Varianta definitie 1: BancĂ1, banci, substantiv feminin: Scaun lung pentru doua sau mai multe persoane. ♢ Expresie Banca ministeriala = locurile din parlament rezervate membrilor guvernului.
Banca acuzatilor = locurile dintr-o sala de tribunal ocupate de acuzati.
Banca apararii = locurile dintr-o sala de tribunal destinate avocatilor care apara pe acuzati. ♦ Scaun, de obicei cu pupitru in fata, pentru scolari. ♢ Locutiune adverb (De) pe bancile scolii = (de) la scoala, din (sau in) timpul petrecut in scoala. ♢ Expresie A sta (sau a ramane) in banca sa = a ramane la locul sau, a sta pasiv fata de orice initiativa, a fi docil. – Din franceza Banc.
Varianta definitie 2: BancĂ2, banci, substantiv feminin:
1. Intreprindere financiara care efectueaza operatii de plata si de credit (si organizeaza circulatia baneasca). ♦ Banca de organe = serviciu medical care dispune de sange pentru transfuzii, de cornee pentru transplantari etcetera
2. (La unele jocuri de carti) Suma pe care bancherul (2) o tine in fata lui spre a plati castigurile celorlalti jucatori. ♢ Expresie A sari (sau a face sa sara) banca (in aer) = a castiga un pot egal cu intreaga suma pusa de bancher (2) in joc. – Din limba italiana Banca, franceza Banque.
Varianta definitie 4: BancĂ substantiv
1. (prin Transilvania) tocoric. (Are bani la -.)
2. banca de date verifica cuvantul: banca de informatii; banca de informatii = banca de date.
3. (rar) sueta. (- la unele jocuri de carti.)
Varianta definitie 5: BancĂ substantiv
1. (prin Banat) scamnie. (Sta pe -, la poarta.)
2. verifica cuvantul: pupitru.
Varianta definitie 7: BancĂ2 banci f. 1) Institutie financiara care efectueaza operatii de plata si de credit. - agricola. 2) Cladire unde se afla aceasta institutie. -a nationala se afla in centrul orasului. 3): - de date ansamblu de date dintr-un anumit domeniu, organizate in scopul optimizarii folosirii lor. [G.-D. Bancii] /<fr. banque, limba italiana banca
Varianta definitie 8: BancĂ1 banci f. 1) Scaun lung (cu sau fara speteaza) pentru mai multe persoane. - de lemn. 2) Scaun cu pupitru in fata pentru scolari. ♢ De pe bancile scolii din anii de scoala. [G.-D. Bancii] /<fr. banc
Varianta definitie 9: BancĂ3 substantiv feminin piesa de mobilier, cu sau fara rezematoare, pe care pot sedea deodata mai multe persoane. ♢ scaun cu pupitru pe care stau elevii in clasa. o a sta in a sa = a fi neutru, a sta oasiv, indiferent. (< franceza banc, limba germana Bank)
Varianta definitie 10: BancĂ2 substantiv feminin (la jocul de carti) banii pusi in joc de cel ce tine jocul. (< limba germana Bank)
Varianta definitie 11: BancĂ1 substantiv feminin
1. institutie financiara care efectueaza operatii de plata si de credit. o - de emisiune = institutie care are dreptul sa emita bancnote; bilet de - = bancnota.
2. - de date (sau de informatii) = institutie specializata in stocarea si furnizarea de informatii prelucrate cu ordinatorul; - de organe = serviciu intr-un spital care conserva organe anatomice in vederea utilizarii lor pentru transplant. (< limba italiana banca, franceza banque)
Varianta definitie 12: BancĂ1 substantiv feminin Institutie financiara care executa operatii de plata si de credit. ♢ Banca de emisiune = institutie care are dreptul sa emita bancnote; bilet de banca = bancnota. [< franceza banque, limba italiana banca].
Varianta definitie 13: BancĂ2 substantiv feminin (La jocul de carti) Banii pusi in joc de cel ce tine jocul. [< limba germana Bank].
Varianta definitie 14: BancĂ3 substantiv feminin Scaun lung, cu sau fara rezematoare, pe care pot sedea deodata mai multe persoane. ♦ Scaun cu pupitru pe care stau elevii in clasa. [< franceza banc, conform limba germana Bank].
Varianta definitie 15: Banca (bắnci), substantiv feminin –
1. Scaun lung. –
2. Întreprindere financiara care efectueaza operatii de plata si credit. –
3. (La unele jocuri de carti) Suma din care bancherul plateste cistigurile celorlalti jucatori. –
4. (Înv.) Bilet de banca. –
5. (Înv.) În arg., hirtie de o suta de lei. – Varianta banc, substantiv neutru (banca la jocuri de carti; gluma, brasoava). – Mr. bancu, banca, megl. banca. limba italiana: banca, franceza banque (secolul XVIII).
Varianta banc, reproduce fidel fonetismul franceza Cuvintul mr., din limba italiana (Ruffini 328).
Toti der. sint imprumuturi directe: bancar, adjectiv , din limba italiana bancario; banco, substantiv masculin (banca la jocuri de carti), din limba italiana; bancher, substantiv masculin, din limba italiana banchiero, franceza banquier; bancheta, substantiv feminin, din franceza banquette; banchiza, substantiv feminin, din franceza banquise; bancnota, substantiv feminin, din limba germana Banknote, conform mag. banknotta (Borcea 177); bancruta, substantiv feminin, din franceza banqueroute, care la rindul sau provine din limba italiana banca rotta; bancuta, substantiv feminin (moneda de 50 bani; odinioara, in Trans., moneda de 20 creitari), din limba germana Bankozettel, transformat prin etimologie populara intr-un diminutiv de la banca (Hasdeu 3193; Borcea 177).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.