Varianta definitie 1: AȘtepta, astept, verb I. Tranzitiv
1. A sta undeva pentru a fi de fata la ceva, pentru a vedea pe cineva etcetera; a adasta. ♢ Locutiune adverb La sfantu- (sau la mos-) asteapta = niciodata.
2. A avea rabdare, a da cuiva ragaz pentru a face ceva; a pasui. ♦ (În constructii negative) A sta la indoiala; a ezita; a zabovi.
3. A lasa sa treaca timpul sperand sa... sau ca... ♦ Reflexiv A crede, a-si inchipui; a prevedea; a conta (pe ceva). – Limba Latina *astectare (= adspectare).
Varianta definitie 2: AȘtepta verb
1. (invechit si popular) a adasta, (invechit si reg.) a acera, (prin Transilvania) a agodi. (- de o ora acolo.)
2. a sta, a zabovi. (Mai - putin, ca vin!)
3. a ingadui, a permite. (- o clipa!)
4. verifica cuvantul: pasui.
5. verifica cuvantul: spera.
6. verifica cuvantul: prevedea.
7. a crede, a-si imagina, a-si inchipui. (Ce te-ai - sa vezi?)
8. verifica cuvantul: ezita.
Varianta definitie 3: Astepta verb, indicativ prezent 1 singular astept, 2 singular astepti; 3 singular si plural asteapta
Varianta definitie 4: A se aȘtepta ma astept intranzitiv A spera (la ceva) cu incredere. M-am asteptat la un rezultat mai bun. /<lat. adspectare
Varianta definitie 5: A AȘTEPTA astept
1. tranzitiv 1) A intampina stand pe loc un anumit timp. ♢ La sfantu-asteapta niciodata. 2) (persoane) A lasa sa beneficieze de ragazul necesar. 3) A dori nadajduind cu incredere. Astept sa vii. 4) si figurativ A pandi cu rabdare. - ocazia. - un moment potrivit.
2. intranzitiv A sta in expectativa. /<lat. ad-spectare
Varianta definitie 6: Astepta (asteptat, asteptat), verb –
1. A sta undeva pentru a fi de fata, a adasta. – 2 A fi gata, a fi pregatit. – 3 A conta, a se bizui pe cineva, a spera. – Mr. asteptu, megl. stet, istr. asteptu.
Limba Latina *adspectāre, prin intermediul unei forme asimilate *astectāre (Meyer-Lübke, Gramm., I, 469; Densusianu, Rom., XXXIII, 274; Puscariu 145; REW 3039; Candrea-Dens., 104; DAR); conform limba italiana aspettare (tarent. astittare, calabr. astettare, sicil. astittari, sard. isettare). – Mr. astiptare inseamna in acelasi timp „a astepta” si „a primi, a avea oaspeti”, acceptie dubla pe care Puscariu 150 si DAR o explica prin contaminarea cu limba latina exceptare sau cu limba albaneza përes „astept” si „primesc”; mai probabila este evolutia normala de la „astept oaspeti” la „am oaspeti”, conform franceza j’attends des amis.
Geheeb 17 propune etimonul limba latina exceptare. – Derivat asteptator, adjectiv (plin de speranta); neasteptat, adjectiv (care survine brusc, surprinzator).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.