Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Anina
1 * Cuvantul cu diacritice: aniná
Cuvantul fara diacritice: anina
Definitie: ANINA, anin, verb I. 1. Tranzitiv (Popular) A agăța (1). 2. Reflexiv Figurativ (Rar) A se lega de cineva, a nu-i da pace; a căuta pricină (cuiva). – Limba Latina anninare (< ad + ninna „leagăn”).
2 * Cuvantul cu diacritice: a anina
Cuvantul fara diacritice: anina
Definitie: A anina antonim: a se desprinde, a deznina
3 * Cuvantul cu diacritice: aniná
Cuvantul fara diacritice: anina
4 * Cuvantul cu diacritice: aniná
Cuvantul fara diacritice: anina
Definitie: anina verb, indicativ prezent 1 singular anin, 3 singular și plural anină
5 * Cuvantul cu diacritice: a se aniná mă anín
Cuvantul fara diacritice: anina
Definitie: A SE ANINA mă aninintranzitiv (despre ființe) A se apuca strâns (cu mâinile, cu ghearele sau cu labele); a se agăța; a se prinde. limba latina anninare
6 * Cuvantul cu diacritice: a aniná anín
Cuvantul fara diacritice: anina
Definitie: A ANINA anintranzitiv 1) (obiecte) A prinde în sau de ceva, lăsând să atârne liber în jos; a agăța; a suspeda; a spânzura; a atârna. - geanta în cui. 2) (obiecte de îmbrăcăminte, țesături etcetera) A prinde întâmplător într-un obiect ascuțit, rupând sau găurind; a agăța; a prinde. 3) figurativ (persoane) A deranja căutând motiv de ceartă. limba latina anninare
7 * Cuvantul cu diacritice: aniná anín aninát
Cuvantul fara diacritice: anina
Definitie: anina (anin, aninat), verb – 1. A agăța. – 2. a apuca, a (se) prinde de ceva. Limba Latina annināre „a legăna”, de la ninna „leagăn” (Pușcariu 81; REW 5817; DAR); conform nineri și nani, și limba italiana ninna-nanna „nani-nani”, limba albaneza ninuljë „leagăn”, engad. niner „a legăna”, prov. nina „a dormi”. Transformarea semantică pare a se explica prin faptul că anina indică acțiunea de a agăța un obiect fără a-l fixa, de a-l atîrna liber, astfel încît prin simplul fapt că este suspendat se mișcă și se balansează – aceasta fiind principala diferență între anina „a atîrna” și acăța „a suspenda fixînd”. După Pușcariu, schimbarea se explică prin confuzia termenului care indică acțiunea de a lega leagănul, cu cel care indica acțiunea de a lega sau atîrna în general. Pascu, Beitrage, 11, propune ca etimon limba latina allevinare, contaminat cu levare. – Derivat aninăcios, adjectiv (care atîrnă); aninătoare, substantiv feminin (loc fără ieșire, ultimul refugiu al cerbului vînat; agățătoare, gaică).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.