Varianta definitie 1: BardĂ, barzi, substantiv feminin Secure cu taisul lat si cu coada scurta, intrebuintata mai ales la cioplitul lemnului si, odinioara, ca arma de lupta. ♢ Expresie A da (sau a zvarli) cu barda in luna sau a da cu barda in Dumnezeu = a fi nesocotit.
Cioplit (numai) din barda (sau cu barda) = (cioplit) grosolan. – Din limba maghiara Bard.
Varianta definitie 4: BardĂ barzi f.
Unealta, constand dintr-un corp de otel cu tais lat si curbat, cu o coada scurta de lemn tare, folosita, mai ales, la cioplitul lemnului; toporisca. [G.-D. Barzii] /<ung. bard
Varianta definitie 5: Barda (barzi), substantiv feminin –
1. Secure cu taisul limba latina –
2. Sapa, tesla.
Mag. bard (Densusianu, Rom., XXXIII, 275; Șeineanu, Semasiol., 135; Cihac, II, 479; DAR; Candrea; Puscariu, Lr., 273).
Cuvint de origine germanica (v. limba germana barta, limba germana Bart, verifica cuvantul: franceza barde, conform alabarda), care coincide in parte cu un cuvint oriental (cuman. balta, limba turca: baltak, conform baltag), fara sa se poata distinge cu usurinta provenienta.
Derivat din mag. nu este absolut sigura; poate fi cuvint importat in mag., chiar din rom., dupa Edelspacher,
9. Apare si in slov. barda, rut. barda; ultimul provenind din rom. (Miklosich, Wander., 12), ca si sas. bardë.
Derivat din mag. nefiind pe deplin satisfacatoare, s-a propus ca etimon limba slava (veche) brady (Miklosich, Slaw.
Elem., 15), care prezinta aceeasi dificultate constind intr-o metateza asemanatoarte cu cea din blato › balta; limba turca: barda (Popescu-Ciocanel 15), care pare mai curind de origine rom. (Candrea, Elemente, 404; G. Meyer, Türk.
St., I, 2).
Recent, Gamillscheg, Romania limba germana, II, 261, a sustinut ca rom. provine direct din longob. barda. – Derivat bardas, substantiv masculin (dulgher); bardie, bardita, substantiv feminin (sapa); bardui, bardalui, verb (a taia, a ciopli), conform mag. bardolni.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "d"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.