DexDefinitie.com

Definitie Bandă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: BandĂ1, bande, substantiv feminin:
1. Ceata, grup de raufacatori care actioneaza sub conducerea unui sef. ♦ (Glumet) Grup de prieteni.
2. (Înv.) Ceata de soldati aflati sub aceeasi bandiera.
3. Trupa de muzicanti, fanfara, taraf de lautari. – Din franceza Bande, germ. Bande.
Varianta definitie 2: BandĂ2, benzi, substantiv feminin:
1. Fasie de stofa, hartie, de piele etcetera cu care se infasoara, se leaga sau se intareste ceva; banta. ♦ Fasie cu care se impodobeste, de obicei pe margini, un articol de imbracaminte.
2. (in sintagmele) Banda de magnetofon= fasie magnetizata pe care se imprima si de pe care se pot reproduce sunete cu ajutorul magnetofonului.
Banda rulanta(sau de transport, continua)= fasie lata de piele, de cauciuc, de placi metalice etcetera, pe care se transporta automat materiale sau piese fabricate sau in curs de fabricatie; conveier.
Lucru pe (sau la) banda (rulanta) = sistem de lucru constand din operatii executate succesiv de un sir de lucratori asupra unui obiect aflat pe o banda rulanta care trece prin fata fiecaruia dintre ei.
Banda de imagini= pelicula cinematografica.
Banda de circulatie= fasie lunga delimitata din partea carosabila a unui drum, pe care pot circula in acelasi sens numai un sir de vehicule.
Banda de rulment= partea de cauciuc din anvelopa unei roti de autovehicul care vine in contact cu pamantul.
3. Margine elastica a mesei de biliard.** Margine a terenului de popice.
4. Șina care leaga cele doua tevi ale unei arme de vanatoare.
5. Grup de frecvente vecine sau apropiate ale unei radiatii electromagnetice sau sonore.
6. (in sintagmele) Banda etalon = banda magnetica cu inregistrari speciale pentru reglarea sau verificarea parametrilor unui magnetofon sau magnetoscop.
Banda de frecvente = A) interval de frecventa in care un aparat electronic isi mentine caracteristicile specificate; B) ansamblu de frecvente radioelectrice atribuite diferitelor servicii de radiocomunicatii prin reglementari nationale si internationale.
Banda X = banda de frecvente cuprinse in domeniul microundelor. – Din franceza Bande.
Varianta definitie 3: BandĂ substantiv verifica cuvantul: taraf.
Varianta definitie 4: BandĂ substantiv
1. (peior.) cardasie, clan, clica, gasca, sleahta, (livresc) coterie, (rar) tagma, (invechit) cardaslac, tacam, taraf, (figurativ) bisericuta.
2. verifica cuvantul: ceata.
Varianta definitie 5: BandĂ substantiv
1. banta, fasie, straif. (O - la manecile camasii.)
2. verifica cuvantul: panglica.
3. (TEHN.) banda rulanta = conveier.
4. verifica cuvantul: pelicula.
5. (invechit) mandanea. (- la masa de biliard.)
Varianta definitie 6: Banda (grup) substantiv feminin, g.-d. art. bandei; plural bande
Varianta definitie 7: Banda (fasie) substantiv feminin, g.-d. art. benzii; plural benzi
Varianta definitie 8: BandĂ1 -e f. 1) Grup de oameni intovarasiti in vederea unui scop reprobabil; sleahta; gasca; clica; clan. - de jefuitori. 2) Ceata de prieteni. - vesela. 3) Trupa de muzicanti. [G.-D. Bandei] /<fr. bande, limba germana Bande
Varianta definitie 9: BandĂ2 benzi f. 1) Fasie (lunga si ingusta) din diferite materiale, cu care se infasoara, se leaga sau se impodobeste ceva; straif. ♢ - izolatoare fasie ingusta de material, acoperita pe una din fete cu un strat de cauciuc lipicios, folosita la izolarea legaturilor electrice. - magnetica fasie magnetizata, ingusta si lunga, destinata inregistrarii magnetice a semnalelor electrice. - de magnetofon fasie de material plastic, acoperita cu un strat de material magnetic, care se foloseste la inregistrarea si reproducerea sunetelor cu ajutorul magnetofonului. - rulanta fasie mobila, actionata mecanic, care serveste la transportarea materialelor sau fabricatelor intr-o intreprindere producatoare. 2) Parte ingusta si lunga din componenta a ceva. ♢ - de circulatie fasie dintr-o sosea, rezervata circulatiei vehiculelor in acelasi sens. [G.-D. Benzii] /<fr. bande
Varianta definitie 10: BandĂ1 substantiv feminin
1. Grup de oameni (reuniti mai ales in scopuri rele, necinstite); grup format cu scopul unei actiuni de subminare a colectivitatii, de sabotaj etcetera; sleahta, clica.
2. (Glumet) Grup de prieteni care umbla de obicei impreuna.
3. Mica trupa de muzicanti; taraf de lautari; orchestra, grup de instrumente. [Plural bande, varianta (3) band substantiv neutru / < franceza bande, limba italiana banda < got. bandi – steag, limba engleza band].
Varianta definitie 11: BandĂ2 substantiv feminin
1. Fasie ingusta si lunga de stofa, de hartie, de metal etcetera cu care se leaga, se protejeaza, se infasoara ceva. ♦ Parte lunga si ingusta a unei suprafete. ♦ (Anat.) Fasie de tesut care uneste doua organe. ♢ Banda de magnetofon = fasie ingusta de material flexibil, acoperita cu un strat fin de substanta feromagnetica si care serveste la inregistrarea si la reproducerea sunetelor cu magnetofonul; Banda rulanta (sau de transport) = fasie lunga, continua, de cauciuc, de piele etcetera care serveste la transportul in plan orizontal al unor materiale sau piese; Banda sonora = pelicula cinematografica pe care este inregistrat sunetul ; Banda de circulatie = subdiviziune longitudinala a partii carosabile a unei sosele, delimitata sau nu prin marcaje rutiere, cu o latime corespunzatoare pentru circulatia cu usurinta a unui sir de vehicule. ♦ (Filat.) Ansamblu de mai multe marci, decupat dintr-o coala pe orizontala sau pe verticala si pastrat astfel intr-o colectie; straif.
2. Marginea elastica de la masa de biliard.
3. (Herald.) Figura diagonala care reuneste unghiul drept de sus al unui scut cu unghiul stang de jos. ♢ În banda = (despre figuri) asezat in diagonala scutului.
4. Grup de frecvente invecinate sau apropiate care fac parte din spectrul unei radiatii sonore sau electromagnetice.
5. Înclinare a unei nave pe un bord sub efectul vantului sau cand incarcatura este gresit repartizata. [Plural benzi, varianta banta substantiv feminin / < franceza bande, conform limba germana Band].
Varianta definitie 12: BandĂ2 substantiv feminin
1. fasie ingusta si lunga cu care se leaga, se infasoara ceva. ♦ parte lunga si ingusta a unei suprafete.
2. fir de circulatie pe o strada sau sosea.
3. (cuvant ce tine de anatomie) fasie de tesut care uneste doua organe. ♦ parte a cromozomului, clar diferentiata, de culoare mai inchisa sau mai deschisa. ♦ - magnetica = fasie pentru inregistrarea magnetica a semnalelor electrice; - de magnetofon = fasie ingusta de material flexibil, cu un strat fin de substanta feromagnetica, pentru inregistrarea si reproducerea sunetelor cu magnetofonul; - etalon = banda magnetica cu inregistrari speciale pentru reglarea sau verificarea parametrilor unui magnetofon ori magnetoscop; - rulanta = fasie ingusta, continua (de cauciuc) care serveste la transportul in plan orizontal al unor materiale sau piese; - de imagini = pelicula cinematografica; - sonora = pelicula cinematografica de inregistrat sunetul. ♦ (spatiu neimprimat) intre doua sau mai multe marci postale; straif.
4. margine elastica de la masa de biliard.
5. (herald.) figura diagonala care reuneste unghiul drept de sus al unui scut cu unghiul stang de jos. o in - = (despre figuri) asezat in diagonala scutului.
6. grup de frecvente invecinate sau apropiate care fac parte din spectrul unei radiatii sonore sau electromagnetice.
7. inclinare a unei nave pe un bord sub efectul vantului sau cand incarcatura este gresit repartizata. (< franceza bande, limba germana Band)
Varianta definitie 13: BandĂ1 substantiv feminin
1. grup de oameni (reuniti in scopuri necinstite); clica.
2. (glumet) grup de prieteni care umbla impreuna.
3. ansamblu muzical instrumental; band; trupa de muzicanti. (< franceza bande, limba italiana bande, /3/ limba engleza band)
Varianta definitie 14: Banda (-de), substantiv feminin – Ceata, grup. – Mr. banda.
Franceza bande, limba italiana banda.
Pl. benzi, este f. rar.
Conform:, limba turca:, bulgara banda, limba neogreaca: μπάντα (› mr.), din limba italiana (Ruffini 334).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "d"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.