DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Urca

1 * Cuvantul cu diacritice: urcá
Cuvantul fara diacritice: urca

Definitie: URCA, urc, verb I. 1. Reflexiv, instranzitiv și tranz. A (se) deplasa dintr-un loc situat mai jos către unul situat mai sus; a (se) sui. ♦ Intranzitiv (Despre drumuri) A fi înclinat în pantă suitoare. ♦ Intranzitiv și reflexiv (Despre plante) A se prinde (cu ajutorul unor organe speciale) de un suport, de ziduri etcetera, ridicându-se vertical; a se cățăra. 2. Reflexiv, instranzitiv și tranz. A (se) sui și a (se) așeza pe ceva mai ridicat. ♢ Expresie (Refl. și tranz.) A (se) urca pe tron sau pe (ori în) scaunul împărăției = a începe să domnească sau a învesti în funcția de suveran. 3. Reflexiv, instranzitiv și tranz. A (se) ridica (până la o înălțime oarecare); a (se) înălța (în văzduh). ♢ Expresie (Refl.) A i se urca cuiva băutura la cap = a se îmbăta. A i se urca la cap = a deveni încrezut, înfumurat. 4. Reflexiv și instranzitiv (Despre temperatură, presiune atmosferică; prin extensiune despre termometre sau barometre) A avea ori a indica valori mai mari în comparație cu cele obișnuite sau anterioare. ♦ Intranzitiv (Fiz.; despre mărimi scalare) A suferi o variație de creștere a valorii pozitive. 5. Reflexiv (Despre numere, prețuri, sume) A se ridica la..., a se mări. ♢ Tranzitiv A urca prețurile. 6. Reflexiv (Despre voce, glas sau ton; prin extensiune despre cântece) A se ridica de la un registru mai profund la unul mai înalt. ♢ Tranzitiv A urca tonul. 7. Reflexiv și instranzitiv A merge îndărăt în timp până la..., a exista, a data din... – Probabil limba latina oricare (= oriri).


2 * Cuvantul cu diacritice: a se urca
Cuvantul fara diacritice: urca

Definitie: A (se) urca antonim: a scădea, a (se) coborî


3 * Cuvantul cu diacritice: urca
Cuvantul fara diacritice: urca

Definitie: URCA verb 1. verifica cuvantul: escalada. 2. verifica cuvantul: ridica. 3. a (se) pune, a (se) sui. (Îl - pe cal.) 4. verifica cuvantul: cățăra. 5. verifica cuvantul: înălța. 6. a crește, a se înălța, a se ridica. (Vița a - mult de la pământ.) 7. verifica cuvantul: extinde. 8. verifica cuvantul: înmulți. 9. verifica cuvantul: majora. 10. verifica cuvantul: crește. 11. a (se) înălța, a (se) ridica. (A - glasul, vocea ...)


4 * Cuvantul cu diacritice: urcá
Cuvantul fara diacritice: urca

Definitie: urca verb, indicativ prezent 1 singular urc, 3 singular și plural urcă; conjunctie: prezent 3 singular și plural urce


5 * Cuvantul cu diacritice: a urcá urc
Cuvantul fara diacritice: urca

Definitie: A URCA urc 1. intranz. 1) figurat: (despre persoane) A fi mereu în ascensiune; a sui; a avansa. 2) (despre parametri fizici și aparate pentru măsurarea lor) A avea sau a indica valori ridicate; a sui. 3) (despre căi de comunicație) A urma o pantă ascendentă. Drumul urcă prin livezi. 4) (despre voci, melodii etcetera) A crește în înălțime; a deveni mai înalt. 5) înv. A merge îndărăt în timp. Cântecul popular urcă în negura vremurilor. 2. tranz. 1) A muta într-un loc mai ridicat; a pune mai sus; a sui. - făina în pod. 2) (forme de relief ridicat, scări etcetera) A parcurge de jos până sus; a ridica; a sui. - panta. 3) A face să crească cantitativ și calitativ; a sui; a ridica. limba latina oricare


6 * Cuvantul cu diacritice: a se urcá mă urc
Cuvantul fara diacritice: urca

Definitie: A SE URCA mă urc intranz. 1) A se deplasa pe un loc mai ridicat; a se înălța în sus; a se sui. - pe coasta dealului. ♢ - (sau a se sui) pe tron a veni la domnie. Dacă nu știi ce-i apa nu te urca în luntre nu te apuca de lucrul pe care nu-l cunoști sau nu ești sigur că-l vei realiza. A i - (sau a i se sui) cuiva în cap a face abuz de bunătatea cuiva. A i - (sau a i se sui) cuiva băutura (sau vinul) la cap a se ameți. 2) (despre unele plante) A se ridica agățându-se de ceva; a se sui; a se cățăra. limba latina oricare


7 * Cuvantul cu diacritice: urcá -c át
Cuvantul fara diacritice: urca

Definitie: urca (-c, at), verb – 1. A sui, a se cățăra. – 2. A se ridica. – 3. A se mări, a crește. – 4. (Refl.) A însuma. Origine incertă. Pare un limba latina orĭcāreǒrior (Pușcariu 1824; Tiktin; REW 6098; Candrea; Rosetti, I, 172), sau mai puțin probabil de la ora „margine” (Tiktin) sau din limba greaca (veche) ὄρος „munte” (Pascu, Etimologii, 49; Pascu, Beitrage, 11); dar conform aburca. O confirmare a etimonului s-ar putea găsi în limba latina ortĭāreǒrtus, deja afirmată de Cipriani, Rom., XXXI, 587-90). Derivat din limba sarba:, cr. nukati „a excita” (Candrea, II, 440) nu este probabilă. – Derivat urcat, substantiv neutru (suit); urcător, adjectiv (care urcă, ascendent); urcuș, substantiv neutru (drum, loc în pantă, repeziș).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.