DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Bătran -ă

1 * Cuvantul cu diacritice: bătrấn -ă
Cuvantul fara diacritice: batran

Definitie: BĂTRAN, -Ă, bătrâni, -e, adjectiv, substantiv masculin și feminin: I. Adj. 1 Care trăiește de mulți ani, care este înaintat în vârstă. ♢ Fată bătrână = fată rămasă nemăritată după vremea măritișului. ♦ (Despre fața sau înfățișarea cuiva) Care și-a pierdut frăgezimea, care trădează bătrânețe. 2. Care există de mult timp, de demult. II. S. m. și feminin: 1. Persoană în vârstă înaintată. ♢ Locutiune adjectiv și adverb Din bătrâni = din vremea veche, din moși-strămoși. 2. (Familiar, la m. singular) Tată; (la f. singular) mamă; (la m. plural) părinți. – Limba Latina betranus (= veteranus).


2 * Cuvantul cu diacritice: bătrân
Cuvantul fara diacritice: batran

Definitie: Bătrân antonim: june, tânăr, nou


3 * Cuvantul cu diacritice: bătrân
Cuvantul fara diacritice: batran

Definitie: BĂTRÂN substantiv verifica cuvantul: moș.


4 * Cuvantul cu diacritice: bătrân
Cuvantul fara diacritice: batran

Definitie: BĂTRÂN s., adjectiv 1. substantiv moș, moșneag, (popular) unchiaș, (reg. și peior.) ghiuj, (regional) bât, (Transilvania și Maram.) vâj. (Un - cu plete albe.) 2. adjectiv trecut, vârstnic, (învechit și reg.) vechi. (Un om -.) 3. adjectiv străvechi, vechi, (figurativ) cărunt. (Prin codrii cei -.)


5 * Cuvantul cu diacritice: bătrân
Cuvantul fara diacritice: batran

Definitie: bătrân adjectiv m., substantiv masculin (silabe -trân), plural bătrâni; f. singular bătrână, plural bătrâne


6 * Cuvantul cu diacritice: bătrân -ă -i -e
Cuvantul fara diacritice: batran

Definitie: BĂTRÂN2 -ă (-i, -e) m. și f. 1) Persoană ajunsă la o vârstă înaintată. ♢ Din -i din vremuri de demult; din moși-strămoși. 2) mai ales la plural familiar Tata și mama; părinți. -ii mei. [Silabe: bă-trân] limba latina veteranus


7 * Cuvantul cu diacritice: bătrân -ă -i -e
Cuvantul fara diacritice: batran

Definitie: BĂTRÂN1 -ă (-i, -e) 1) și substantival (despre ființe) Care trăiește de mult timp; ajuns la o vârstă înaintată. Om -. 2) fig. Care are caracterele fizice sau morale ale unei persoane de vârstă înaintată. ♢ Fată -ă fată care a trecut de vremea măritișului, rămânând nemăritată. Lup - om cu multă experiență de viață; om încercat în viață. 3) rar (despre lucruri) Care este făcut de mult timp; care este în întrebuințare de mult timp; vechi. [Silabe bă-trân] limba latina veteranus


8 * Cuvantul cu diacritice: bătrân
Cuvantul fara diacritice: batran

Definitie: bătrân, bătrâni, substantiv masculin (stud.) student din anii mari. (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Fiind format din 8 litere, acest cuvant este de dimensiune mare.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "n"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.