DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Schimb

1 * Cuvantul cu diacritice: schimb
Cuvantul fara diacritice: schimb

Definitie: SCHIMB, schimburi, substantiv neutru 1. Înlocuire a cuiva cu altcineva sau a ceva cu altceva (de aceeași natură). ♢ (Tehn.) Piesă de schimb = piesă dintr-un mecanism, fabricată izolat de acesta și menită să înlocuiască altă piesă, identică, dar uzată, a mecanismului. (Fiziol.); Schimb de materii = totalitatea proceselor care se petrec în organism cu ocazia asimilării hranei. Schimburi respiratorii = totalitatea proceselor prin care se introduce în sânge oxigenul și se elimină bioxidul de carbon. ♢ Locutiune adjectiv , adverb Cu schimbul = (care apare, intervine etcetera) când unul, când altul, pe rând. (Mil., în trecut) Trupă cu schimbul = trupă în care soldații erau chemați să facă serviciul în mod periodic și pe rând (în intervale fiind lăsați la vatră). ♢ Expresie Schimb de cuvinte = discuție aprinsă, ceartă. 2. Faptul de a ceda un lucru, un bun, pentru a lua altul în locul lui; procesul circulației mărfurilor ca formă de repartizare a bunurilor produse de societate. ♢ Locutiune adverb În schimb = drept compensație, ca echivalent. ♢ Locutiune prep. În schimbul... = în locul..., pentru... ♦ (Concretizat) Ceea ce se primește, se obține în locul a ceea ce s-a cedat; echivalent, compensație. ♦ Transformare a unei sume de bani în alta de aceeași valoare, dar constând din alte monede. ♢ Casă de schimb = întreprindere comercială care se ocupă cu schimbarea banilor. Scrisoare de schimb = act prin care semnatarul cere unei alte persoane să plătească o sumă de bani celui indicat în act. Agent de schimb = persoană intermediară care are rolul de a negocia, în mod oficial, obligațiuni de stat și alte efecte. 3. (Fiz.) Trecere a unei energii, a unei sarcini electrice, a unei particule etcetera de la un sistem fizic la altul, dintr-o parte în alta. 4. Totalitatea lucrătorilor, funcționarilor etcetera care se găsesc în același interval de timp la lucru într-o secție, într-un serviciu etcetera în care lucrează mai multe rânduri de angajați; echipă de lucrători sau persoane care, după un interval de timp determinat, înlocuiește sau este înlocuita în muncă de altă echipă sau de altă persoană; interval de timp cât lucrează astfel o echipă sau o persoană. 5. (Mai ales la plural) Rufărie de corp (sau de pat) care înlocuiește pe cea murdară; primeneli. – Din schimba (derivat regresiv).


2 * Cuvantul cu diacritice: schimb
Cuvantul fara diacritice: schimb

Definitie: SCHIMB substantiv 1. schimb în natură verifica cuvantul: troc, barter. 2. verifica cuvantul: în-locuire. 3. (cuvant ce tine de fizica) transfer. (- de energie.) 4. tură. (Se lucrează în trei -uri.) 5. verifica cuvantul: șut. 6. (concr.; mai ales la plural) albitură, primeneală, rufă, rufărie, (regional) premenituri (plural). (După baie și-a luat -uri curate.)


3 * Cuvantul cu diacritice: schimb
Cuvantul fara diacritice: schimb

Definitie: schimb substantiv neutru, plural schimburi


4 * Cuvantul cu diacritice: schimb -uri
Cuvantul fara diacritice: schimb

Definitie: SCHIMB -uri n. 1) Înlocuire a unui obiect sau a unei persoane prin alt obiect sau altă persoană. A face -. Piesă de -.Cu - pe rând. Casă de - casă unde se pot schimba banii unei țări pe banii alteia. 2) Cedare a unui lucru pentru a primi altul în loc (în urma unor negocieri). - de mărfuri.Liber-- comerț exterior fără nici un fel de restricții. În - drept compensație.3) Persoană sau grup de persoane care, după un anumit interval de timp, înlocuiesc sau sunt înlocuite într-o muncă, prin altă persoană sau prin alt grup de persoane. - de zi. - de noapte. 4) Interval de timp cât lucrează o asemenea persoană sau un asemenea grup. A lucra în trei -uri. 5) fig. Generație tânără care înlocuiește pe cei vârstnici într-o activitate. - de mâine. 6) mai ales la plural Lenjerie de corp care înlocuiește pe cea purtată; albituri de primeneală. 7) Transmitere cu caracter reciproc. - de păreri. - de experiență. /v. a schmba


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "b"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.