Varianta definitie 1: BarĂ, bare, substantiv feminin
1. Bucata lunga de lemn sau de metal careia i se dau diferite intrebuintari.
2. Stalp de poarta la unele jocuri sportive. ♢ Bara (fixa) = aparat de gimnastica format dintr-o vergea groasa de metal montata intre doi stalpi.
3. Bariera care desparte pe judecatori de avocati si de impricinati; prin extensiune locul din instanta unde pledeaza avocatii.
4. Linie verticala sau orizontala care separa parti dintr-un text. ♦ (Muzica) Linie verticala care separa masurile pe portativ.
5. Prag de nisip situat sub apa, de obicei in fata gurii de varsare a unui fluviu.
6. Val de mare care urca o data cu fluxul de la gura unui fluviu spre amonte. – Din franceza Barre.
Varianta definitie 3: BarĂ substantiv
1. verifica cuvantul: drug.
2. verifica cuvantul: lingou.
3. (SPORT) bara fixa = (rar) sul. (Exercitii de gimnastica la -.)
Varianta definitie 4: Bara substantiv feminin, g.-d. art. barei; plural bare
Varianta definitie 5: BarĂ -e f. 1) Bucata lunga si rigida de lemn sau de metal avand diferite intrebuintari in constructie, tehnica etcetera 2) Fiecare dintre cele trei elemente constitutive ale portii la unele jocuri sportive (hochei, fotbal, polo, handbal). A trimite balonul in -. ♢ - fixa aparat de gimnastica format dintr-o vergea groasa de metal, fixata intre doi stalpi. -e paralele aparat de gimnastica constand din doua vergele paralele fixate intre doi stalpi la aceeasi inaltime. 3) jur.
Loc rezervat avocatilor intr-o sala de judecata pentru a tine pledoaria. 4) Linie care separa anumite parti in interiorul unui text. 5) muz.
Linie verticala cu care se separa masurile pe portativ. 6) Prag subacvatic de nisip care bareaza intrarea intr-un fluviu sau intr-un port. [G.-D. Barei] /<fr. barre
Varianta definitie 6: BarĂ substantiv feminin
1. drug de metal (destinat prelucrarii). ♢ piesa de metal sau de lemn, in constructii sau in dispozitive tehnice pentru transmiterea eforturilor. ♢ (figurativ) obstacol, piedica in calea realizarii unui lucru.
2. fiecare dintre cei trei stalpi care delimiteaza poarta la unele jocuri sportive. ♢ sut in stalpul portii de fotbal.
3. bariera care desparte pe judecatori de avocati si impricinati; locul de unde se pledeaza in fata justitiei.
4. (herald.) figura diagonala care reuneste unghiul stang de sus al unui scut cu unghiul drept de jos.
5. linie verticala sau oblica, element de separare intr-un text. ♢ linie verticala care separa masurile unui portativ. ♢ ridicatura de metal liniara incrustata in tastiera unor instrumente cu coarde ciupite.
6. ingramadire de aluviuni la gura de varsare a unui rau intr-un fluviu sau in mare.
7. mascaret. (< franceza barre)
Varianta definitie 7: BarĂ substantiv feminin Drug de metal (destinat prelucrarii). ♦ Piesa de metal sau de lemn, de dimensiuni variabile, folosita in constructii sau in dispozitive tehnice pentru transmiterea eforturilor.
2. Fiecare dintre cei trei stalpi care delimiteaza poarta la unele jocuri sportive. ♦ Șut in stalpul portii de fotbal. ♢ A da in bara = (argotic) a gresi, a rata.
3. Bariera care desparte pe judecatori de avocati si impricinati; (prin extensiune) locul de unde se pledeaza in fata justitiei.
4. (Herald.) Figura diagonala care reuneste unghiul stang de sus al unui scut cu unghiul drept de jos.
5. Linie verticala sau oblica, folosita ca element de separare intr-un text. ♦ Linie verticala care separa masurile unui portativ. ♦ Ridicatura de metal liniara dispusa transversal pe tastiera unor instrumente cu coarde ciupite, indicand locurile in care se pot produce sunetele de o anumita inaltime.
6. Îngramadire de nisip, de mal etcetera la gura unui rau sau a unui fluviu care se varsa intr-o mare fara flux si reflux.
7. (Fig.; med.) Senzatie apasatoare, de compresiune asupra unui organ. [< franceza barre].
Varianta definitie 8: Bara (bare), substantiv feminin – (Banat) mlastina.
Sb. bara (DAR). – Derivat baraca, substantiv feminin (Munt.); baracie, baraciune, substantiv feminin (Munt. si Trans.) „balta”.
Varianta definitie 9: Bara (bare), substantiv feminin – Bucata lunga de lemn sau de metal.
Franceza barre.
La unele jocuri de copii, se aude cu fonetismul franceza, bar. – Derivat bara, verb (a inchide, a impiedica, a intercepta), pe baza franceza barrer; baraj, substantiv neutru (stavilar, zagaz), din franceza barrage.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.