DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Scorni

1 * Cuvantul cu diacritice: scorní
Cuvantul fara diacritice: scorni

Definitie: SCORNI, scornesc, verb IV. 1. Tranzitiv A plăsmui, a inventa; a concepe, a crea. 2. Tranzitiv A lansa (cu rea-credință) o minciună, un zvon (pentru a înșela); a urzi, a ticlui. 3. Reflexiv A se isca, a se ivi, a se porni, a se declanșa, a se stârni, a se dezlănțui. 4. Tranzitiv (Popular) A face să se miște din locul unde se află, să iasă din adăpost; a stârni, a urni. [Varianta: (regional) zgorni verb IV] – Din bulgara skorna, limba ucraineana skornjaty.


2 * Cuvantul cu diacritice: scorní
Cuvantul fara diacritice: scorni

Definitie: SCORNI verb verifica cuvantul: agita, ațâța, cauza, declanșa, deștepta, determina, dezlănțui, fixa, genera, hotărî, incita, instiga, institui, isca, izbucni, întărâta, întocmi, naște, orândui, porni, pricinui, prilejui, produce, provoca, râcâi, rândui, scormoni, scula, scurma, stabili, statornici, stârni, trezi, tulbura.


3 * Cuvantul cu diacritice: scorní
Cuvantul fara diacritice: scorni

Definitie: SCORNI verb I. 1. verifica cuvantul: inventa. 2. a inventa, a născoci, a plăsmui, a ticlui, (livresc) a fabula, (popular) a scoate, a stârni, (regional) a scornoci, (învechit) a băsni, (figurativ) a broda, a fabrica, a țese, a urzi, (fig. rar) a tăia, (fig. cuvant invechit) a ascuți. (A - ceva pe socoteala cuiva.) II. 1. verifica cuvantul: hăitui. 2. a scormoni, a stârni, (popular) a scociorî. (- vânatul din bârlog.)


4 * Cuvantul cu diacritice: scorní
Cuvantul fara diacritice: scorni

Definitie: scorni verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural scornesc, imperfect 3 singular scornea; conjunctie: prezent 3 singular și plural scornească


5 * Cuvantul cu diacritice: a scorní -ésc
Cuvantul fara diacritice: scorni

Definitie: A SCORNI -esc tranzitiv 1) (vorbe, zvonuri, minciuni) A plăsmui, punând în circulație cu rea-voință. 2) înv. A descoperi prin muncă creatoare; a născoci; a inventa; a izvodi. bulgara skorna


6 * Cuvantul cu diacritice: a se scorní
Cuvantul fara diacritice: scorni

Definitie: A SE SCORNI pers. 3 se -ește intranzitiv rar (despre fenomene ale naturii) A începe brusc și cu violență; a se stârni; a se dezlănțui; a se declanșa. Viscolul s-a -it către seară. bulgara skorna


7 * Cuvantul cu diacritice: scorní -nésc -ít
Cuvantul fara diacritice: scorni

Definitie: scorni (-nesc, -it), verb – 1. A provoca, a excita, a stîrni. – 2. (Refl.) A se produce, a se prezenta. – 3. A inventa, a făuri, a imagina. – 4. A crea, a stabili, a introduce. – Mr. sgurńescu „a iscodi, a scormoni”, megl. scornes „a trezi”. Origine necunoscută. S-a crezut în limba latina cornu, ca termen de vînătoare (Hasdeu, Col. lui Traian, 1883, 48; Philippide, Principii, 99; Geheeb 34), părere de nesusținut, în mod evident; în limba slava (veche) sŭkręnąti „a excita” (Cihac, II, 44), care nu se potrivește fonetic; în bulgara skorivam, skorna „a stîrni, a scorni” (Weigand, Jb., XIX, 141), rut. skornjati „a scorni”(Candrea) dar este vorba de cuvinte obscure (Tiktin) și puțin folosite, care ar putea neîndoielnic să provină din rom. Legătura cu stîrni este posibilă și chiar probabilă, fără să i se poată stabili explicația. Ar putea avea o anumită legătură cu limba slava (veche) (bg.) iskoreniti „a dezrădăcina”, plecînd de la echivalența rădăcină – „origine” ca în limba sarba: korenit „radical” și „originar”. Probabil în loc de scoroni, varianta expresivă a lui scoroci, scotoci. Derivat scornitor, adjectiv (făuritor, inventator); scorneală (var. scornitură), substantiv feminin (invenție, idee, fabulă); scornoci, verb (a inventa), cu sufix expresiv; scornici, substantiv masculin (friganea, mămăligă prăjită, pîine prăjită în ulei); sgorni, verb (a expulza, a goni), prin contaminare cu goni (contaminare cu un limba slava (veche) zagoniti, bulgara zagonjam „a vîna”, conform Graur, BL, IV, 118 și Graur, Viața rom., 1940, no. 3, 110, nu pare probabilă; sensul lui sgorni „a vîna, a goni vînatul”, care se citează acolo, nu pare corect).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.