DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Umbră

1 * Cuvantul cu diacritice: úmbră
Cuvantul fara diacritice: umbra

Definitie: UMBRĂ, umbre, substantiv feminin I. 1. Lipsă de lumină, întunecime provocată de un corp opac care oprește razele de lumină; porțiune din spațiu întunecoasă (și răcoroasă) unde nu ajung direct razele de lumină. ♢ Locutiune adjectiv Fără umbră = corect, desăvârșit, pur. ♢ Locutiune adverb Din umbră = fără a se arăta pe față; pe ascuns, pe furiș. ♢ Expresie A sta (sau a fi, a rămâne etcetera) în (sau la) umbră = a sta (sau a fi, a rămâne etcetera) ascuns, retras, deoparte. A lăsa (pe cineva) in umbră = a lăsa (pe cineva) mai prejos, a eclipsa (pe cineva). 2. Întuneric, întunecime, obscuritate. 3. Nuanță închisă, pată întunecată. ♦ Prin specializare: Parte mai întunecată dintr-o imagine plastică. ♦ Figurativ Stare de tristețe, de îngândurare etcetera întipărită pe fața cuiva. II. 1. (De obicei urmat de o determinare în genitiv) Conturul întunecat al unei ființe sau al unui lucru, proiectat pe o suprafață (mai) luminată. ♦ Expresie Se teme și de umbra lui, se spune despre un om foarte fricos. Face umbră pământului (degeaba), se spune despre un om incapabil să producă, să realizeze ceva. ♦ Compus: umbra-iepurelui = plantă erbacee cu tulpina înaltă, cu frunzele în formă de solzi, cu florile galbene-verzui și cu fructele de forma unor boabe roșii (Asparagus collinus). ♦ Imagine neclară, nedeslușită; obiect care nu se vede bine (din cauza întunericului, a ceții etcetera sau pentru că este privit printr-un corp puțin transparent). 2. (În concepțiile mistice și în basme) Duhul unui om mort sau ființă supranaturală, fantomatică; stafie, fantomă, nălucă. ♦ Figurativ Ființă foarte slabă (și bolnavă). 3. Figurativ Urmă, semn abia perceptibil; cantitate foarte mică din ceva. ♦ Figurativ Părere, aparență, iluzie. – Limba Latina umbra.


2 * Cuvantul cu diacritice: úmbră
Cuvantul fara diacritice: umbra

Definitie: UMBRĂ substantiv verifica cuvantul: arest, închisoare, ocnă, penitenciar, pușcărie, temniță, urmă.


3 * Cuvantul cu diacritice: úmbră
Cuvantul fara diacritice: umbra

Definitie: UMBRĂ substantiv 1. (rar) umbriș. (E caniculă și stă la -.) 2. verifica cuvantul: întuneric. 3. verifica cuvantul: fantomă. 4. verifica cuvantul: spectru. 5. (BOTANICA) umbra-iepurelui (Asparagus tenuifolius) = (regional) sparanghel.


4 * Cuvantul cu diacritice: úmbră
Cuvantul fara diacritice: umbra

Definitie: umbră substantiv feminin, g.-d. art. umbrei; plural umbre


5 * Cuvantul cu diacritice: úmbră -e
Cuvantul fara diacritice: umbra

Definitie: UMBRĂ -e f. 1) Loc sau spațiu unde nu pătrund razele soarelui. 2) Porțiune întunecată care apare în una din părțile unui obiect, când este luminat din partea opusă (de obicei, de soare). -a casei. ♢ Din - pe ascuns; pe furiș. A sta la - a sta (sau a rămâne) ascuns. A fi -a cuiva a) a fi însoțitorul permanent al cuiva; b) a fi mereu sub influența cuiva; a depinde total de cineva. A se teme și de -a lui a fi foarte fricos. A lăsa pe cineva în - a eclipsa pe cineva. -a-iepurelui plantă erbacee cu tulpina înaltă, cu frunze în formă de solzi, cu flori galbene-verzui și cu fructe roșii, în formă de boabe. 3) Imagine întunecată, proiectată pe o suprafață luminată. 4) Lipsă de lumină; întuneric; obscuritate. A luci în -. 5) (în operele de artă plastică) Parte mai închisă care contrastează cu partea pictată în culori deschise. ♢ A da -e a colora întunecat anumite porțiuni dintr-un desen. 6) figurat: Urmă a unei stări sufletești (în expresia feței). - de tristețe. 7) Ființă sau obiect care nu poate fi bine deslușit din cauza întunericului sau a depărtării. -e trecând pe drum. 8) Persoană foarte slabă cu aspect bolnăvicios. 9) figurat: Urmă abia observată. O - de cicatrice. O - de recunoștință. [G.-D. umbrei] limba latina umbra


6 * Cuvantul cu diacritice: úmbră -re
Cuvantul fara diacritice: umbra

Definitie: umbră (-re), substantiv feminin – Întunecime, lipsă de lumină. – Mr. aumbră, megl. umbră. Limba Latina ŭmbra (Pușcariu 1798; REW 9046), conform limba italiana, prov., cat. ombra, franceza ombre. – Derivat umbrar, substantiv neutru (adăpost împotriva arșiței); umbratic (var. umbratec), adjectiv (umbros), cu sufix -atic (după Pușcariu 1799, din limba latina umbraticus); umbros (mr. aumbros), adjectiv (umbrit), conform limba latina umbrōsus (Pușcariu 1802; REW 9050); umbri, verb (a ține, a da umbră; a acoperi, a proteja, a adăposti, a adumbri; a estompa), pe care Densusianu, Hlr., 150 și Pușcariu 1800 îl considerau drept reprezentant al limba latina ŭmbrῑreŭmbrescĕre, conform mr. aumbredz; umbriș, substantiv neutru (loc cu umbră); umbrelă (var. umbreală), substantiv feminin (apărătoare de ploaie), din limba italiana ombrella, franceza ombrelle, conform limba neogreaca: ὀμπρέλα, limba turca: omrela; umbrelar, substantiv masculin (fabricant sau vînzător de umbrele).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.