DexDefinitie.com

Definitie Bronz - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Bronz, bronzuri, substantiv neutru Aliaj de cupru cu staniu, aluminiu, plumb etcetera, mai dur si mai rezistent decat cuprul, avand numeroase intrebuintari tehnice. ♢ Epoca de bronz (sau a bronzului) = epoca din istoria societatii umane care cuprinde, in general, mileniul al II-lea i.Cr. si se caracterizeaza prin descoperirea metalelor si a bronzului. ♢ Expresie Caracter de bronz = caracter ferm, neclintit. ♦ Obiect de arta facut din aliajul definit mai sus. ♦ Pigment metalic de culoare galbena, cu care se vopseste un obiect. ♦ Culoare aramie a pielii in urma expunerii la soare sau la vant. – Din franceza Bronze.
Varianta definitie 2: Bronz substantiv neutru, (obiecte de bronz) plural bronzuri
Varianta definitie 3: Bronz -uri n. 1) Aliaj de cupru cu alte metale (aluminiu, plumb, staniu etcetera), rezistent la coroziune, cu diverse utilizari in tehnica. ♢ Epoca de - perioada din istoria omenirii caracterizata prin descoperirea bronzului si prin folosirea uneltelor si a armelor din acest metal. 2) Obiect (de arta) turnat din acest aliaj. ♢ Caracter de - caracter darz si neclintit. /<fr. bronze
Varianta definitie 4: Bronz substantiv neutru aliaj de cupru cu alte metale, mai dur si mai rezistent decat cuprul. o (figurativ) de - = a) dens, solid; b) masiv si opac; caracter de - = caracter tare. ♢ (prin extensiune) obiect de arta din bronz. ♢ pigment metalic galben (sau alb), folosit pentru vopsit obiecte, la zugraveli etcetera (< franceza bronze)
Varianta definitie 5: Bronz substantiv neutru Aliaj de cupru cu unul sau mai multe metale, mai dur si mai rezistent decat cuprul, folosit in turnatorie. ♢ Epoca de bronz = epoca preistorica, corespunzatoare mileniului al II-lea i.e.n., caracterizata prin aparitia si dezvoltarea uneltelor si armelor de bronz. ♦ Obiect, (prin specializare) statuie, statueta de bronz. ♢ Caracter de bronz caracter tare, de neclintit. [< franceza bronze, limba italiana bronzo].
Varianta definitie 6: Bronz (bronzuri), substantiv neutru – Aliaj de cupru cu staniu, aluminiu, plumb etcetera Franceza bronze. – Derivat bronza, verb (a acoperi un obiect cu un strat de bronz; a deveni negru datorita soarelui, a pirli, a arde soarele); bronzarie, substantiv feminin (atelier de bronzaj).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "z"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.