Varianta definitie 1: ALÉGE, aleg, verb III.
1. Tranzitiv A prefera ceva sau pe cineva; a-si fixa preferintele asupra unui fapt sau asupra unei persoane; a decide.
2. Tranzitiv A desemna pe cineva prin vot; a vota.
3. Tranzitiv (Popular) A deosebi dintre altii, a recunoaste dintre mai multi; a distinge.
4. Tranzitiv si reflexiv A (se) imparti formand mai multe grupe. ♢ Expresie (Tranzitiv) A alege carare = a desparti parul in doua cu pieptenele. ♦ Reflexiv Impers. (Regional) A aparea clar, limpede.
5. Tranzitiv A curata prin selectie. ♦ Figurativ A intelege clar spusele cuiva.
6. Reflexiv A ramane cu ceva de pe urma unei actiuni, a unei imprejurari etcetera
7. Reflexiv A ajunge intr-o anumita situatie (rea). ♢ Expresie A se alege praf si pulbere sau a se alege praful de cineva (sau de ceva) = a se distruge complet, a nu mai ramane nimic (din ceva). [Perf. substantiv alesei, part. ales] – Limba Latina Allegere (= eligere).
Varianta definitie 2: ALÉGE verb
1. verifica cuvantul: selectiona.
2. verifica cuvantul: opta.
3. a (se) decide, a (se) fixa, a (se) hotari, a (se) stabili, (popular) a (se) indemna, (invechit) a (se) rezolva, (fig., in Mold. si Transilvania) a (se) cumpani. (Ei, ai -?)
4. a vota. (L-au - deputat.)
5. a desemna, a investi, a pune. (Poporul il - domn.)
6. a ramane. (Cu ce te-ai -?)
Varianta definitie 3: Alege verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural aleg, 1 plural alegem, perf. substantiv 1 singular alesei, 1 plural aleseram; part. ales
Varianta definitie 4: A SE ALÉGE ma aleg intranzitiv 1) A se reuni intr-un grup; a se grupa. 2) A ramane cu ceva (de pe urma unei actiuni, a unei imprejurari etcetera). 3) A ajunge intr-o situatie (de obicei, defavorabila). ♢ - numai praful (Din cineva sau Ceva) a se distruge complet. /<lat. allegere
Varianta definitie 5: A ALÉGE aleg tranzitiv 1) (fiinte, lucruri, situatii) A considera ca fiind mai acceptabil (in raport cu altcineva sau cu altceva); a prefera. 2) (persoane) A desemna prin vot; a vota. 3) popular A deosebi dintre altii; a distinge. 4) A separa de restul masei. - samanta. - untul din zara. 5) A curata prin selectie. 6) rar A admite cu fermitate; a hotari; a decide. ♢ Urma alege (sau Va alege) la sfarsit se va vedea rezultatul. 7) A face sa se aleaga. /<lat. allegere
Varianta definitie 6: Alege (aleg, ales), verb –
1. A selecta, a prefera ceva sau pe cineva. –
2. A distinge, a deosebi. –
3. A decide, a ajunge la un rezultat. –
4. A participa la alegeri. –
5. (refl.) A ramine cu ceva. – Mr. aleg, aleadzire (alepsu, aleapta); megl. leg, leaziri.
Limba Latina allĕgĕre (Puscariu 60; Candrea-Dens., 47; REW 364; DAR); pastrat numai in rom. si in limba italiana alleggere (aver., mil. alezer).
Dupa REW, ar putea fi vorba si de limba latina ēllĭgere (conform Körting 3229), parere fara indoiala gresita (conform BL, V, 87).
Derivat alegator, substantiv masculin (persoana care voteaza); alegind, adverb (invechit, cu exceptia, in afara de); ales, adjectiv (select); ales, adverb (invechit, mai cu seama, in special; astazi se prefera constructia mai ales); ales, substantiv masculin (deputat); ales, substantiv neutru (selectie); alesator, substantiv masculin (invechit, arbitru); alesatura, substantiv feminin (procedeu de ornamentare, mai ales la broderii); les, adverb (Basarabia, mai ales).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.