DexDefinitie.com

Definitie Ață - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: AȚĂ, ate, substantiv feminin
1. Fir subtire (de bumbac, de in, de canepa etcetera) folosit la cusut, la fabricat tesaturi etcetera ♢ Expresie Cusut cu ata alba, se spune despre ceva evident fals, mincinos.
A intinde ata = a depasi (prin comparare) limita ingaduita.
A se tine sau a sta (numai) in ata sau intr-un (ori de un) fir de ata = A) a fi pe punctul de a se rupe; B) a fi in mare primejdie; (despre viata) a fi apoape de sfarsit.
A-l trage ata (la ceva) = a fi manat de un imbold irezistibil (spre o tinta).
Mai multa ata decat fata, se spune despre un obiect zdrentuit.
Nici un cap(at) de ata = absolut tot.
Viata cusuta cu ata = viata plina de lipsuri materiale. ♦ (La plural) Îmbracaminte zdrentuita.
2. Fir care seamana cu ata (1) sau care are intrebuintarile ei. ♢ Ata zidarului = bucata de sfoara cu plumb la capat, servind ca indicator al directiei verticale. ♦ Fibra extrasa din tulpina anumitor plante (textile). ♦ Fibra care se desprinde de pastaia unor plante leguminoase (fasole, mazare). ♦ (Adverbial) Fara sa se abata din drum, drept, direct la...
Merge ata. ♦ (Popular) Ata limbii = membrana care uneste fata inferioara a limbii cu mucoasa gurii.
3. Fasie de metal subtire, formata in urma ascutirii pe tocila a unor unelte.
4. Compus: ata-de-mare = A) planta acvatica cu tulpina scurta si foarte ramificata si cu flori verzui (Ruppia rostellata); B) pestisor marin cu corpul filiform, cu o singura inotatoare (Nerophis ophidion). – Limba Latina Acia.
Varianta definitie 2: AȚĂ substantiv verifica cuvantul: franghie, funie, sfoara.
Varianta definitie 3: AȚĂ s., adverb
1. substantiv (plural) verifica cuvantul: zdrente.
2. adverb verifica cuvantul: direct.
Varianta definitie 4: Ata substantiv feminin, g.-d. art. atei; plural ate
Varianta definitie 5: AȚĂ -e f. 1) Fir textil subtire folosit la cusut si la tesut. - de bumbac. ♢ Cusut cu - alba care nu corespunde adevarului; fals. Din fir pana in - de la inceput pana la sfarsit; complet; in intregime. Nici un capat de - absolut nimic. Viata cusuta cu - viata grea. A intinde -a a intrece masura. 2): --de-mare a) planta acvatica cu tulpina foarte ramificata si cu flori verzui; b) peste marin cu corpul subtire si coada transformata intr-un organ apucator. [G.-D. Atei] /<lat. acia
Varianta definitie 6: Ata (ate), substantiv feminin –
1. Fir. –
2. Fibra, filament. –
3. (adv.) Direct, fara oprire. –
4. (Familiar) Intendenta militara.
Limba Latina acia (Puscariu 158; REW 102; DAR); conform limba italiana accia (calabr. azza, ven., lom. atssa, mil. asa, engad. atša). – Sensul 4 este o interpretare umoristica a cuvintului administratie, care inainte se prescurta de obicei sub forma a-tie.
Derivat atica, substantiv feminin (firicel; fir de bumbac pentru urzeala, facut din doua fire rasucite); atist, substantiv masculin (ofiter de intendenta); atos, adjectiv (care are ate; necioplit, infumurat, nesuferit). – Din rom. provine bulgara acŭ (Capidan, Raporturile, 220).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.