Varianta definitie 1: Aprig, -Ă, aprigi, -ge, adjectiv
1. (Adesea adverbial) Iute, infocat, nestapanit.
2. (Adesea adverbial) Aspru2, crunt, nemilos, inversunat.
3. Lacom, hraparet.
Om aprig la castig.
4. Figurativ (Înv.; despre un loc, un teritoriu etcetera) Care este greu de parcurs, de urcat; care este plin de primejdii. – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 4: Aprig adjectiv m. (silabe -prig), plural aprigi; f. singular apriga, plural aprige
Varianta definitie 5: Aprig -ga (-gi, -ge) 1) Care manifesta o activitate sporita; infocat; inflacarat. 2) Care este aspru; fara mila. 3) Care este lacom. - la castig. [Silabe A-prig] /Origine necunoscuta
Varianta definitie 6: Aprig (apriga), adjectiv –
1. Violent, impetuos. –
2. Aspru, drept.
Limba Latina aprῑcus „expus la soare”, de unde apoi „fierbinte, arzator”; conform calabr. apricari „a incalzi”.
Schimbarea semantica este generala la termenii care desemneaza „caldura” si, in sens figurativ, impulsul pasional; conform caldura, fierbinte, sp. calentarse, acalorarse etcetera De la „pasionat” s-a trecut firesc la „violent”, care este sensul uzual al cuvintului rom.
În sfirsit, sensul de „avid, lacom” inregistrat in dictionare (in primul rind DAR), si care a indus in eroare REW 561 nu exista in realitate; expresiile de tipul aprig la prada, aprig la cistig sint normale in cadrul sensului 1, si interpretarea interesata a acestora asa cum este data in DAR se explica in lumina etimologiei pe care o propune apoi, si care nu ni se pare convingatoare. – G final ca in sting si vitreg.
Etimonul aprῑcus era indicat inca de Laurian, Hasdeu si Cihac, dar a fost respins de cercetatorii moderni (Puscariu 99 da originea cuvintului drept necunoscuta; REW 561 respinge etimonul aprῑcus).
Tiktin se gindea la un limba latina *apricus, de la aper „porc mistret”.
Subak, Archeografo triestino, XXX, 14 propune *apprex „lacom”, de la apprecor, a carui der. pare putin probabila.
În sfirsit, DAR (conform REW 4055) propune limba greaca (veche) ἄρπαξ „avid, lacom” (de unde franceza Harpagon), intemeiat pe falsul semantism pe care l-am indicat.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "g"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.