Varianta definitie 1: AderÉnȚĂ, aderente, substantiv feminin
1. (Medicina) Țesut fibros care se dezvolta in special in cavitatile seroase, in urma unei infectii sau interventii chirurgicale, unind organe care in mod normal sunt separate; brida.
2. (Tehn.) Forta care mentine alaturate doua corpuri aflate in contact.
Aderenta dintre rotile unui vehicul si sosea. ♦ Fenomen de legatura intre beton si otel in constructiile de beton armat.
3. Aderare, solidarizare constienta la ceva. – Din franceza Adherence.
Varianta definitie 4: AderÉnȚĂ -e f. 1) Fenomen care se produce intre rotile unui vehicul si calea de rulare, realizandu-se astfel miscarea vehiculului. 2) mai ales la plural Lipire patologica a doua organe in urma unei interventii chirurgicale. 3) Țesut rezultat in urma acestui proces. 4) constr.
Element de legatura intre beton si otel in constructiile de beton armat. /<fr. adherence
Varianta definitie 5: AderÉnȚĂ substantiv feminin
1. Legatura, lipire. ♦ Lipire patologica a unor tesuturi care de obicei nu sunt lipite intre ele; brida.
2. (Tehnica) Frecare intre doua corpuri in contact, dintre care unul aluneca sau se rostogoleste peste celalalt.
3. (Constr.) Fenomen de legatura intre diferite materiale. [< franceza adherence, conform limba latina adhaerere – a fi atasat].
Varianta definitie 6: AderÉnȚĂ substantiv feminin
1. legatura, lipire.
2. brida (4).
3. (fiz.) forta care mentine alaturate doua corpuri in contact.
4. (constr.) fenomen de legatura intre beton si otel. ♢ (metal.) fenomen de prindere pe suprafata pieselor turnate a unor cruste, care provoaca defecte.
5. aderare, solidarizare constienta. (< franceza adherence, limba latina adhaerentia)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 10 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "n" Categorie: ForcaremeninealturatedoucorpuriaflatencontactiAderenadintreroileunuivehiculioseaixFenomendelegturntrebetonioelnconstruciiledebetonarmatbbAderare, solidarizarecontientlacevaxDinfrbadhrenceb
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.