Varianta definitie 1: Baroc, -Ă, baroci, -ce, adjectiv, substantiv neutru (Stil artistic) care este caracterizat prin cultivarea formelor grandioase, prin libertatea formelor si bogatia ornamentatiei arhitecturale.** (Despre constructii, mobila, sculptura, pictura etcetera) Care este realizat in acest stil.** (Stil literar) caracterizat printr-o mare libertate si fantezie de exprimare. – Din franceza Baroque.
Varianta definitie 2: Baroc adjectiv m., plural baroci; f. singular baroca, plural baroce
Varianta definitie 3: Baroc2 -ca (-ci, -ce) 1) Care se distinge printr-o neregularitate bizara; de un caracter socant; iesit din comun (prin felul sau de a fi); ciudat; straniu; bizar. O idee -ca. 2) (despre constructii, obiecte de arta etcetera) Care este realizat in stilul dominant de la sfarsitul perioadelor clasice. Mobilier -. /<fr. baroque
Varianta definitie 4: Baroc1 n. arhit.
Stil artistic caracterizat prin libertatea formelor, prin exces de ornamentatie, prin tendinta spre monumentalism si o anumita bizarerie. /<fr. baroque
Varianta definitie 5: Baroc, -Ă adjectiv Stil baroc (si substantiv neutru) = stil artistic predominant in secolul XVII-XVIII, care se caracterizeaza prin ornamentatie excesiva, neregularitatea liniilor si prin monumentalitatea constructiilor (in arhitectura), contururi agitate (in sculptura), prin folosirea larga a tehnicii clarobscurului, compozitii in diagonala sau in vartej (in pictura), dramatism interior si o anumita bizarerie si indrazneala a metaforei (in muzica si poezie). ♦ Stilul de la sfarsitul perioadelor clasice, in care forma se dezvolta in dauna continutului. ♦ (prin extensiune) Stil incarcat, retoric, excesiv de ornamentat. [< limba italiana baròcco, franceza baroque, conform port. barocco – perla de forma neregulata].
Varianta definitie 6: Baroc, -Ă adjectiv
1. stil - (si substantiv neutru) = stil in arhitectura, pictura, literatura, muzica, predominant intre sfarsitul Renasterii si mijlocul secolul XVIII, care cultiva libertatea si monumentalitatea formelor, ornamentatia excesiva, inventivitatea si fantezia exprimarii. ♢ stil de la sfarsitul perioadelor clasice, in care forma se dezvolta in dauna continutului.
2. (figurativ) exagerat; bizar, extravagant. (< franceza baroque, limba italiana barocco)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.