Varianta definitie 1: Bazin, bazine, substantiv neutru
1. Rezervor deschis, de mari dimensiuni, construit din metal, din piatra, din ciment etcetera ♦ Rezervor de apa amenajat pentru inot sau pentru sporturile care se practica in apa.
2. (Și in sintagma bazin hidrografic) Regiune din care un rau, un fluviu, un lac sau o mare isi aduna apele. ♦ Regiune delimitata de albiile tuturor afluentilor unui rau sau ai unui fluviu. ♢ Bazin portuar = parte a unui port, special amenajata pentru stationarea vaselor (in vederea incarcarii si descarcarii lor). ♦ Regiune geografica bogata in zacaminte de minereuri, in special de carbuni.
3. (Anatatomie) Cavitate situata in partea inferioara a abdomenului si constituita din oasele iliace; pelvis. – Din franceza Bassin.
Varianta definitie 4: Bazin -e n. 1) Rezervor mare deschis, construit special pentru colectarea unui lichid, in special a apei, destinat unor operatii tehnice sau practicarii inotului. 2) Regiune din care isi colecteaza afluentii un rau sau un fluviu. -ul Dunarii. 3) Regiune bogata in zacaminte naturale. - carbonifer. 4) mar.: - portuar parte a unui port amenajata special pentru stationarea navelor. 5) anat.
Parte a scheletului omenesc situata la baza trunchiului formata din oasele iliace; pelvis. /<fr. bassin
Varianta definitie 5: Bazin substantiv neutru
1. Rezervor mare de apa, alimentat de obicei de la o sursa. ♦ (Mar.) Parte a unui port amenajata special pentru stationarea navelor.
2. Regiune de unde isi aduna afluentii un rau sau un fluviu.
3. Regiune in care se gasesc zacaminte de minereuri.
4. Cavitate cuprinsa intre oasele iliace; pelvis. [Plural -ne, -nuri, varianta basin substantiv neutru / < franceza bassin].
Varianta definitie 6: Bazin substantiv neutru
1. rezervor mare de apa, alimentat de la o sursa.
2. suprafata de apa in incinta unui port pentru stationarea navelor.
3. regiune de unde un curs de apa isi aduna afluentii.
4. regiune cu zacaminte de minereuri.
5. vas din metal, piatra sau ceramica, conic ori in forma de calota sferica. ♢ element de arhitectura constand dintr-o cavitate prismatica sau cilindrica, destinata sa contina apa.
6. parte inferioara a cavitatii abdominale, intre oasele iliace; pelvis. (< franceza bassin)
Varianta definitie 7: Bazin (bazine), substantiv neutru –
1. Rezervor deschis, de mari dimensiuni. –
2. Pelvis. –
3. Regiune din care un riu, fluviu etcetera isi aduna apele. – Varianta basin.
Franceza bassin.
Ortografia basin nu este fonetica.
În rom. pare ca s-a pronuntat totdeauna cu z, poate prin falsa asociere cu baza.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "n" Sinonime: b
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.