Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Bucura
1 * Cuvantul cu diacritice: bucurá
Cuvantul fara diacritice: bucura
Definitie: BUCURA, bucur, verb I. Reflexiv 1. A simți bucurie, a fi cuprins de bucurie; a se îmbucura. ♦ Tranzitiv A produce cuiva o bucurie, o satisfacție. 2. A dispune de..., a avea la îndemână. ♦ A fi foarte căutat, a provoca interes. 3. (Peior.) A râvni la...; a încerca să profite de... – Conform: limba albaneza b u k u r.
2 * Cuvantul cu diacritice: a se bucura
Cuvantul fara diacritice: bucura
Definitie: A (se) bucura antonim: a (se) întrista, a (se) posomorî
3 * Cuvantul cu diacritice: a bucura
Cuvantul fara diacritice: bucura
Definitie: A bucura antonim: a indispune, a se mâhni
4 * Cuvantul cu diacritice: bucurá
Cuvantul fara diacritice: bucura
Definitie: BUCURA verb 1. (învechit și reg.) a (se) îmbucura. (S-a - mult de vestea aflată.)2. a desfăta, a încânta, a mângâia. (Peisajul îi - sufletul.)3. (figurativ) a gusta. (Se - de plăcerile vieții.)4. verifica cuvantul: beneficia. 5. verifica cuvantul: avea.
5 * Cuvantul cu diacritice: bucurá
Cuvantul fara diacritice: bucura
Definitie: bucura verb, indicativ prezent 1 singular bucur, 3 singular și plural bucură
6 * Cuvantul cu diacritice: a se bucurá mă búcur
Cuvantul fara diacritice: bucura
Definitie: A SE BUCURA mă bucurintranzitiv 1) A fi cuprins de bucurie; a avea bucurie. 2) A manifesta bucurie; a-și arăta bucuria. 3) A dispune trăgând foloase, a avea parte; a beneficia. - de drepturi. - de libertate. /Cuv. autoht.
7 * Cuvantul cu diacritice: a bucurá búcur
Cuvantul fara diacritice: bucura
Definitie: A BUCURA bucurtranzitiv A face să se bucure. /Cuv. autoht.
8 * Cuvantul cu diacritice: bucurá búcur át
Cuvantul fara diacritice: bucura
Definitie: bucura (bucur, at), verb – 1. A încînta, a desfăta. – 2. (Refl.) A simți bucurie. – 3. A dispune (cu prep. de). – 4. A încerca, a căuta (cu prep. la). – Mr., megl. bucur(are). Limba Latina vocŭlāre, „a striga”, de la vocŭla, „voce”. Semantismul se explică în lumina indicației lui Varron, V, 5, 68: „iubilare est rustica voce inclamare”. Această observație dovedește că în limba latina popular, a existat o confuzie între ideea de „a striga” și cea de „a se bucura”, astfel încît trebuie să presupunem că aceeași confuzie s-a presupus într-un sens contrar lui iubilare, în limba latina voculare. Chiar dacă această explicație este suficientă în sine, este posibilă și o confuzie populară a lui vocŭlāre, cu bacchŭlāre, de la bacchāri, „a fi transportat de încîntare bahică”, și de aici „a fi beat de bucurie, a jubila” (conform Cicero, Cat., I, 26; quanta in voluptate bacchabere). Cuvîntul rom. pare a coincide cu limba albaneza bukuri „frumusețe” bukuroń „a înfrumuseța”, bukurë „frumos”. Mulți cercetători cred că limba albaneza a fost sursa cuvîntului rom. (conform Cihac, II, 715; Philippide, II, 701; Pascu, II, 218), în ciuda dificultății semantice; pentru alții (Miklosich, Slaw. Elem., 9; Rosetti, II, 112), coicidența cu limba albaneza indică doar un etimon comun. Cel mai probabil este să fie vorba de o întîlnire cauzală, și că limba albaneza bukurë „frumos” depinde de limba turca: bukur „parfum”. După opinia greșită a lui Cipariu, Arhiv., 409 bucura s-ar explica plecîndu-se de la pulcher, iar după Crețu 309, pe baza limba latina avuculare. În sfîrșit, numele propriu de persoană Bucur (› București), nu pare a avea legătură cu bucura; este poate un rest al unei terminologii pastorale dispărute, bazate pe limba latina buculus (› franceza bugle). Derivat bucurie, substantiv feminin (veselie, plăcere, satisfacție); bucuros, adjectiv (vesel, mulțumit, satisfăcut, bine dispus); îmbucura, verb (Trans. și Bucovina, a bucura); îmbucurător, adjectiv (satisfăcut, mulțumitor).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.