Varianta definitie 1: Aranja, aranjez, verb I.
1. Tranzitiv A pune ceva in ordine, in randuiala. ♦ Reflexiv si tranz.
A(-si) potrivi tinuta exterioara. ♦ A face ca ceva sa functioneze in bune conditii. ♦ A conveni cu cineva sa faca intr-un anumit fel.
2. Tranzitiv (Familiar) A face cuiva un rau.
Lasa ca te aranjez eu!
3. Reflexiv A-si face un rost in viata.
4. Tranzitiv A prelucra o bucata muzicala pentru instrumente sau voce. – Din franceza Arranger.
Varianta definitie 2: A aranja antonim: a deranja, a dezordona, a rascoli, a ravasi,
Varianta definitie 4: Aranja verb
1. a aseza, a clasa, a clasifica, a dispune, a distribui, a grupa, a imparti, a intocmi, a ordona, a organiza, a orandui, a potrivi, a pune, a repartiza, a randui, a sistematiza, (popular) a chiti, (invechit) a drege, a tocmi. (- cum trebuie elementele unui ansamblu.)
2. verifica cuvantul: pregati.
3. verifica cuvantul: pune.
4. a face, a pregati. (- patul.)
5. (a-si) aseza, a(-si) potrivi. (Îsi - cravata.)
6. a aseza, a indrepta, a netezi. (Îsi - parul.)
7. verifica cuvantul: regla.
8. a potrivi, a ticlui, (popular si familiar) a drege, (popular) a o brodi. (A - astfel lucrurile incat...)
9. verifica cuvantul: rezolva.
10. verifica cuvantul: reglementa.
11. verifica cuvantul: gati.
Varianta definitie 5: Aranja verb, indicativ prezent 1 singular aranjez, 3 singular si plural aranjeaza, 1 plural aranjam; conjunctie: prezent 3 singular si plural aranjeze; ger. aranjand
Varianta definitie 6: A aranja -ez tranzitiv 1) A pune intr-o anumita ordine; a ordona; a orandui; a dispune; a aseza. - lucrurile. 2) (aparate, mecanisme, automobile etc.) A face sa functioneze in conditii bune. 3) (afaceri, probleme etc.) A aduce la conditiile cerute printr-un acord mutual. 4) (persoane) A pune la punct. 5) (persoane) A desemna intr-un post sau intr-o functie buna; a aseza. 6) (fapte, stari de lucruri etcetera) A satisface in toate privintele. 7) (piese muzicale) A prelucra pentru a fi interpretat de instrumente sau pentru voce. 8) A face sa se aranjeze. /<fr. arranger
Varianta definitie 7: A se aranja ma -ez intranzitiv 1) A-si potrivi toaleta. 2) A-si face un rost in viata. 3) (despre persoane) A se aseza pe o linie dreapta; a se alinia. /<fr. arranger
Varianta definitie 8: Aranja (aranjez, aranjat), verb – A pune ceva in ordine.
Franceza arranger. – Derivat (din franceza) aranjament, substantiv neutru; aranjator, substantiv masculin (organizator); aranjor, substantiv masculin (organizator).
Conform: deranja.
Varianta definitie 9: Aranja verb I. tr.
1. a randui, a pune in ordine. ♢ a pune la cale.
2. (familiar) a face cuiva un rau.
3. a prelucra, a transcrie o bucata muzicala pentru instrumente sau voce.
II. reflexiv a lua anumite masuri in interes personal; a-si face un rost. ♢ a se intelege cu cineva, a se pune bine. ♢ a-si potrivi tinuta exterioara. (< franceza arranger)
Varianta definitie 10: Aranja verb I.
1. tr.
A randui, a ordona (lucruri, fiinte etcetera) ♦ A pune la cale; a ispravi cu bine o actiune, o intreprindere. ♦ (Figurat) A face (cuiva) rau.
2. (refl.) A lua anumite masuri in interes personal. ♦ A se intelege cu cineva, a se pune bine. ♦ A-si potrivi tinuta exterioara, a se gati.
3. tr.
A transcrie o bucata muzicala pentru instrumente sau voce. [P.i. -jez, 3,6 -jeaza, 4 -jam, ger. -jand. / < franceza arranger].
Varianta definitie 11: Aranja, aranjez verifica cuvantul:t. a bate, a schilodi in bataie (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.