DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Apropia

1 * Cuvantul cu diacritice: apropiá
Cuvantul fara diacritice: apropia

Definitie: APROPIA, apropii, verb I. I. Reflexiv A se deplasa în spațiu (tot) mai aproape de ceva sau de cineva. ♢ Expresie A nu te putea apropia de cineva = a nu reuși să vorbești sau să te înțelegi cu cineva. A nu te putea apropia de ceva = a nu putea să obții, să cumperi ceva (din cauza scumpetei). ♦ Tranzitiv A duce, a aduce, a așeza mai aproape de ceva sau de cineva. II. Reflexiv A fi, a se afla aproape de un anumit interval de timp, de un moment anumit etcetera Se apropie noaptea. ♦ A ajunge aproape de o anumită vârstă. III. Figurativ 1. Reflexiv A avea însușiri sau trăsături asemănătoare, comune. 2. Tranzitiv și reflexiv A-și face prieten pe cineva sau a se împrieteni cu cineva. [Pronuntat: -pi-a] – Limba Latina appropiare.


2 * Cuvantul cu diacritice: a se apropia
Cuvantul fara diacritice: apropia

Definitie: A (se) apropia antonim: a (se) depărta, a (se) îndepărta


3 * Cuvantul cu diacritice: a apropia
Cuvantul fara diacritice: apropia

Definitie: A apropia antonim: a distanța, a înstrăina


4 * Cuvantul cu diacritice: a se apropia
Cuvantul fara diacritice: apropia

Definitie: A se apropia antonim: a (se) distanța


5 * Cuvantul cu diacritice: apropiá
Cuvantul fara diacritice: apropia

Definitie: APROPIA verb 1. a veni. (--te să te îmbrățișez.) 2. a strânge. (--ți picioarele) 3. verifica cuvantul: compara. 4. verifica cuvantul: semăna. 5. verifica cuvantul: atașa.


6 * Cuvantul cu diacritice: apropiá
Cuvantul fara diacritice: apropia

Definitie: apropia (a fi sau a ajunge aproape) verb (silabe -pro-pi-a), indicativ și conjunctie: prezent 1 și 2 singular apropii, 3 singular și pluralapropie (silabe -pi-e), 1 plural apropiem; ger. apropiind (silabe -pi-ind)


7 * Cuvantul cu diacritice: a se apropiá mă aprópii
Cuvantul fara diacritice: apropia

Definitie: A SE APROPIA mă apropii intranzitiv 1) A se deplasa sau a se situa mai aproape (de cineva sau de ceva). - de foc. ♢ A nu se putea apropia de ceva a fi inaccesibil ceva pentru cineva. A nu se putea apropia de cineva a nu putea găsi limbă comună cu cineva; a nu se putea înțelege cu cineva. 2) A veni în curând; a fi aproape; a cădea. Vara se apropie. 3) A ajunge aproape de un anumit moment; a fi pe punctul de atingere. - de rezultatul scontat. 4) figurativ (despre persoane) A stabili relații apropiate; a deveni prieten (cu cineva); a se împrieteni. 5) figurativ A avea trăsături comune; a fi deopotrivă; a se asemăna; a semăna; a se potrivi. limba latina appropiare


8 * Cuvantul cu diacritice: a apropiá aprópii
Cuvantul fara diacritice: apropia

Definitie: A APROPIA apropii tranzitiv 1) A face să se apropie. 2) A muta mai aproape (de ceva sau de cineva). - mașina de poartă. [Silabe a-pro-pi-a] limba latina appropiare


9 * Cuvantul cu diacritice: apropiá -íi apropiát
Cuvantul fara diacritice: apropia

Definitie: apropia (-ii, apropiat), verb – 1. A se deplasa (tot) mai aproape de ceva sau cineva. – 2. A intra în legătură, a aborda pe cineva. – 3. A pune împreună. – 4. A pune aproape spre a compara, a confrunta. – Mr. aprok’u, mr. prok’u. Limba Latina apprŏpiāre, care a ajuns să se confunde cu apprŏpinquāre (Pușcariu 102; Candrea-Dens., 66; REW 557; DAR); conform sard. approbiare, verifica cuvantul: prov. apropchar, franceza franceza approcher (› limba italiana approcciare). Conform: aproape.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.