DexDefinitie.com

Definitie Bază - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: BazĂ, baze, substantiv feminin I.
1. Parte care sustine un corp, o cladire sau un element de constructie; temei, temelie. ♦ Latura a unui triunghi sau a unui poligon ori fata a unui poliedru (care se reprezinta de obicei in pozitie orizontala). ♦ Dreapta care serveste ca linie de pornire pentru construirea unei serii de triunghiuri topografice.
2. Figurativ Ceea ce formeaza temeiul a ceva, elementul fundamental, esential. ♢ Locutiune adjectiv De baza = fundamental, esential.
Fara baza = neintemeiat, inconsistent. ♢ Locutiune adverb Pe (sau in) baza... sau pe baza de... = in conformitate cu..., pe principiul... ♢ Expresie A avea (ceva) la baza = a se intemeia pe ceva (sigur).
A pune bazele a ceva = a intemeia, a funda. ♦ Elementul principal al unei substante chimice sau farmaceutice.
3. (De obicei urmat de determinarea „economica”) Totalitatea relatiilor de productie intr-o etapa determinata a dezvoltarii sociale.
4. Loc de concentrare a unor rezerve de oameni, de materiale etcetera, care serveste ca punct de plecare pentru o anumita activitate.
Baza de aprovizionare.
Baza de receptie.
Baza de atac. ♢ Baza aeriana = aeroport militar.
Baza navala = port militar.
Baza sportiva = complex de instalatii sportive.
5. (În sintagma) Baza craniului = partea craniului care inchide cutia craniana inspre ceafa. II. Corp chimic alcatuit dintr-un atom metalic legat cu unul sau mai multi hidroxili, care albastreste hartia rosie de turnesol, are gust lesietic si, in combinatie cu un acid, formeaza o sare. III.
1. Distanta intre difuzoarele (externe) ale unui sistem de redare stereofonica.
2. (Electron.) Electrod corespunzator zonei cuprinse intre cele doua jonctiuni ale unui tranzistor.
3. (Electron.; in sintagma) Baza de timp = unitate functionala a unor aparate electronice, care genereaza impulsuri la intervale de timp precise. – Din franceza Base, (I 3) limba rusa [ekonomiceskaia] Baza.
Varianta definitie 2: Baza antonim: varf
Varianta definitie 3: BazĂ substantiv
1. verifica cuvantul: fundatie.
2. verifica cuvantul: postament.
3. poala. (La - muntelui.)
4. baza economica = oranduire economica, structura economica.
5. fundament, principiu, temei. (Materia considerata ca - a existentei.)
6. esenta, fundament, temei, temelie, (invechit) cap. (- conceptiei, teoriei sale.)
7. verifica cuvantul: substrat.
Varianta definitie 4: Baza substantiv feminin, g.-d. art. bazei; plural baze
Varianta definitie 5: BazĂ -e f. 1) Totalitate a elementelor de rezistenta pe care se sprijina o constructie; temelie; fundament. -a coloanei. 2) Linie dreapta sau plan, de obicei in pozitie orizontala, de la care se masoara perpendicular inaltimea unui corp geometric. -a triunghiului. 3) Loc special amenajat de concentrare a unor rezerve (de oameni, materiale, instalatii etcetera) necesare unei activitati. - de aprovizionare. - sportiva. ♢ - navala port militar. - militara loc de stationare pe teritoriul unui stat a unor trupe dotate cu mijloace de lupta pentru razboi. 4) chim.
Compus chimic al unor metale care albastreste hartia rosie de turnesol si intra in combinatie cu acizii, formand saruri. 5) la plural figurativ Element de importanta primordiala, pe care se tine, se intemeiaza ceva; principiu fundamental. -ele unui acord. ♢ Fara - neintemeiat; inconsistent. A pune -ele (a ceva) a intemeia; a funda. - economica (a societatii) totalitate a relatiilor de productie intr-o etapa determinata a dezvoltarii sociale. 6) anat. : -a craniului parte a craniului, care inchide cutia craniala spre ceafa. 7) lingv.: - de articulatie mod, posibilitate de articulare a sunetelor la un popor. [G.-D. Bazei] /<fr. base
Varianta definitie 6: BazĂ substantiv feminin
1. parte inferioara a unui corp, edificiu etcetera; temelie, fundament. ♢ distanta intre difuzoarele (externe) ale unui sistem de redare radiofonica.
2. electrod corespunzator zonei dintre doua jonctiuni ale unui tranzistor.
3. (matematica) numar real, pozitiv si diferit de 1, la care se face logaritmarea. o - a puterii (unui numar) = numar care se ridica la puterea indicata de exponent. ♢ latura a unui poligon sau fata a unui poliedru, in pozitia cea mai de jos.
4. element fundamental, esential a ceva (cuvant, combinatie chimica etcetera). o de - = principal, fundamental; a pune - ele = a intemeia, a infiinta.
5. totalitatea relatiilor de productie dintr-o etapa determinata a dezvoltarii sociale, economice, pe care se inalta suprastructura corespunzatoare.
6. loc de concentrare a unor oameni, trupe, mijloace materiale etcetera pentru o activitate determinata. o - militara = zona special amenajata si dotata cu instalatii, in care sunt concentrate unitati, mijloace si materiale de lupta.
7. - sportiva = teren special amenajat si dotat pentru practicarea diferitelor sporturi.
8. substanta chimica cu gust lesietic, care albastreste hartia de turnesol si care, in combinatie cu un acid, formeaza o sare; substanta care poate fixa protonii eliberati de un acid. (< franceza base, /5/ limba rusa baza)
Varianta definitie 7: BazĂ substantiv feminin I.
1. Partea de jos a unui corp, a unui edificiu etcetera; (prin extensiune) temelie, fundament. ♦ Latura unui poligon sau fata unui poliedru, situata in pozitia cea mai de jos.
2. Parte, element fundamental, esential, a ceva. ♦ Element principal al unei combinatii chimice.
3. Baza economica = totalitatea relatiilor de productie intr-o etapa determinata a dezvoltarii sociale.
4. Loc de plecare, de adunare a unor oameni, a unor trupe a unor materiale etcetera ♢ Baza militara = loc special pe teritoriul unui stat unde stationeaza trupe dotate cu mijloace de lupta necesare actiunilor de razboi.
5. Baza sportiva = teren special amenajat si dotat pentru practicarea diferitelor sporturi. II. Substanta cu gust lesietic, care albastreste hartia de turnesol si care, in combinatie cu un acid, formeaza o sare. [< franceza base, conform limba italiana base < limba greaca (veche) basis – sprijin].
Varianta definitie 8: Baza (baze), substantiv feminin – Temei, temelie, fundament. – Varianta (invechit), basa.
Franceza base. – Derivat a baza, ca franceza baser.
Varianta definitie 9: Baza, baze, s.f
1. loc de intalnire a unei bande de infractori.
2. sediul politiei. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "z"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.