Varianta definitie 1: ARÉNDĂ, arenzi, substantiv feminin
1. Cedare temporara a dreptului de exploatare a unor bunuri, in schimbul unei plati; folosire, exploatare a unui bun astfel cedat.
2. Suma platita de arendas proprietarului pentru arendarea unui bun. – Din limba rusa, pol. Arenda.
Varianta definitie 2: ARÉNDĂ substantiv (iesit din uz) posesiune, (invechit si reg.) naimeala, oranda, simbrie. (A luat mosia in -.)
Varianta definitie 4: ArendĂ -zi f. 1) Exploatare a unui bun material (imobil, teren etcetera) pe un timp determinat in schimbul unei plati. 2) Suma platita de arendas proprietarului pentru folosirea acestui bun. A plati -da. [G.-D. Arenzii; Pl. si Arende] /<pol., limba rusa arenda
Varianta definitie 5: Arenda (-de), substantiv feminin – Cedare temporara a dreptului de exploatare a unor bunuri. – Varianta (Trans.) arinda, (Oltenia) arinda, (Mold., Trans.) orinda.
Limba Latina med. arenda, intrat tirziu, probabil in secolul XVIII, si pe mai multe cai in acelasi timp; (conform mag. arenda, bulgara, limba sarba:, pol., limba rusa arenda, rut. arenda, oranda).
Conform: Cihac, II, 3; Hasdeu 1540; Berneker 30, care pornesc de la etimoane limba slava (veche); Sanzewitsch 197, care se bazeaza pe rusa; Galdi, Dict., 83, care pleaca de la mag.
Densusianu, Hlr., 148 si Puscariu 121 considerau ca arinda deriva direct din limba latina *arrendare (sard. arrendare, sp. arrendar), ipoteza putin probabila; -i- pare mai curind, ca in orinda, prin analogie cu cel din rind si (o)rindui.
Varianta moldoveneasca orinda, care reproduce fonetismul rut. (conform Miklosich, Fremdw., 75), a ajuns sa insemne „circiuma”, deoarece in trecut circiumile si hanurile din localitati erau date in arenda de catre marii proprietari si producatori.
Derivat arenda, verb (a da sau a lua in arenda); arendas, substantiv masculin (persoana care ia in arenda, fermier); arendasesc, adjectiv (propriu unui arendas); arendasi, verb (a arenda); arendasie, substantiv feminin (arendare; ocupatie de arendas); arendasita, substantiv feminin (nevasta de arendas); arendasoaica, substantiv feminin (nevasta de arendas); arendator, substantiv masculin (arendas); orindar, substantiv masculin (circiumar); orindarie, substantiv feminin (arendare).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "d"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.