DexDefinitie.com

Definitie Activ -ă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Activ, -Ă, activi, -e, adjectiv , substantiv neutru I. Adjectiv
1. Care participa (in mod efectiv) la o actiune; harnic, vrednic. ♢ Membru activ = membru al unei organizatii, societati, institutii etcetera avand anumite obligatii si bucurandu-se de drepturi depline in cadrul acelei organizatii.
Metoda activa = metoda de predare care stimuleaza activitatea personala a elevilor. ♦ (Mil.) Care este in serviciu efectiv, sub steag.
Aparare activa = aparare care foloseste contraatacuri, pentru a slabi si a nimici fortele inamice.
2. (Despre corpuri sau substante) Care realizeaza (intens) un anumit fenomen, un anumit efect etcetera ♢ (Chim.) Corp activ = corp care intra usor in reactie.
3. (Despre diateza verbala) Care exprima faptul ca subiectul savarseste actiunea. ♦ (Despre vocabular) Care este folosit in mod frecvent in vorbire.
4. (Despre operatii, conturi, bilanturi) Care se soldeaza cu un profit, cu un beneficiu. II. Substantiv neutru:
1. Totalitatea bunurilor apartinand unei persoane fizice si juridice.
2. Totalitatea mijloacelor economice concrete care apartin unei intreprinderi, institutii sau organizatii economice; parte a bilantului unde se inscriu aceste mijloace.
3. (În expresie) A avea ceva la activul sau = a fi autorul unei actiuni grave.
A pune ceva la activul cuiva = a pune o actiune (grava) pe seama cuiva.
4. Colectiv de persoane care activeaza intens in domeniul vietii politice si obstesti sub conducerea organizatiilor partidului clasei muncitoare sau a organizatiilor de masa. – Din franceza Actif, limba latina Activus; (II si) limba rusa Aktiv.
Varianta definitie 2: Activ antonim: inactiv, pasiv
Varianta definitie 3: Activ adjectiv
1. verifica cuvantul: harnic.
2. verifica cuvantul: dinamic.
3. verifica cuvantul: sustinut.
4. (GRAM.) (invechit) silitor. (Forma - a verbului.)
Varianta definitie 4: Activ adjectiv m., plural activi; f. singular activa, plural active
Varianta definitie 5: Activ substantiv neutru, plural active
Varianta definitie 6: Activ2 -e n. 1) Totalitate a bunurilor care apartin unei intreprinderi sau institutii; parte. 2) Parte a bilantului unde se inscriu aceste bunuri. ♢ A avea ceva la -ul sau a fi autorul unei actiuni. /<fr. actif, limba latina activus
Varianta definitie 7: Activ1 -a (-i, -e) 1) si adverbial Care participa intens la o actiune; energic; harnic. ♢ Militar - militar care este cu serviciul efectuat. Membru - membru al unei organizatii sau institutii cu drepturi si indatoriri permanente. Vocabular - vocabular uzual. 2) chim. (despre substante) Care intra usor in reactie. 3) fin.
Care se soldeaza cu profit. Cont -. 4) gram.
Care arata ca actiunea este savarsita de subiect. Diateza -a. /<fr. actif, limba latina activus
Varianta definitie 8: Activ, -Ă adjectiv (op. p a s i v)
1. Care participa intens la o actiune; harnic, energic. ♢ Membru activ = membru al unei organizatii sau institutii, avand anumite obligatii si bucurandu-se de drepturi depline in cadrul acelui colectiv. ♦ (Mil.) În serviciul efectiv, sub steag; in activitate. ♦ (Chim.; despre corpuri) Care intra usor in reactie. ♢ Vocabular activ = vocabular folosit in mod curent; verb activ = verb a carui actiune este savarsita de subiectul gramatical.
2. (Fin.; despre operatii, conturi, bilanturi) Care se soldeaza cu un profit. substantiv neutru
1. Grup, colectiv al unei organizatii politice, al unei institutii etcetera care cuprinde elementele cele mai devotate si mai bine pregatite, cu sarcini de raspundere.
2. Totalitatea bunurilor mobile si imobile care apartin unei intreprinderi sau institutii; parte a bilantului unde se inscriu aceste bunuri. [< limba latina activus < ago – a face, conform franceza actif. (1) < limba rusa (partiinai) aktiv].
Varianta definitie 9: Activ, -Ă I. adjectiv
1. care participa efectiv la o actiune; harnic, dinamic. o membru - = membru al unei organizatii, institutii, avand obligatii si bucurandu-se de drepturi depline. ♢ (mil.) in activitate.
2. (despre corpuri, substante) care intra usor in reactie.
3. (despre diateza verbala) care arata ca subiectul savarseste actiunea. o vocabular - = vocabular folosit in mod curent.
4. (despre operatii, conturi, bilanturi) care se soldeaza cu un profit.
II. substantiv neutru
1. totalitatea mijloacelor economice ale unei intreprinderi, institutii etcetera; parte a bilantului in care sunt inscrise aceste mijloace.
2. colectiv de membri pe langa un organ de partid, pe care se sprijina in intreaga sa activitate.
III. adverb in mod activ. (< franceza actif, limba latina activus, < II, 2/ limba rusa aktiv)
Varianta definitie 10: *activ3 (bunuri) substantiv neutru, plural active
Varianta definitie 11: Activ, active substantiv neutru (intl.) cazier bogat (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "v"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.