Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Brodi
1 * Cuvantul cu diacritice: brodí
Cuvantul fara diacritice: brodi
Definitie: BRODI, brodesc, verb IV. (Pop. și familiar) 1. Tranzitiv (Adesea ir.) A sfârși cu bine un lucru, a (o) nimeri (adesea din întâmplare). ♢ Locutiune adverb Pe brodite = la întâmplare, la nimereală. 2. Reflexiv A se găsi din întâmplare (undeva); a se nimeri, a se potrivi. – Din limba slava (veche) broditi.
2 * Cuvantul cu diacritice: brodí
Cuvantul fara diacritice: brodi
3 * Cuvantul cu diacritice: brodí
Cuvantul fara diacritice: brodi
Definitie: brodi verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural brodesc, imperfect 3 singular brodea; conjunctie: prezent 3 singular și plural brodească
4 * Cuvantul cu diacritice: a se brodí mă -ésc
Cuvantul fara diacritice: brodi
Definitie: A SE BRODI mă -escintranzitiv rar A se afla din întâmplare; a se întâmpla; a se nimeri. limba slava (veche) broditi
5 * Cuvantul cu diacritice: a brodí -ésc
Cuvantul fara diacritice: brodi
Definitie: A BRODI -esctranzitiv popular 1) A termina cu succes; a scoate cu bine la capăt. ♢ A o brodi a face o gafă; a o încurca. 2) (planuri, acțiuni, treburi etcetera) A pune la cale; a aranja. 3) (persoane) A întâlni din întâmplare și pe neașteptate. limba slava (veche) broditi
6 * Cuvantul cu diacritice: brodí -désc -ít
Cuvantul fara diacritice: brodi
Definitie: brodi (-desc, -it), verb 1. (Înv.) a bălăci. – 2. A vorbi aiurea, a spune prăpăstii. – 3. A nimeri, a potrivi, a ajunge la țintă. Sl. broditi, al cărui sens de bază este „a tranzita, a trece prin vad” (Miklosich, Slaw. Elem., 15; Cihac, II, 29; DAR), conform brod, de asemenea, limba sarba: broditi „a trece prin vad”, slov. broditi „a hoinări” și breditĭ „a da greș”. Sensul fundamental din rom., „a nimeri” se explică în DAR prin ideea intermediară de „a ajunge la timp pentru a se urca pe ponton, a nimeri momentul”; dar aceasta înseamnă să se derive un sens primar de la o accepție secundară și tîrzie. A brodi trebuie să fi însemnat mai întîi „a găsi vadul” sau „a afla drumul”, conform bulgara izbroždanĭă „a afla, a descoperi”. Derivat brodeală, substantiv feminin (întîmplare, hazard); brudiu (var. cuvant invechit brodiu, brodiv), adjectiv (aiurit, zăpăcit, nesăbuit, bezmetic), legat direct de accepția 2; brudnic, adjectiv (zăpăcit). Este greșită opinia lui Loewe 70, care îl leagă pe brudiu de limba latina brutus.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.