DexDefinitie.com

Definitie Atîrna atî́rn atîrnat - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Atirna (atírn, atirnat), verb –
1. (Tranzitiv) A agata, a suspenda de ceva. –
2. (Intranz.) A sta suspendat, a cadea liber in jos. –
3. A se apleca intr-o parte, a se inclina. –
4. A se apleca spre pamint cu toata greutatea (dar fara a se desprinde de un punct fix determinat). –
5. A depinde de cineva sau ceva. –
6. A sovai, a oscila.
Origine incerta.
Este posibil sa fie vorba de limba latina tornāre, in compunere cu ad; dar evolutia fonetica ar implica mari greutati.
Totusi, acceptia etimonului, aceea de „a intoarce” sau „a devia”, ar explica intr-un mod satisfacator evolutia semantica, ceea ce nu este cazul pentru celelalte ipoteze prezentate.
Pe de alta parte, sensul der. atirnatoare nu poate fi pus in legatura in niciun fel cu vreunul din sensurile actuale ale lui a atirna, si se explica numai pe baza unui sens derivat de la tornare, ca rom. inturna, franceza detourner.
Dupa Cihac, II, 476, din mag. aterni „a intinde peste ceva”.
DAR pleaca de la tirn „maracinis”, ipoteza riscanta datorita debilitatii punctului de contact presupus intre cele doua notiuni (atirna ar fi un cuvint pastoresc, care s-a referit mai intii la lina care raminea agatata in maracinis).
Giuglea, Dacor., III, 1090, pleaca de la un limba latina *adtrutinare, ipoteza la fel de fantezista ca cea a lui Diculescu, Elementele, 492, bazata pe *atirna, der de la limba greaca (veche) *ἀρτάνω si acesta din urma de la ἀρτάω.
În sfirsit, Scriban se gindeste la o posibila legatura cu tirna „cos de nuiele”.
Derivat atirnat, substantiv masculin (birna de la armatura acoperisului); atirnatoare, substantiv feminin (tarc in care se inchid oile pentru a le separa de miei, sau pentru ca sa doarma); atirnator, adjectiv (care atirna; agatat; care depinde de ceva); atirnatura, substantiv feminin (atirnare, suspensie; zdreanta); neatirnare, substantiv feminin (independenta); neatirnat, adjectiv (independent); tirnat, substantiv neutru (Trans., balcon, terasa); care pare o formatie regresiva pe baza plural atirnati; totusi, Cihac, II, 533 si Scriban o explica prin mag. tornac, care pare mai curind imprumutat din rom.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.