Varianta definitie 3: Acatare, adjectiv –
1. (Înv.) Oricare. –
2. Adevarat, veritabil. –
3. Bun, vrednic. – Varianta acatarea, acatarea, acatarii. < Limba Latina *ecum tālis, al carui rezultat normal, cutare, prezinta un a protetic de la formatiunile adverb , conform afund, aminte, asimilindu-l apoi pe u aton.
Asimilarea sa la adverb , in pofida categoriei adjectiv , este evidenta in folosirea sa invariabila, ca si in acel a paragogic al varianta Alteori, datorita aspectului sau, a fost confundat cu un substantiv verbal, si de aici rezulta ultima varianta.
Opiniile asupra originii sale au fost foarte diferite.
Dupa Cipariu, Gram., 260, din limba latina ad+que+tale.
Din catare, dupa Philippide, Principii, 8; din atare (Puscariu 8 si 159); din capitalis, printr-o faza intermediara *captale (Candrea, GS, VII, 283); sau din tare, cu un element prepozitional aca-, ce pare inexplicabil (DAR).
Pentru REW 63 este un der. din limba latina *accapῐtāre, conform sp. acatar.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.