DexDefinitie.com

Definitie Ajunge - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: AjÚnge, ajung, verb III. I.
1. Intranzitiv A se afla intr-un loc dupa parcurgerea unui drum, a atinge capatul unui drum; a sosi. ♢ Expresie A ajunge departe = a razbi prin greutati si a atinge scopul dorit.
A (sau a-i) ajunge (cuiva) cutitul la os = a ajunge la capatul puterii; a fi intr-o situatie disperata. ♦ Intranzitiv si tranz.
A atinge (o limita in timp), a apuca (o anumita vreme).
2. Tranzitiv A intalni, venind din urma, o fiinta sau un vehicul in miscare; a prinde din urma. ♢ Expresie A-l ajunge pe cineva zilele = a imbatrani. ♦ Figurativ A egala pe cineva.
3. Tranzitiv A nimeri, a lovi pe cineva sau ceva. ♦ Figurativ (Despre un neajuns) A da peste... ♦ Figurativ (Despre o stare sufleteasca) A cuprinde, a razbi.
4. Intranzitiv A se intinde pana la...; a atinge. ♦ A reusi sa atinga ceva situat sus sau departe. ♢ Expresie A nu-i ajunge (cuiva nici) cu prajina la nas, se zice despre un om infumurat.
5. Intranzitiv (Despre preturi; p.ext. despre marfuri) A atinge un anumit nivel. II.
1. Reflexiv A se intalni, a se impreuna, a se uni. ♦ Figurativ A se intelege, a se invoi.
2. Intranzitiv A realiza, a implini.
A ajunge la un rezultat. ♦ Intranzitiv si tranz.
A fi in situatia de a...
3. Intranzitiv A deveni. ♢ Expresie A ajunge rau = a decadea.
A ajunge bine = a dobandi succese; a reusi, a izbuti.
A ajunge pe mainile cuiva = a fi la discretia cuiva. ♦ Intranzitiv si reflexiv (Peior.) A parveni. Iii. Intranzitiv si reflexiv A fi in cantitate suficienta. ♢ Expresie (Tranzitiv) A-l ajunge (pe cineva) mintea (sau capul) = a se pricepe, a sti ce e de facut. – Limba Latina Adjungere „a uni, a lipi”.
Varianta definitie 2: AjÚnge verb verifica cuvantul: conveni, intelege, invoi.
Varianta definitie 3: AjÚnge verb
1. a sosi, a veni, (livresc) a accede, (invechit) a merge, (grecism cuvant invechit) a proftaxi. (A - la timp.)
2. verifica cuvantul: sosi.
3. a apuca, a prinde. (Se grabeste sa - trenul.)
4. a prinde, (invechit si popular) a sosi, (prin Olt.) a scurta. (Mergeti, va - din urma.)
5. verifica cuvantul: intinde.
6. a da, a iesi. (Drumul - in sat.)
7. a-i veni, ( (regional) a-i bate. (Iarba ii - pana la mijloc.)
8. a razbate, a razbi, a strabate. (Strigatul - pana la el.)
9. verifica cuvantul: surprinde.
10. a atinge, a izbi, a lovi, a nimeri, a ochi, a pocni, (popular) a pali, a picni, (regional) a talni, (Transilvania) a talali. (Glontul - iepurele.)
11. a deveni, (livresc) a accede, (invechit) a incapea, a purcede, a sosi. (A - domn, vornic.)
12. verifica cuvantul: veni.
13. a deveni, a iesi. (A - doctor.)
14. a(-si) atinge, a(-si) indeplini, a(-si) infaptui, a(-si) realiza. (Și-a - scopul.)
15. a parveni, (invechit) a prinveni. (A - sa priceapa mai exact cele intamplate.)
16. verifica cuvantul: egala.
17. a intra, a incapea. (Bunurile au - pe mana lui.)
18. a tine. (Alimentele ne vor - doua luni.)
19. verifica cuvantul: imbogati.
20. verifica cuvantul: razbi.
Varianta definitie 4: AjÚnge interjectie atat!, basta!, destul!, gata!, ispraveste!, inceteaza, punct!, sfarseste!, stai!, stop!, termina!, (regional) halt, (familiar si peior.) ho!
Varianta definitie 5: Ajunge verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural ajung, 1 plural ajungem, imperfect 3 singular ajungea, perf. substantiv 1 singular ajunsei, 1 plural ajunseram; part. ajuns
Varianta definitie 6: A se ajÚnge ma ajung intranzitiv (despre fiinte, obiecte in miscare) A trece concomitent prin acelasi loc, continuandu-si drumul in directii opuse; a se intalni. /<lat. adjungere
Varianta definitie 7: A AJÚNGE ajung
1. intranzitiv I. 1) A fi intr-un anumit loc dupa parcurgerea unei distante; a sosi; a veni. - la serviciu. - la gara. ♢ A-i - cuiva cutitul la os a nu mai putea rabda o stare de lucruri. - departe a obtine multe succese in viata. - la mal (sau La liman) a atinge scopul dorit, infruntand multe greutati. 2) A atinge o limita in timp. - pana la iarna. - la batranete. 3) A atinge un anumit nivel. Temperatura ajunge pana la 300 sub zero. 4) A se raspandi, venind de departe; a parveni. 5) A fi in cantitate suficienta. Ajunge umezeala pentru grane. 6) A incepe sa fie; a deveni. - actor. 7) depr.
A obtine pe cai necinstite o situatie materiala nemeritata; a se capatui; a parveni. ♢ - de rasul lumii a se face de batjocura. - de pomina a-si face reputatie proasta. - la sapa de lemn a saraci complet. - pe drumuri a) a pierde orice sursa de existenta; b) a ramane fara adapost; c) a ramane orfan. - pe mainile cuiva a ajunge la discretia cuiva. II. (impreuna cu unele substantive precedate de prepozitia La formeaza locutiuni verbale avand sensul substantivului cu care se imbina): - la concluzia a conchide. - la convingerea a se convinge.
2. tranzitiv 1) (fiinte, mijloace de transport) A prinde venind din urma. 2) (obiecte sau fiinte situate sus departe) A reusi sa atinga (intinzandu-se). 3) figurativ A aduce la acelasi nivel; a egala. 4) A traduce in viata; a transforma in fapt. A-si - scopul. 5) figurativ (despre sentimente, senzatii, stari etcetera) A cuprinde pe de-a intregul; a razbi; a patrunde. ♢ A-l - mintea (sau Capul) a se pricepe. /<lat. adjungere
Varianta definitie 8: Ajunge (ajung, ajuns), verb –
1. (Refl.) A coincide, a avea aceleasi pareri. –
2. A intilni, venind din urma (sens spatial). –
3. A atinge o limita in timp (sens temporal). –
4. A atinge un punct determinat. –
5. A deveni, a ajunge. –
6. A deveni ceva, sau cineva. –
7. A fi de-ajuns, suficient. –
8. (Refl.) A se multumi cu ceva, a se descurca. –
9. (Refl.) A se pune la zi. – Mr. ağung (ağumsu, ağunita), megl. jung (jungiri).
Limba Latina adiūngĕre (Puscariu 50; Candrea-Dens., 33; REW 171; DAR); conform limba italiana aggiungere, aggiugnere, verifica cuvantul: prov. ajonher, verifica cuvantul: franceza ajoindre, ([adjoindre), sp. (adjungir). – Derivat ajungator, adjectiv (suficient, destul); ajuns, adjectiv (care s-a imbogatit, bogat); ajuns, substantiv neutru (ajungere; suficienta); neajuns, substantiv neutru (inconvenient, defect; paguba, detriment).
Varianta definitie 9: Ajunge, ajung verifica cuvantul:r. a accede la o pozitie sociala superioara originii, a parveni (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.