Varianta definitie 1: AscuȚi, ascut, verb IV.
1. Tranzitiv A face mai taioasa lama unei arme sau a unei unelte de taiat. ♦ A face unui obiect varf (intepator).
2. Tranzitiv si reflexiv Figurativ A (se) face mai ager, mai patrunzator. ♦ A (se) intensifica, a (se) inteti. – Probabil limba latina *Excotire. (< cos, cotis „gresie”).
Varianta definitie 2: A (se) ascuti antonim: a (se) toci, a (se) timpi, a (se) tunchi
Varianta definitie 5: AscuȚi verb
1. (Mold. si Transilvania) a toci. (- cutitul la tocila.)
2. a trage. (- coasa pe cute.)
3. verifica cuvantul: pitigaia.
Varianta definitie 6: Ascuti verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural ascut, imperfect 3 singular ascutea; conjunctie: prezent 3 singular si plural ascuta; imper. 2 singular ascute, neg. nu ascuti
Varianta definitie 7: A ascuȚi ascut tranzitiv 1) (obiecte taioase) A face sa devina (mai) ascutit. - cutitul. 2) A prevedea cu varf. - un creion. - un betisor. 3) A face sa se ascuta. ♢ A-si - urechile a deveni foarte atent; a-si incorda auzul. /<lat. excotire
Varianta definitie 8: A se ascuȚi se ascute intranzitiv 1) (despre minte, privire etcetera) A deveni (mai) patrunzator. 2) rar A deveni (mai) intens; a creste in intensitate; a se intensifica; a se inteti; a se intari. /<lat. excotire
Varianta definitie 9: Ascuti (ascutit, ascutit), verb –
1. A face mai taioasa lama unei arme sau unelte; a face unui obiect virf. –
2. A (se) face mai ager, mai patrunzator. –
3. A incita, a insufleti, a stimula. –
4. A face fin, a perfectiona.
Limba Latina *excōtῑre, de la cōs, cotem (Puscariu 140; REW 2275; conform Densusianu, Rom., XXXIII, 274), CF. cutit, cute.
Este posibil ca in evolutia lui sa fi survenit o incrucisare cu limba latina acutiāre (› limba italiana aguzzare, verifica cuvantul: prov., verifica cuvantul: port. agusar, franceza aiguiser, cat. aguar, sp. aguzar, conform REW 134), cum presupune DAR, cu toate ca semantismul se explica suficient prin prima ipoteza; conform sensurile „a face mai taios” si „a face virf”, reunite si in sp. aguzar, afilar.
Candrea-Dens., 99, si Candrea presupun un limba latina *exacūtῑre, plecind de la exacūtus.
Derivat ascutime, substantiv feminin (faptul de a fi ascutit; agerime); ascutis, substantiv neutru (tais, virf ascutit); ascutitoare, substantiv feminin (unealta de ascutit creioane); ascutitura, substantiv feminin (virf.)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.