Varianta definitie 5: Beci -uri n. 1) Constructie subterana (aparte sau la subsolul unei cladiri) in care se pastreaza alimentele; pivnita. 2) Închisoare in subsolul unei cladiri. /Origine necunoscuta
Varianta definitie 6: Beci (beciuri), substantiv masculin – Berbec tinar, de doi ani. – Mr. beci.
Bg., limba sarba: biče „taur tinar”, limba sarba: bičij „taurin”.
Schimbarea semantica, desi curioasa, este aceeasi ca in cazul lui buhai, care inseamna totodata si „taur” si „berbec”.
Diculescu, Elemente, 444, crede ca este reprezentant al limba greaca (veche) βηϰίον „oaie tinara” si legat de limba italiana becco.
Puscariu 198 de asemenea il lega de limba italiana, dar il considera rezultat al lui (ber)beculus, care ar fi trebuit sa dea *bechi; insusi autorul si-a abandonat ipoteza in DAR; conform REW 9270 si 1020a.
Capidan, Dacor., IV, 444, se refera la limba slava (veche) belče, de la bĕlŭ „alb”, ipoteza putin verosimila.
Conform: bic.
Varianta definitie 7: Beci (beciuri), substantiv neutru – Subsol, pivnita.
Probabil din cuman. beč „fortificat” (DAR, Puscariu, Lr., 315), cuvint oriental care s-a pastrat si in numele vechi al Vienei, limba turca: beç › rom.
Beci (conform Șeineanu, II, 42).
Derivat becer, substantiv masculin (sef peste bucatariile domnesti, dregator al curtii care, incepind cu secolul XVIII, exercita efectiv functia stolnicului); becerie, substantiv feminin (bucatarie domneasca).
Numele de becer (conform pivnicer) se explica prin intrebuintarea data in mod traditional pivnitelor drept camara.
Totusi, DAR da originea sa ca necunoscuta, si se gindeste numai la o posibila legatura cu limba germana Zucker-bäcker.
Nu este sigur, pe de alta parte, ca becer inseamna, „placintar”, cum gresit afirma DAR si Candrea; conform Odobescu: becerul, adica bucatarul domnesc.
Scriban propune ca etimon limba sarba: pečar „brutar”.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.