A merge pe roți. ♦ A parcurge un anumit număr de kilometri cu un autovehicul. 4. tr. A face să circule (fonduri bănești). 5. intr. (Despre cicliști și atleți) A alerga relaxat și uniform. 6. intr. (Despre avioane) A parcurge o distanță pe roți. ♦ (Despre nave, avioane) A se înclina dintr-un bord într-altul, a avea ruliu. 7. tr. (Franțuzism) A înșela, a escroca, a jecmăni pe cineva. [< franceza rouler].


7 * Cuvantul cu diacritice: rulá
Cuvantul fara diacritice: rula

Definitie: RULA verb I. tr. 1. a deplasa un corp prin rostogolire. ♢ (despre vehicule) a se deplasa prin rostogolirea roților sau a rolelor pe o cale fixă. ♢ a parcurge un anumit număr de kilometri cu un autovehicul. 2. a înfășura, a face sul. ♢ (croitorie) a rotunji reverul unei haine, o piesă din stofă etcetera 3. a face să circule (fonduri bănești). II. intr. 1. (despre filme) a fi proiectat pe ecran. 2. (despre cicliști, atleți) a alerga relaxat și uniform. 3. (despre nave, avioane) a se balansa în sens transversal; a avea ruliu. (< franceza rouler)


8 * Cuvantul cu diacritice: rulá ruléz rulát
Cuvantul fara diacritice: rula

Definitie: rula (rulez, rulat), verb – A proiecta o peliculă. Franceza rouler. – Derivat ruladă, substantiv feminin (tril; prăjitură în formă de sul), din franceza roulade; rulant, adjectiv (care rulează; propriu căilor ferate); ruletă, substantiv feminin, din franceza roulette; rulou, s.n,, din franceza rouleau.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.