Varianta definitie 1: Abstract, -a I. functie gramaticala: adjectiv, gandit in mod separat de ansamblul concret, real. ♢ in - = pe baza de deductii logice; exprimat (prea) general, teoretic; (despre un proces de gandire) greu de inteles; (mat.) numar - = numar caruia nu i se alatura obiectul numarat; arta -a = curent aparut in artele plastice europene la inceputul secolul XX, care se caracterizeaza prin intelectualizarea, reductia abstracta si incifrarea imaginii; abstractionism. II. substantiv neutru,
1. parte de vorbire provenita prin derivare cu sufixe sau prin conversiuni de la o alta parte de vorbire, avand un sens abstract. ♢ - verbal = substantiv care provine de la un verb, denumind actiunea acestuia.
2. categorie filozofica desemnand cunoasterea proprietatilor esentiale si generale. (< limba germana abstrakt, limba latina abstractus)
Varianta definitie 2: Abstract, -Ă, abstracti, -te, adjectiv , substantiv neutru
1. Adjectiv Care rezulta din separarea si generalizarea insusirilor caracteristice ale unui grup de obiecte sau de fenomene; care este considerat independent, detasat de obiecte, de fenomene sau de relatiile in care exista in realitate. ♢ Locutiune adverb În abstract = pe baza de deductii logice, teoretice, fara legatura cu datele sau cu faptele concrete.
2. Adjectiv Conceput in mod prea general, prea teoretic; prin extensiune greu de inteles din cauza lipsei de ilustrari concrete.
3. Substantiv neutru:, adjectiv (Cuvant) care are sens abstract (1). ♦ Abstract verbal = substantiv care provine dintr-un verb si exprima actiunea verbului respectiv. – Din limba latina Abstractus, limba germana Abstrakt, franceza Abstrait.
Varianta definitie 7: Abstract -ta (-ti, -te) si adverbial 1) (in opozitie cu Concret) Care rezulta dintr-un proces de abstractie; care cuprinde trasaturile generale, detasandu-se de raporturile concrete. 2) Care este greu de inteles din cauza lipsei elementelor concrete. ♢ În - a) pe calea deductiilor logice; b) rupt de realitate. [Silabe Abs-tract] /<lat. abstractus, limba germana abstrakt
Varianta definitie 8: Abstract, -Ă adjectiv (op. c o n c r e t) Care este rezultatul unei abstractii; care este imperceptibil prin simturi. ♢ (Matematica) Numar abstract = numar caruia nu i se alatura obiectul numarat; (gram.) substantiv abstract = substantiv care denumeste o notiune abstracta; arta abstracta verifica cuvantul: Abstractionism (2) [in DN]. substantiv neutru Abstract verbal = substantiv derivat de la un verb, denumind actiunea acestuia. ♢ În abstract = pe baza de deductii logice; rupt de realitate. ♦ Conceput sub un aspect general, teoretic; (despre un proces de gandire) greu de inteles, bazat numai pe abstractii. substantiv neutru
1. Categorie filozofica desemnand cunoasterea proprietatilor esentiale si generale ale obiectelor si fenomenelor.
2. Expunere sumara a continutului esential al unei lucrari. [< limba latina abstractus, conform franceza abstrait].
Varianta definitie 9: Abstract1 adjectiv m., plural abstracti; f. abstracta, plural abstracte
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.