Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Babă
1 * Cuvantul cu diacritice: bábă
Cuvantul fara diacritice: baba
Definitie: BABĂ, babe, substantiv feminin: I. Femeie în vârstă înaintată; femeie trecută de tinerețe; băbătie, babetă1. ♦ Prin specializare: Femeie bătrână care vindecă bolile prin mijloace empirice, prin vrăji, prin descântece etcetera ♢ Zilele babei (sau babelor) sau babele = primele nouă sau douăsprezece zile ale lunii martie, în care vremea este adesea foarte schimbătoare. ♢ (Familiar și glumeț) Soție ♢ (În sintagmele) (De-a) baba-oarba = joc de copii în care unul dintre ei, legat la ochi, încearcă să-i prindă pe ceilalți. De-a baba-gaia = joc de copii în care unul dintre ei, care face pe cloșca, își apără „puii” înșirați, în linie, în spatele lui, împotriva altuia care face pe „gaia”; de-a puia-gaia. II. 1. Bârnă de sprijinire a unui acoperiș sau a unui planșeu de lemn. 2. Parte a unei copci în formă de toartă (numită și femeiușcă) în care se prinde cealaltă parte a copcii, în formă de cârlig (numită și moș). 3. (Iht.) Zglăvoacă. 4. (Regional) Ciupercă roșie, comestibilă, care crește pe crăci uscate și putrede. – Din bulgara, scr., limba ucraineana baba.
2 * Cuvantul cu diacritice: bábă
Cuvantul fara diacritice: baba
5 * Cuvantul cu diacritice: bábă -e
Cuvantul fara diacritice: baba
Definitie: BABĂ -ef. 1) Femeie de o vârstă înaintată; femeie bătrână. ♢ Zilele -ei (sau -ele) primele două săptămâni din luna martie, care se caracterizează prin timp schimbător. (De-a) -a-oarba joc de copii în care unul dintre ei, legat la ochi, trebuie să-i prindă pe ceilalți jucători. (De-a) -a-gaia joc de copii în care unul dintre ei o face pe cloșca care își apără puii, iar altul pe gaia, care vrea să-i fure. 2) înv. Femeie bătrână care pretinde că ar putea vindeca bolile cu ajutorul mijloacelor empirice (descântece, vrăji, buruieni). limba slava (veche) baba
6 * Cuvantul cu diacritice: bábă bábe
Cuvantul fara diacritice: baba
Definitie: babă (babe), substantiv feminin – 1. Bătrînică, bunică. – 2. Vrăjitoare, ghicitoare. – 3. Pește, zglăvoacă (Cotus gobio). – 4. Larvă de albină. – 5. Știulete de porumb fără boabe. – 6. (Bucovina) Ștergar cu care se acoperă borcanele cu fructe de pădure, legat ca o basma de femeie. – 7. (Moldova) Cozonac cu stafide. – 8. Bîrnă, par; în general bîrna de sprijin. – 9. Ac de făcut găici. – 10. Gaură, butonieră. – 11. La unele jocuri de copii, bile sau monede aruncate într-o groapă. – 12. (Argou) Cafenea, cenaclu. Mr., megl. baba. Sl. baba (Miklosich, Slaw. Elem., 14; Cihac; Lokotsch 146; DAR), ca și bulgara, limba sarba:, slov., cr., pol., limba rusa baba, limba albaneza babë, limba neogreaca: βάβα, βάβω (G. Meyer, Neugr. St., II, 15), toate cu sensuri care oscilează între cel de „bătrînă” și cel de „bunică”. Și sensurile secundare coincid în general cu cele din limbile slave (pentru amănunt, conform DAR). Sensurile 3-6 de bazează pe o presupusă asemănare a obiectului cu o bătrînă; sensurile 8-11 sînt asociații de idei irevențioase între noțiunea de „femeie” și cea de „a suporta” sau „a primi”. Sensul 7, care prin natură aparține grupului 3-6, pare a deriva direct din pol., ca și franceza baba. În sfîrșit, sensul 12 pare a se întemeia pe dubla echivalență „bătrînă” și „soție” (conform băbătie), pe de o parte, și „soție” = „cămin” = „cafenea”, pe de alta. – Sensuri speciale: zilele Babei, primele nouă zile din martie, sfîrșitul iernii (trebuie să se înțeleagă zilele babei Dochia, personaj din mitologia populară care are corespondent în mitologia altor popoare; conform bulgara babini dni, limba neogreaca: οί μέρες τῆς γριᾶς, limba italiana din Otranto i giorni della vecchia, prov. li jour de la vieio; materiale la Rohlfs, Quellen, 21-22); baba oarba „joc de copii”, conform bulgara slepa baba, iud. sp. papasiega, care pare a fi rezultatul unei combinații între baba [oarba] cu [găina] oarbă. Derivat babalău, băbălău, substantiv masculin (babalîc); băbar, substantiv masculin (om căsătorit; bătrînel); băbăret, substantiv neutru (adunare de babe); băbărie, substantiv feminin (descîntec; leac în medicina populară); băbătie, substantiv feminin (babă; nevastă); băbesc, adjectiv (propriu babelor); băbește, adverb (ca babele); băbi, verb (a îmbătrîni); băboi, substantiv masculin (vrăjitoare bătrînă); baborniță, substantiv feminin (babă decrepită). Toate der. sînt normale. Din limba slava (veche) babuška, formă dim., provine băbușcă, substantiv feminin (băbuță; pește de Dunăre, Leuciscus rutilus; pasăre bătrînă, care nu mai cîntă; butonieră), al cărei plural este băbuște, cu prima întrebuințare, și băbuști în celelalte cazuri. – Conform: babcă, babiță.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.