Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Bădădăi
1 * Cuvantul cu diacritice: bădădăí
Cuvantul fara diacritice: badadai
Definitie: BĂDĂDĂI, bădădăiesc, verb IV. Intranzitiv (Regional) A umbla fără rost, de colo-colo. [Varianta: bădădui verb IV] – Probabil formație onomatopeică.
2 * Cuvantul cu diacritice: bădădăí
Cuvantul fara diacritice: badadai
3 * Cuvantul cu diacritice: bădădăí
Cuvantul fara diacritice: badadai
Definitie: bădădăi verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural bădădăiesc imperfect 3 singular bădădăia; conjunctie: prezent 3 singular și plural bădădăiască
4 * Cuvantul cu diacritice: a bădădăí -iésc
Cuvantul fara diacritice: badadai
Definitie: A BĂDĂDĂI -iescintranzitiv popular A umbla fără rost; a hoinări. /Onomat.
5 * Cuvantul cu diacritice: bădădăí -ăésc -ít
Cuvantul fara diacritice: badadai
Definitie: bădădăi (-ăesc, -it), verb – A umbla fără rost, de colo-colo; a chefui. Formație expresivă, bazată pe imitarea sonoră a mișcării prin intermediul ritmului ternar bă-dă-dă. Corespunde creațiilor expresive bă-lă-lă și bă-nă-nă. Aparțin celei de a doua: bălălăi, verb (a bălăbăni, a legăna); bălălăială, substantiv feminin (bălăbăneală); bălălău, adverb (atîrnînd). Se bazează pe acestă ultimă asociere sonoră: bănănăi, verb (a bălăbăni, a legăna); bănănăială, substantiv feminin (bălăbăneală). Cea de a doua consonanță a produs și bălăbăni, verb (a balansa, a legăna; a face eforturi, a se strădui) și bălăbăneală, substantiv feminin (mișcare înceată), der. normal, care echivalează al treilea termen cu primul, ca în bîldîbîc, și pe care Cihac încearcă inutil să-l explice prin rut. valandati; în alternanța sa consonantică este posibil să fi intervenit și limba turca: balaban „mare” › limba sarba:, bulgara balaban, care nu figurează în rom. decît ca nume de familie destul de comun. În sfîrșit, aceluiași ritm ternar îi aparține bălăngăni, bălăngăi, verb (a bate clopotele), balang(a), interjectie (bang, dang), formații în care imaginea vizuală a mișcării limbii clopotului se asociază cu creația onomatopeică (conform balang și sp. talan). Totuși, Scriban preferă să-l explice pe bădădăi prin mag. bodologni „a hoinări”, pe bălăngăni prin mag. bologatni, și pe bălăbăni prin mag. belebolundulni „a se speti, a munci din greu”. Pentru caracterul expresiv al acestor formații, conform Graur, BL, IV, 91-97; Iordan, BF, II, 184.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 10 litere.
Fiind format din 10 litere, acest cuvant este de dimensiune mare. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.