Varianta definitie 1: Act, acte, substantiv neutru
1. Document eliberat, emis etcetera de o autoritate prin care se arata un fapt, o obligatie, identitatea cuiva etcetera ♢ Act de acuzare = concluzie scrisa intocmita de organele judiciare spre a dovedi vinovatia cuiva.
2. Manifestare a activitatii umane; actiune, fapta, fapt. ♢ Expresie A lua act (de ceva) = a declara in mod formal ca a luat cunostinta (de ceva).
A face act de prezenta = a aparea undeva pentru scurt timp, din datorie sau din politete.
A face un act de dreptate = a recunoaste meritele si drepturile unei persoane nedreptatite. ♦ Rezultatul unei activitati constiente sau instinctive individuale, care are un scop sau tinde catre realizarea unui scop.
3. Diviziune principala a unei opere dramatice, reprezentand o etapa in desfasurarea actiunii. – Din limba latina Actum, franceza Acte.
Varianta definitie 4: Act -e n. 1) Document oficial care adevereste un fapt. ♢ - de acuzare incheiere scrisa asupra anchetarii unei cauze penale, folosita ca baza la dezbaterile unui proces. 2) Manifestare a activitatii omului; fapta; actiune. - de curaj. ♢ A lua - de ceva a afla, a lua cunostinta de ceva. A face - de prezenta a aparea undeva din politete sau fiind obligat. 3) Diviziune a unei opere dramatice. Comedie in trei -e. /<lat. actum, franceza acte
Varianta definitie 5: Act substantiv neutru
1. Rezultatul unei actiuni, al unei activitati umane; actiune, fapta. ♢ A lua act (de ceva) = a afla, a inregistra, a nota; a face act de prezenta = a aparea undeva, obligat sau din politete.
2. Document oficial care constata un fapt, o invoiala, o obligatie etcetera ♢ Act de acuzare = concluzie scrisa asupra anchetarii unei cauze penale, folosita ca baza la dezbaterile unui proces.
3. Diviziune a unei piese de teatru. [< limba latina actus, conform franceza acte].
Varianta definitie 6: Act substantiv neutru
1. manifestare a unei activitati; actiune, fapta. ♦ a face - de prezenta = a aparea undeva, obligat sau din politete.
2. document, inscris oficial. ♦ - de acuzare = concluzie scrisa asupra anchetarii unei cauze penale, baza la dezbaterile unui proces.
3. diviziune a unei opere dramatice. (< franceza acte, limba latina actum)
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.